De ce salivează bebelușii
Cuprins
- Beneficiile salivării la bebeluși
- Salivarea excesivă la bebeluși
- Tratamentul salivării excesive la bebeluși
Bebelușii încep să saliveze în jurul vârstei de aproximativ 3 luni, când glandele parotide se maturizează, ca urmare a diversificării alimentare, potrivit pediatrului Howard Bennett. După această vârstă, copiii dezvoltă abilitatea de a mesteca și controlul muscular, ambele procese stimulând producția de salivă. Unii copii salivează puțin, alții mai mult sau chiar constant.
Dacă te numeri printre părinții care se confruntă cu salivarea excesivă a bebelușului, e bine să știi că aceasta este o etapă normală a dezvoltării fizice a copilului, însă, în cazuri extreme, nici vizita la medic nu e de neglijat.
Beneficiile salivării la bebeluși
Salivarea este însoțită de o serie de beneficii pentru copil. Odată ce bebelușul începe să mănânce alimente solide, saliva are grijă să îndepărteze bacteriile și particulele de alimente care pot cauza cariile dentare și susține digestia prin dizolvarea carbohidraților. Mai mult, saliva ajută la neutralizarea acidului gastric și protejează mucoasa esofagului.
Salivarea excesivă la bebeluși
Atunci când bebelușului încep să îi crească dinții, aceasta poate saliva mai mult decât de obicei (în parte pentru că are tendința să roadă obiecte, pentru a-și ameliora durerea dentară, ceea ce mărește producția de salivă). Totodată, bebelușii care au o dezvoltare mai lentă pot saliva excesiv dacă mușchii pe care îi folosesc pentru înghițire sunt afectați.
Pentru că bebelușul nu înghite încă bine, saliva rămane în gură sau se scurge în afară. Deși salivarea este, în general, un comportament normal pentru copii, saliva excesivă poate anunța o problemă mai serioasă, moment în care vizita la medic devine necesară.
În cazuri foarte rare, salivarea necontrolată poate fi un simptom al paraliziei cerebrale, o tulburare neurologică ce poate fi cauzată de leziuni cerebrale la naștere. Una dintre funcțiile afectate ar putea fi controlul muscular bucal, care îl determină pe copil să saliveze constant.
Bineînțeles, înainte de a te îngrijora și a presupune că bebelușul are paralizie cerebrală, ia în calcul și alte simptome ale acestei afecțiuni, cum ar fi spasmele musculare, mișcările necontrolate ale corpului, dificultățile la alăptare, musculatura rigidă sau inconsecvența tonusului muscular.
Tratamentul salivării excesive la bebeluși
În cazul în care bebelușul dezvoltă complicații din cauza salivării excesive, tratamentul îl poate ajuta să se simtă imediat mai bine. Saliva scursă din gura bebelușului poate irita pielea sensibilă de pe bărbie, gât sau piept, ducând la erupții cutanate. Pentu a preveni acest lucru, este importantă menținerea curată și uscată a pielii din zona afectată, precum și aplicarea unui unguent recomandat de medicul dermatolog.
Tratarea salivării excesive este importantă și pentru că înghițirea unor cantităti mari de salivă poate duce la dureri de burtă și diaree. Medicul dermatolog sau medicul pediatru care are îl are în evidență pe cel mic te poate ajuta să obții tratamentul potrivit pentru bebelușul tău.
Fiecare copil are propriul sau sistem de simptome- sau lipsa acestuia – însă un lucru rămâne cert: salivarea excesivă este semnul comun tuturor bebelușilor care se luptă cu apariția primilor dințișori. Dacă nu s-au descoperit alte afecțiuni mai grave, iar salivarea bebelușului este cauzată de erupția dentară,incearca Multi-Mam BabyDent gel x 15 ml este un gel delicat, cu efect bio-adeziv, care ajută la reducerea disconfortului cauzat de erupția dentară și ameliorează inflamația gingivală. Produs disponibil pe magazinvavianpharma.ro. |
Surse foto: iStock