De ce să dormi întotdeauna cu ușa închisă la dormitor

De ce să dormi întotdeauna cu ușa închisă la dormitor

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Indiferent dacă îți oferă posibilitatea de a auzi mai bine ce fac cei mici în timpul nopții sau pur și simplu vrei ca încăperea să fie mai aerisită, dormitul cu ușa deschisă la dormitor s-a dovedit a fi nociv, potrivit unor studii recente. Sunt câteva motive pentru care ar trebui să renunți la acest obicei, iar cele mai multe dintre acestea se referă la siguranța ta.

Ai mai multe șanse să supraviețuiești în cazul izbucnirii unui incendiu. Dacă lași ușa dormitorului deschisă și adormi în timpul unui incendiu, există o mai mare ca flăcările să pătrundă mai repede în încăpere. În plus, fumul toxic va fi răspândit cu o mai mare ușurință și te poți intoxica mai repede.

Dacă locuiești într-un mediu zgomotos și ai un somn sensibil, probabil că îți este foarte greu să adormi. Deci, asta înseamnă că închiderea ușii dormitoruli poate fi o alegere bună pentru tine, chiar dacă nu ești obișnuit. În plus, o ușă închisă îți va asigura mai multă liniște pentru somnul tău prețios.

Un alt motiv pentru care ar trebui să dormi întotdeauna cu ușa închisă la dormitor este că îți oferă posibilitatea de a te apăra mai bine în cazul în care intră hoți în locuința ta. Acest lucru îți va permite, de asemenea, să rămâi în siguranță în așteptarea poliției. În plus, potrivit principiilor Feng Shui aplicabile în cazul dormitoarelor, o ușă închisă păstrează energia bună înăuntru. Închiderea ușii îți ca conferi un sentiment de siguranță și securitate, precum și o minte mai calmă și mai liniștită.

Alte studii relevă faptul că temperatura ideală în dormitor este de 18 grade Celsius, astfel că dacă vei ține ușa închisă îți va fi mai ușor să o controlezi. Dacă în încăperea în care dormit este prea cald, creierul nu va trimite impulsurile corecte către corp. Același principiu se aplică și dacă în cameră este prea frig. Trebuie să găsești o temperatură echilibrată, potrivită pentru tine și chiar să dormi cu geamul deschis, pentru o mai bună aerisire a camerei.

Importanța mediului din dormitor

Mulți oameni consideră că ambianța dormitorului și amenajarea acestuia sunt factori cheie în obținerea unui somn bun. Acești factori includ temperatura, zgomotul, iluminatul exterior și amenajarea mobilierului. 

Numeroase studii subliniază zgomotul extern, adesea provenit din trafic, cauzează somnul slab și problemele de sănătate pe termen lung.  Într-un studiu despre ambianța dormitorului, aproximativ 50% dintre participanți au observat o calitate îmbunătățită a somnului atunci când zgomotul și lumina s-au diminuat.

Pentru a optimiza mediul dormitorului, încearcă să minimalizați zgomotul extern, lumina și luminile artificiale de pe dispozitive precum ceasurile cu alarmă. Asigură-te că dormitorul tău este un loc liniștit, relaxant, curat și plăcut. 

Totodată, și mâncatul târziu în noapte poate afecta în mod negativ atât calitatea somnului, cât și eliberarea naturală de hGH (n.r. hormonul de creștere al adultului) și a melatoninei ( n.r. ce are un rol important în menținerea somnului). Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să ai un somn bun în fiecare noapte.

Surse foto: IStock, Unsplash

Articolul urmator
Adevăratul secret al fericirii, potrivit celui mai lung studiu de la Harvard
Adevăratul secret al fericirii, potrivit celui mai lung studiu de la Harvard
Care este fantezia ta secreta?
Incepe quiz
Care este fantezia ta secreta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.