Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

De ce ne îndrăgostim de cine nu trebuie? Tiparul de care ne lovim la nesfârșit

Redactor Andreea Baluteanu

Nu ți s-a întâmplat până acum niciodată în viață să iubești cu adevărat pe cineva care să îți merite iubirea? Crezi că fericirea e doar un concept sec inventat de vânzătorii de flori și de felicitări? Simți uneori că sufletul tău e golit de orice e bun? Fiecare relație se termină prost deoarece te îndrăgostești de cine nu trebuie?

Sunt întrebări naturale, care ne-au chinuit la un moment dat pe fiecare dintre noi. Renunță să mai consideri că ești blestemată, că te-ai născut sub o stea ghinionistă, că nu ai ce trebuie sau pur și simplu că ai supărat vreo ursitoare în copilărie. Poți avea și tu relația serenă și plină de iubire pe care o are prietena ta, tot ce trebuie să faci este să îți dai seama „de ce ne îndrăgostim de cine nu trebuie” și să rupi acest pattern. Află ce spun specialiștii în rândurile de mai jos!

De ce îndrăgostim de cine nu trebuie? 5 motive

De ce ne îndrăgostim mereu de cine nu trebuie? Oricât de tare ai încerca, oricâte reguli ai impune inimii, oricât te-ai forța să asculți de lecțiile trecutului, de fiecare dată sfârșești în brațele aceluiași tip „greșit” pentru tine? Tip care va ajunge, iremediabil, să îți sfarme inima în atâtea bucăți, că nici nu le mai găsești pe toate, darmite să ai șanse să le pui la loc?

cuplu pe canapea cearta

Dar psihologii consideră că acest pattern nu este inexplicabil, ba, mai mult, are la bază 5 motive extrem de precise. Află de la noi care sunt!

 1. Te temi de singurătate.

Te-ai întrebat vreodată de ce se spune și „singurătate”, și „solitudine”? Chiar dacă nu ești as la interpretările din DEX, sufletul tău știe diferența. Solitudinea înseamnă să fii tu cu tine și să fii perfect împăcată cu acest fapt. De partea cealaltă, singurătatea e atroce și poate apărea și într-o relație, și într-un grup.

De ce ne îndrăgostim de cine nu trebuie? Deoarece ne temem atât de tare de singurătate încât nu ne mai pasă de compatibilitate, de potriveală, ci doar de nevoia de a pune capăt sentimentului devastator de izolare.

 1. Ești atrasă instinctiv de un om care are o trăsătură ce îți lipsește.

Multe forme de dragoste au de fapt la origine nu sentimente de iubire, ci de admirație sau chiar invidie. Totul poate porni de la dorința de a avea o anumită trăsătură. Ai visat mereu să fii mai curajoasă, mai aventuroasă sau mai populară? Atunci poți ajunge să fii atrasă de persoane cu astfel de caracteristici.

Cu toate acestea, iubirea ta poate provoca suferință, deoarece axându-te pe o anumită trăsătură, nu observi altele, negative. Sau poate respectiva calitate nici măcar nu este ceea ce ți-ai dori sau ai avea tu nevoie în viața ta. Un om care traversează globul în lung și în lat e cu siguranță atractiv, dar ai putea ține pasul cu el?

 1. Iubești o iluzie.

Te îndrăgostești des și de fiecare dată de persoana nepotrivită? Este posibil să iubești de fapt o iluzie. Iluzia a ceea ce ar putea fi acel om, a ceea ce îți imaginezi că este. Sau poate chiar iluzia dragostei, cea mai puternică și mai înșelătoare dintre toate. Nu ți s-a întâmplat niciodată să te îndrăgostești…de dragoste?

 1. Nu știi ce vrei.

De ce ne îndrăgostim de cine nu trebuie? Fiindcă habar nu avem de cine trebuie. Și totul pornește de la necunoașterea a cine ești tu, cu adevărat, și a ceea ce vrei, sau de la ignorarea acestor fapte.

