De ce îmbrățișarea este terapie pentru suflet

De ce îmbrățișarea este terapie pentru suflet

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Îmbrățișarea este unul dintre cele mai umane și mai calde contacte dintre două persoane. La bine și la greu avem nevoie de această manifestare care ne aduce confort și ne alină sau prin care ne transmitem unii altora cele mai autentice emoții. Îmbrățișarea este o hrană pentru suflet, o garanție a sănătății emoționale a oricărei persoane. Virginia Satir, psihoterapuet familial, cunoscută pe plan mondial, spunea: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire. Pentru echilibrul nostru, avem nevoie de 8 îmbrățisări pe zi. Avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru creștere”.

imbratisare

Acest lucru înseamnă că îmbrățișarea ne oferă, în același timp, un loc sigur, confort, schimb emoțional și dezvoltare psihică și spirituală. În plus, îmbrățișarea este o adevărată terapie pentru suflet, iar beneficiile sale sunt nenumărate. Cercetările au arătat că, asemenea râsului, îmbrățișările sunt eficiente în vindecarea bolilor, combaterea sentimentelor de singurătate, a depresiei, a anxietății și a stresului.  Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale unei îmbrățișări profunde!

Beneficiile îmbrățișării

1. Atitudinea hrănitoare a unei îmbrățișări creează încredere și un sentiment de siguranță. Acest lucru ajută la o comunicare deschisă și cinstită.

2. Îmbrățișările pot stimula eliberarea de oxitocină, hormon benefic pentru organism care previne sentimentele de singurătate, izolare și furie.

3. O îmbrățișare din suflet ridică nivelul de serotonină, hormonul fericirii, producând optimism și voie bună.

4. Îmbrățișările întăresc sistemul imunitar. Presiunea blândă asupra sternului și încărcarea emoțională determinată de îmbrățișare stimulează glanda timus, care echilibrează producția de celule albe din sânge ce luptă împotriva bolilor.

grup

5. Îmbrățișarea crește stima de sine. Din momentul în care ne naștem, mângâierile părinților noștri ne arată că suntem iubiți și speciali. Asocierea între senzațiile tactile plăcute și încrederea pe care o dobândim încă din primii ani de viață rămâne întipărită în sistemul nostru nervos de adulți. Prin urmare, îmbrățișările ne conectează la capacitatea noastră de iubire de sine.

6. Îmbrățișarea relaxează mușchii și eliberează tensiunea din corp. Îmbrățișările pot calma durerea, prin creșterea circulației sângelui în țesuturi.

7. Îmbrățișările echilibrează sistemul nervos. Răspunsul galvanic al pielii cuiva care primește și oferă o îmbrățișare arată o schimbare a conductanței pielii. Modificarea umidității și a energiei electrice la nivelul pielii sugerează o stare mai echilibrată a sistemului nervos parasimpatic.

8. Îmbrățișările ne învață cum să dăruim și cum să primim, ne arată că iubirea curge în ambele sensuri.

9. Îmbrățișările au efecte la fel de benefice ca meditația și râsul. Ele ne învață să ne abandonăm momentului prezent, să ne lăsăm să curgem odată cu energia vieții. Îmbrățișările ne scot din tiparele noastre de gândire circulară și ne conectează cu inima, cu sentimentele și cu respirația.

cuplu

10. Schimbul de energie dintre oamenii care se îmbrățișează este o investiție în relație, încurajează empatia și înțelegerea și este sinergic, ceea ce înseamnă că întregul este mai mult decât suma părților sale. Această sinergie are mai multe șanse să aducă un câștig ambelor părți implicate.

Surse foto: Pixabay, Pexels, Istock

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ai nevoie de terapie în cuplu?
Incepe quiz
Ai nevoie de terapie în cuplu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.