Dermatita solară: ce este și cum o recunoști

Dermatita solară: ce este și cum o recunoști

Redactor Andreea Baluteanu

Ce ar fi viața noastră fără soare, fără cel puțin un concediu pe malul unei mări albastre? Cu siguranță, existența noastră nu ar mai fi la fel de frumoasă și de armonioasă. Există însă și femei pentru care soarele nu e un prieten dotat numai cu intenții bune, persoane care suferă de fotosensibilitate sau sunt înclinate să dezvolte alergii solare.

Citește despre acest fenomen peste măsură de neplăcut în rândurile de mai jos! Află ce este dermatita solară și care sunt semnele ce îți indică prezența ei!

Dermatita solară: cum arată și cum îți dai seama că ai de-a face cu ea

Dermatita solară este o formă de alergie provocată de expunerea la razele soarelui, care se manifestă precum o reacție cutanată. De cele mai multe ori, presupune înroșirea și iritarea pielii, apariția pustulelor albe sau galbene, a unor erupții care provoacă prurit, a veziculelor, petelor roșii și altor fenomene deloc plăcute.

piele inrosita

Principala diferență pe care trebuie să o realizezi aici este între dermatita solară și clasicele arsuri. Acestea pot părea destul de similare, la un moment dat. Totuși, ține cont de faptul că arsurile se dezvoltă în timp, în urma expunerii neprotejate, în timp ce dermatita poate apărea chiar și la cinci minute după ce ai ieșit afară.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, ține cont de faptul că există trei forme de dermatită solară!

Erupția polimorfă la lumină sau fotosensibilitatea este cel mai des întâlnit tip de dermatită solară, apărând în general la femeile tinere sau la copii. Se caracterizează prin reacții cutanate sub forma micilor umflături care provoacă mâncărimi, de culoare galbenă sau albicioasă, a iritațiilor și petelor roșii. Este posibil și ca vasele de sânge să se umfle, ceea ce înrăutăţeşte afecțiunea.

Erupția polimorfă ereditară (prurigo actinic) este prezentă în principal la copii sau la adulții tineri, fiind, așa cum îi spune și numele, moștenită pe cale genetică. Pielea este împânzită de leziuni roșii, protuberante, vezicule însoțite de mâncărimi și umplute cu lichid, care se pot sparge, piele roșie și iritată. Zonele afectate sunt cele expuse la soare, dar dermatita se poate întinde și pe cele care au fost acoperite. De asemenea, buzele pot fi crăpate sau tumefiate. Este necesar să fii extrem de grijulie cu acest tip de dermatită solară, deoarece poate lăsa în urma sa cicatrice.

Dermatita actinică cronică apare în general pe față, scalp, gât și spate și rareori pe mâini sau pe picioare. De data aceasta, leziunile inflamatorii sunt acoperite de cruste și însoțite de prurit. Poate apărea fenomenul alternării regiunilor de piele sănătoasă cu cea afectată.

Cauzele și factorii de risc ai dermatitei solare

Principalul factor al apariției dermatitei solare este reprezentat de expunerea la soare. Atunci când ultravioletele iau contact cu pielea, declanșează modificări în celulele ei, ceea ce determină sistemul imunitar să ia inițiativa, identificând însă greșit proteinele din piele ca fiind intruși. Prin urmare, propriul organism formează anticorpi care atacă aceste celule, ceea ce duce la apariția leziunilor și a celorlalte simptome specifice. Însă nu toate formele de dermatită solară sunt provocate de razele solare; există și cazuri în care persoanele afectate de ea sunt sensibile la lumina din interior, de exemplu.

De asemenea, s-a stabilit și că unele medicamente pot accentua fotosensibilitatea. Este vorba, în principal, despre antibiotice precum tetraciclina, antiinflamatoare precum ketoprofenul sau medicamente pe bază de sulfamide. În general, pastilele administrate pe cale orală produc mai puține efecte adverse decât cele topice.

Și unii compuși din produsele de frumusețe pot fi considerați responsabili pentru apariția dermatitei solare. Este vorba despre substanțe artificiale din șampoane, în principal, dar și din parfumuri, dezinfectanți sau chiar produse de protecție solară, ceea ce constituie o adevărată ironie.

În ceea ce privește factorii de risc, specialiștii nu au putut identifica de ce anumite persoane sunt mai afectate de alergiile solare decât altele. Se pare că factorul generic este destul de important: dacă o rudă apropiată suferă sau a suferit de dermatită solară, riști să fii și tu afectată. Copiii și femeile tinere cu pielea deschisă la culoare reprezintă categoria cea mai amenințată. Dermatita solară apare mult mai rar după vârsta de 40 de ani.

Iată care sunt principalii factori de risc ai acestei afecțiuni:

  • Rasa: caucazienii sunt cel mai afectați de erupția polimorfă la lumină, în timp ce prurigo actinic se regăsește mai ales la americanii nativi.
  • Sexul și vârsta: femeile de până în 40 de ani sunt cel mai predispuse la fenomen.
  • Utilizarea unor anumite substanțe sau medicamente: pilulele pe care ți le-am enumerat mai sus pot acutiza dermatita solară, la fel și utilizarea produselor cosmetice cu parfumuri puternice.
  • Unele boli ale pielii - dacă ai deja dermatită atopică, e de la sine înțeles că ești mult mai sensibilă la soare.
  • Moștenirea genetică - se numără printre principalele cauze pentru fotosensibilitate.

Simptome ale dermatitei solare

Iată mai jos care sunt principalele semne ale instalării ale acestei afecțiuni:

  • iritații ale pieii, pete roșii
  • pustule, vezicule și umflături albicioase sau galbene
  • prurit

În general, aceste simptome pot apărea la câteva minute sau ore de la expunerea la soare, dar și după câteva zile, în cazul în care alergia ta nu e atât de accentuată. Simptomele încep să se amelioreze în 2-3 zile și se vindecă complet în circa o săptămână de la apariție.

Tratamente împotriva dermatitei solare

Dermatita solară poate fi însoțită și de arsuri sau insolații, de aceea metodele de alinare pot fi comune celor trei fenomene. 

femeie la mare

În primul rând, fugi de soare! Deja pielea te ustură, e posibil să te confrunți și cu frisoane și mâncărimi, așa că sperăm că înțelegi mesajul pe care ți-l transmite organismul: mergi undeva unde e răcoare și umbră.

Hidratează pielea cu o cremă ușoară sau cu vaselină cosmetică. De asemenea, compresele cu apă rece, nu cu gheață, pot calma zona afectată.

Dacă simți că nu mai poți rezista, apelează la pastile cu paracetamol sau ibuprofen. Evită însă aspirina!

În cazul în care consulți un doctor, acesta îți poate prescrie creme cu corticoizi, antihistaminice orale, ce blochează producția de histamină a organismului și astfel ameliorează simptomele alergiei, corticosteroizi pe cale orală sau terapie cu raze UV.

Remedii naturiste împotriva dermatitei solare

Ca de obicei, natura ne sare în ajutor împotriva oricărei probleme de sănătate. Compresele cu ovăz și sucul proaspăt de aloe vor hidrata pielea, vor atenua efectele negative ale radicalilor liberi și vor restabili echilibrul acesteia.

De asemenea, specialiștii în ayurveda ne sfătuiesc să apelăm cu încredere la turmeric și miere. Un mix din acestea două, consumat dimineața, va face minuni.

Există o legătură directă între sistemul nostru digestiv și piele. Se pare că orice problemă a stomacului e expusă pe derm, așa că alergiile solare pot reprezenta un indice al unor astfel de deficiențe. Mărește consumul de probiotice, consumă pește slab, fructe și legume, pentru a restabili echilibrul digestiv.

Când trebuie să mergi la doctor

În general, dermatita solară nu reprezintă o afecțiune care să aibă consecințe pe termen lung asupra organismului tău. Însă, precum în cazul arsurilor solare, repetabilitatea acestui fenomen poate influența, în timp, apariția cancerului de piele.

Când trebuie să consulți un doctor? Dacă semnele erupției nu au dispărut după o săptămână sau dacă au rămas cicatrice. Acesta poate hotărî că este cazul să te supună unor teste suplimentare pentru a se asigura că suferi într-adevăr de o alergie, ce pot include explorarea fotobiologică, testul foto-patch, testele sangvine și probele cutanate.

Însă, de cele mai multe ori, diagnosticarea dermatitei solare se face doar pe baza unei discuții între tine și medicul tău și a unei examinări clasice. Este recomandat să îți notezi toate simptomele pe care le-ai experimentat.

Cum poți preveni dermatita solară

Dat fiind faptul că este o afecțiune provocată de factori externi, cea mai bună modalitate de prevenire a dermatitei solare este reprezentată de evitarea expunerii la soare. Ne pare rău să îți dăm această veste, dar e bine să stai în casă, la terasă, într-un restaurant între orele 10-15 (intervalul orar considerat periculos s-a schimbat în ultima perioadă, din cauza subțierii stratului de ozon).

prietene la mare

Hainele largi și lungi, eventual din materiale speciale, care nu permit trecerea radiațiilor UV, reprezintă la rândul lor o soluție.

Nu uita să te protejezi! Dacă ești înclinată să dezvolți alegii solare, cel mai bine e să investești în produse cu SPF de 50+ și să reduci la 30 abia după ce te-ai bronzat.

Dermatita solară nu reprezintă o afecțiune care să te îngrijoreze peste măsură, dar asta nu înseamnă nici că poți trăi liniștită cu ea. E extrem de deranjantă și poate conduce la fenomene mai grave, așa cum e cancerul de piele, așa că fii atentă cu ea!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.