Oamenii care au relații fericite nu s-au aruncat cu ochii închiși în brațele primului partener cât de cât doritor care li s-a „năzărit” în cale. Au cugetat mai întâi la ceea ce vor, au visat cu ochii deschiși, s-au lăsat călăuziți pe calea cea bună de Divinitate sau de Univers, și abia apoi au descoperit ce căutau.

 1. Nu crezi că meriți iubirea.

În adâncul sufletului, ai o părere atât de proastă despre tine încât nici măcar nu te consideri demnă de a iubi sau de a fi iubită. Precum o pedeapsă inconștientă aplicată de cel mai dur cerber, tu însăți te arunci în relații nepotrivite ca să îți dovedești singură că ai dreptate.

femeie singura

Tot aici intervin și alți factori. Poate că societatea te-a împins să crezi că nu există iubire. La fel de posibil e să ți se fi repetat atât de des că ai standarde prea ridicate încât ai ajuns să le cobori instinctiv până ce au atins pământul sau au început chiar să se scufunde. Și, din păcate, aceasta este cel mai greu de combătut motiv pentru care ne îndrăgostim de cine nu trebuie.

De ce ne îndrăgostim de cine nu trebuie? Cum rupi tiparul

Da, poți să legi o relație reală, autentică, bogată și atât de fericită, încât inima să îți bată mereu mai-mai să îți spargă pieptul, iar fluturașii să își facă o casă veșnică în stomacul tău. Dar poate fi mult de muncă până atunci.

Ce poți face? Află de mai jos!

Identifică motivul. Ți-am spus mai sus care sunt principalele răspunsuri la întrebarea: „de ce ne îndrăgostim de cine nu trebuie?”. Nu mai rămâne decât să realizezi care este cazul tău (sau cazurile).

„Sparge” tiparul. Pare dificil? Nu te vom minți, este. E nevoie să te cunoști pe tine însăți cu o acuratețe uimitoare. De asemenea, e necesară o transformare de roluri: fii nu cel mai aprig critic al tău, ci cel mai atent observator. De fiecare dată când constați că vei cădea în capcana comportamentelor de mai sus, corijează-le de îndată.

Înțelege ce e cu adevărat dragostea. Atunci când vei pricepe iubirea, când o vei „dezbrăca” până la cea dintâi celulă de lumină, privind-o cu microscopul înțelegerii depline, vei vedea că nu te vei mai îndrăgosti de cine nu trebuie.

Pentru multe dintre noi, dragostea e armă contra singurătății, obligație socială, modalitate de a face față presiunii. Însă adevărata dragoste nu e niciuna dintre caracteristicile de mai sus. Dragostea e un dar, o binecuvântare, o oportunitate, o șansă. E una dintre bucuriile cele mai de preț ale vieții și nu poate fi niciodată forțată.

Va veni în viața ta, oricât de clișeistic ar suna, atunci când ești pregătită. Când te iubești deplin, când te consideri demnă de ea. Și din acel moment, oricât de ciudat ar părea, nu te vei mai întreba niciodată „de ce ne îndrăgostim de cine nu trebuie”!

Să te îndrăgostești de cine nu trebuie nu înseamnă că așa va fi mereu, chiar dacă a fost de o sută de ori până acum. Nu înseamnă că nu ești capabilă sau merituoasă. Însă va fi nevoie să spargi tiparele, să faci eforturi să te cunoști și să lucrezi la tine însăți ca un pictor la tabloul vieții sale. Ai nevoie de timp, de spațiu, de perspectivă.

Îți plac răspunsurile noastre la întrebarea „de ce ne îndrăgostim de cine nu trebuie?”

Poate te ajută astrologia? Află care sunt semnele cu care ai o conexiune spirituală, dar și care sunt zodiile ce vor avea o primăvară magică!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!