Deficiență de vitamina B12 sau Alzheimer? Cum faci diferența între cele două

Deficiență de vitamina B12 sau Alzheimer? Cum faci diferența între cele două

Redactor Andreea Baluteanu

Studiile au revelat în ultima perioadă o legătură puternică între deficiența de vitamina B12 și boala Alzheimer. Sunt anumite opinii care consideră că nivelurile scăzute ale acestui nutriment pot declanșa boala, deși, până la ora actuală, nu au existat cercetări care să demonstreze clar acest lucru.

Cu toate acestea, ceea ce e limpede e că simptomele deficienței de vitamina B12 și ale bolii Alzheimer sunt destul de asemănătoare. Află din rândurile de mai jos cum faci diferența între cele două și cum poți preveni aceste fenomene!

Deficiența de vitamina B12 versus Alzheimer: asemănări și diferențe

Vitamina B12 este extrem de importantă în organismul uman. Aceasta ajută la formarea celulelor roșii, a ADN-ului și susține desfășurarea multor alte funcții în organism. Dar vitamina B12 e necesară mai ales creierului și funcțiilor cognitive, iar în momentul în care nu mai prezinți nivelurile necesare, sistemul nervos se va resimți.

Marea problemă este că există simptome comune deficienței de vitamina B12 și bolii Alzheimer, printre care cele mai importante sunt:

  • pierderile de memorie;
  • schimbările bruște de dispoziție și de comportament;
  • agitația.

Semnele de mai sus pot fi însoțite și de: pierdere în greutate, oboseală cronică, slăbiciune, constipație, pierderea echilibrului, amorțeala picioarelor și a mâinilor, depresie.

Acestea sunt asemănările, dar care este principala diferență dintre Alzheimer și deficiența de vitamina B12? Faptul că prima este o afecțiune ireversibilă, iar a doua poate fi ușor rezolvată prin administrarea de suplimente de vitamina B12.

Metoda de diagnosticare te va ajuta să faci distincție între cele două. Pentru deficiența de vitamina B12, un test de sânge este principala metodă de investigație. Analizele de sânge sunt necesare și la Alzheimer, dar sunt întovărășite de teste specifice bolii, precum cele de memorie sau testarea biomarkerilor din lichidul cefalorahidian.

E dificil, prin urmare, să îți dai seama dacă e vorba despre o simplă deficiență de vitamina B12 sau de Azlheimer numai uitându-te la simptome. Ajutorul unui specialist este vital din acest punct de vedere.

Evită să cazi în capcana testelor online care anticipează evoluția bolii Alzheimer. Specialiştii insistă că acestea sunt inexacte și nu pot prevedea nicidecum eventuala apariție a bolii.

Cauze ale deficienței de vitamina B12

Principala cauză a acestei deficiențe este, firește, faptul că nu consumi suficiente surse alimentare bogate în vitamina B12. Marea problemă din acest punct de vedere este că regimurile de viață recomandate acum, predominant vegetariene, sunt cele care te conduc la deficit, deoarece vitamina B12 nu se regăsește în mod natural în plante. Principalele surse sunt ficatul, carnea de oaie, moluștele și unele specii de pește, precum și cerealele fortificate cu vitamina B12. Dacă ești vegetariană, e recomandat să îți administrezi suplimente.

Vârsta e un alt factor precursor al deficienței de vitamina B12. Pe măsură ce înaintezi în viață, capacitatea de absorbție a acestei vitamine scade, de unde și explicația pentru care carența este în general regăsită la persoanele în vârstă.

Nu în ultimul rând, o serie de afecțiuni pot provoca deficiența de B12. Cele mai importante sunt boala celiacă, anemia sau boala Crohn.

Cum tratezi deficitul de vitamina B12

Simplu: prin administrarea de suplimente de vitamina B12. Evoluția situației tale va fi urmărită de specialist prin analize de sânge, pentru a verifica dacă ai reușit să atingi nivelurile necesare.

De partea cealaltă, specialiștii nu au regăsit încă un tratament pentru boala Alzheimer.

Cum previi deficiența de vitamina B12

Iată mai jos principalele metode de prevenție a deficienței de B12.

Consumă alimente bogate în această vitamină. Dacă ești vegană, te poți concentra pe cerealele fortificate, dar ai grijă să îți monitorizezi cu atenție nivelurile de B12 din organism.

Ia suplimente! Dacă ești vegetariană, urmezi un regim alimentar care presupune reducerea consumului de carne sau ești în vârstă, e recomandat să apelezi la suplimentele cu vitamina B12.

Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți e soluția perfectă! Suplimentul alimentar conține necesarul zilnic de vitamina B12 pentru un adult și are un gust plăcut de cireșe și xilitol. Dozajul sub formă de spray facilitează administrarea orală. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.