Nu Skin

De ce transpirăm când ne este frig

Redactor Alexa Galgau

De obicei, asociem transpirația cu căldura, așa că ni se pare foarte ciudat dacă ni se întâmplă acest lucru atunci când tremurăm de frig. Ți s-a întâmplat de mai multe ori să vii acasă iarna și să constați că ai hainele leoarcă de transpirație în ciuda faptului că ți-a fost foarte frig? Dacă da, există mai multe explicații științifice pentru acest fenomen considerat de mulți bizar.

Află de ce transpirăm la răceală sau pur și simplu când ne este frig pe timp de iarnă!

femeie jucandu-se cu zapada

Transpirație la răceală și la frig: explicații științifice

Cu toții știm că transpirația este modalitatea corpului de a-și regla temperatura, însă de cele mai multe ori ea apare când organismul se încinge și trebuie să se răcească. Dar ce înseamnă transpirația la răceală sau la frig, când tremurăm din rărunchi și nu avem nici pe departe senzația că ne este cald? Iată câteva posibile explicații!

1. Oxigenarea insuficientă a corpului

Ni se întâmplă foarte des pe timp de iarnă să nu deschidem prea mult geamul, ca să nu se facă frig în casă. Specialiștii ne avertizează că aceasta este o mare greșeală, deoarece un nivel insuficient de oxigen în atmosferă este una dintre cele mai comune cauze ale transpirației reci. Iar dacă aerisești destul de des, este foarte posibil să nu respiri corect - trebuie să inspiri din abdomen și să tragi aer adânc în piept, ceea ce mulți dintre noi nu facem. Nu poți controla întotdeauna acest proces, dar poți să te miști puțin de la birou pentru a-ți oxigena organismul.

2. Glicemie scăzută

O altă cauză foarte comună a apariției transpirației atunci când nu ne este cald este scăderea bruscă a nivelului glicemiei, fenomen care nu ar trebui să te îngrijoreze prea mult. I se poate întâmpla oricui atunci când organismul nu primește destulă mâncare. Lipsa glucozei din sânge duce la producerea unui exces de adrenalină, care are menirea de a-ți da energie când nu ai cum să te hrănești. Unul dintre simptomele pe care le vei avea aproape sigur este transpirația rece, precum și bătăi intense ale inimii. Simptomele neplăcute apar atunci când insulina este produsă concomitent cu adrenalina, ceea ce face corpul să reacționeze într-un mod bizar. Te vei simți foarte rău pe moment, dar criza va trece dacă vei mânca ceva (preferabil ceva care să îți crească rapid glicemia). Dacă este ceva ce ți se întâmplă foarte rar, nu trebuie să îți faci griji. Hipoglicemia cronică însă este o problemă serioasă, care trebuie investigată la medic.

3. Efecte secundare ale unor medicamente

Atunci când te confrunți cu transpirația la răceală, cea mai frecventă cauză a acesteia este faptul că ai febră, iar corpul încearcă să regleze temperatura, pentru a nu pune în pericol organele. Dacă iei medicamente antitermice, acestea au acest efect secundar, scopul fiind același: scăderea temperaturii. De asemenea, transpirația contribuie la eliminarea toxinelor din corp, așa că este importantă atunci când ești bolnavă.

Există multe alte medicamente care au ca efect secundar transpirația rece și care nu au legătură cu răceala: antidepresivele, medicamentele pentru tensiune, medicamentele pentru gură uscată etc. Dacă iei un medicament și ai acest simptom, citește prospectul și vezi dacă este menționat un astfel de efect secundar.

medicamente si termometru

4. Hiperhidroză

Un număr foarte mic de oameni suferă de o afecțiune care provoacă transpirația excesivă, regulată, în special pe față, în palme, la tălpi sau la subraț. Dacă transpiri fără nicio altă cauză aparentă, trebuie să mergi la medic pentru a detecta cauza. Hiperhidroza poate fi periculoasă deoarece pacienții transpiră de 4-5 ori mai mult decât oamenii normali și, prin urmare, elimină mult mai multe lichide din corp. Un risc major este eliminarea sodiului, condiție care în anumite cazuri poate fi fatală. 

Oricare ar fi cauza transpirației în condiții anormale, trebuie să o tratezi din interior, dar și din exterior, pentru a înlătura mirosul neplăcut, precum si riscul ca pielea să se irite. Îți recomandăm să folosești un produs care nu conține parfum, coloranți, conservanți sau parabeni, precum Perspirex Comfort Roll-on, pe care îl poți cumpăra din magazinul Vavian Pharma!

Transpirația la răceală și la frig poate să fie perfect normală, însă trebuie să mergi la medic dacă simptomul persistă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta