De ce vezi steluţe când strănuţi

De ce vezi steluţe când strănuţi

Ionelia Olteanu

Ni se întâmplă de multe ori ca atunci când strănutăm să vedem steluţe. Conform specialiştilor, aceasta este o problemă obişnuită, care apare în mai multe cazuri: după un strănut, o tuse puternică, o lovitură la cap sau din cauza presiunii scăzute. Aceste steluţe se numesc fosfene, fenomene entoptice caracterizate prin vederea unei lumini chiar dacă ochii sunt închişi.

stranut

Strănutul generează o presiune crescută la nivelul capului, în special asupra retinei - stratul sensibil la lumină al ţesutului din interiorul ochiului - sau nervului optic. Astfe, sunt transmise anumite semnale de la ochi la creier, interpretate ca fiind lumină. Un efect similar apare şi după ce te ridici prea brusc din pat. În acest caz, tensiunea arterială poate scădea, iar creierul este privat de oxigen pentru scurt timp, afectând nervul optic.

Dacă steluţele pe care le vezi în aceste cazuri sunt mai dese decât ar trebui, este indicat să te adresezi medicului oftalmolog. Unele persoane văd sclipiri de lumină chiar şi la 10 sau 20 de minute după ce au strănutat. Acestea sunt cauzate de spasme ale vaselor de sânge la nivelul creierului sau de o migrenă.

Apariţia bruscă a tulburărilor de vedere poate semnala, de asemenea, o lacrimă retinală sau o desprindere, ceea ce reprezintă o situaţie de urgenţă şi necesită intervenţie chirurgicală.

Dacă ţi se întâmplă să vezi steluţe atunci când strănuţi, trebuie să ştii că este un fenomen absolut normal şi că de obicei nu înseamnă nimic rău pentru sănătatea ochilor tăi. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
De ce este important să împărtășești cu alții atunci când treci printr-o perioadă dificilă
De ce este important să împărtășești cu alții atunci când treci printr-o perioadă dificilă
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.