Părți ale corpului pe care nu le speli corect

Părți ale corpului pe care nu le speli corect

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Cu toții credem că nu este nicio filozofie în a te îmbăia corespunzător, nu? Ei bine, oamenii de știință ne cotrazic. Din cap până în picioare, se pare că există anumite zone ale corpului pe care fie le curățăm ineficient, fie într-un mod în care facem mai mult rău decât bine.

Să aflăm care sunt acestea, care sunt greșelile pe care le facem și să învățăm să nu le mai repetăm.

Mâinile

Maini spalate cu sapun

Mâinile sunt, cu siguranță, cea mai frecvent spălată zonă a corpului. Oricât de des le-am spăla, înainte și după masă, înainte să ne dăm cu cremă sau să ne aplicăm machiajul, este foarte probabil să nu le curățăm suficient pentru a preveni răspândirea germenilor. Ar trebuie să ne spălăm, cu apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde, frecând bine palmele, zonele dintre degete, de la încheieturi și de sub unghii. Un spălat necorespunzător, în fugă, încurajează răspândirea microbilor de la o persoană la alta și facilitează îmbolnăvirea ta și a celor cu care intri în contact. Cu toate că un spălat corect nu implică niciun fel de efort și nici nu fură foarte mult timp, majoritatea oamenilor tratează această activitate cu superficialitate. Potrivit unui studiu efectuat recent, doar 5% din 3749 de indivizi care folosesc toaletele publice se spală îndeajuns de mult încât să și omoare germenii. Acești subiecți nu numai că nu s-au curățat îndeajuns de mult pe mâini, dar o treime din ei nici măcar nu au folosit săpun iar 10% nu s-au spălat deloc.

Fața

Femeie care se spala pe fata

În ultimii ani, tratamentele și scrub-urile faciale și măștile de tot felul au ajuns să facă parte din rutina de beauty a femeilor moderne. Cu toate acestea, este extrem de important să nu facem abuz de ele. Folosirea în exces a produselor de curățare facială pot aduce daune majore pielii, din cauza acizilor pe care îi au în componență – mai ales exfoliantele. Exfolierea este un tratament și, în consecință, el nu trebuie repetat zilnic, cu toate că multe femei trăiesc sub această falsă impresie. Curățatul tenului cu un produs de demachiere, loțiune micelară, simplu, cu mâinile este un gest mai mult decât suficient pentru îndepărtarea stratului de piele moartă. Celulele epidermei se înnoiesc regulat, în mod natural, fără să fie nevoie de tratamente de scrubing.
Totodată, medicii dermatologi avertizează: șervețelele umede sunt doar pentru situații de urgență extremă, nu pentru uzul zilnic, ele nefiind nici pe departe la fel de eficiente precum spălatul clasic cu apă și săpun sau un duș.
Indiferent de ce folosești pentru curățarea feței, un lucru este vital: la final trebuie îndepărtat tot săpunul sau produsul de curățare. În caz contrar, mai ales în zona T, este favorizată apariția acneei.

Scalpul

Femeie care isi spala parul

Cu toate că ai găsit o rutină eficientă de spălare a părului, scalpul se prea poate să nu fie curățat corect, mai ales anumite zone ale lui. Cel mai adesea persoanele cu podoaba capilară bogată fac această greșeală, rămânânnd cu șampon sau balsam în zona din spatele urechilor sau la ceafă.
Cum ar trebui spălat părul pentru ca scalpul să fie și el curățat în profunzime? Persoanele cu părul bogat ar trebui, în momentul clătirii, să îl separe în șuvițe, pentru ca apa să ajungă peste tot și să îndepărteze produsul de curățare. De asemenea, în timpul spălării, scalpul trebuie masat cu buricele degetelor și nu cu unghiile, pentru a preveni iritarea lui. Folosești multe produse pentru păr? Ai părul des și cu firul gros? Te mănâncă și ustură scalpul, din când în când? Dacă ai răspuns cu DA la una din aceste 3 întrebări sau la toate, soluția este una singură: folosește, cel puțin o dată pe lună, un șampon detoxifiant pentru scalp. Foarte important: petrece mult timp masând șamponul detoxifiant în pe suprafața scalpului, pentru a îndepărta reziduurile lăsate de produsele de curățare folosite.

Dinții

Familie care se spala impreuna pe dinti

Oamenii trăiesc cu impresia că simpla spălare a dinților cu periuța de dinți îi curăță pe aceștia așa cum trebuie. Mai mult ca greșit! Spălatul dinților cu periuța reprezintă doar jumătate din rutina de igienă orală necesară. Dacă nu folosești și ață dentară, lași în gură cele mai nocive bacterii, încurajezi dezvoltarea cidului lactic – care erodează smalțul dinților și încurajează apariția cariilor. Indicat este să curățăm dinții cu ață dentar, cel puțin de 2 ori pe zi.
Îngrijorător este faptul că majoritatea oamenilor nu își spală dinții corect. Periajul dentar trebuie făcut blând, cu mișcări regulate executate din încheietură, cu periuța ținută orizontal, într-un unghi de 45 de grade. Se curăță fiecare zonă în parte cu mișcări mici și circulare, timp de 8-10 secunde. De evitat folosirea unei periuțe de dinți rigide, dure, deoarece aceasta poate deteriora permanent suprafața dinților și a gingiilor.

Urechile

Femeie care se curata in urechi

Majoritatea persoanelor folosesc bețișoarele pentru a se curăța în urechi. Nimic mai greșit ca asta! Noi vrem să scăpăm de ceara din urechi cu ajutorul acestora, fără să ne gândim că prezența ei acolo sigur are un scop anume. Atunci când ne curățăm cu bețișoarele nu numai că nu scoatem ceara din urechi, dar o și împingem tot mai adânc. Astfel, ceara împinsă formează un perete compact în dreptul timpanului, blocând canalul auditiv și punând în pericol auzul. Singura metodă de curățare internă a urechii recomandată de medici este cea care implică folosirea picăturilor de urechi. În ceea ce privește exteriorul urechii, acesta trebuie spălat cât de des posibil, cu ajutorul unui prosop subțire și săpun. Nu uita să te speli și în spatele urechii, o zonă cel mai adesea neglijată când vine vorba de procesul igienizării.

Picioarele

Picioare de femeie in dus

Cu toate că am putea considera că picioarele se curăță automat în timpul unui duș deoarece toata apa și tot gelul de duș de pe corp curge pe ele, asta nu este de ajuns. La finalul fiecărei îmbăieri, picioarele trebuie spălate meticulos și, o dată câteva zile, trebuie curățate cu ajutorul unei pietre ponce. La fel de vitală este și uscarea acestora, inclusiv în zonele dintre degete, pentru a evita formarea de ciuperci și germeni.

Buricul

 Femeie care spala zona din jurul buricului

Buricul este o zonă pe care, să recunoaștem... avem momente în care aproape nu o spălăm. Și asta este un lucru mai mult decât greșit. Potrivit unor studii efectuate recent, buricul este cea mai murdară parte a corpului, fiind populată nu de una ci de o multitudine de bacterii. Din cauza localizării și formei sale, apa care curge pe corp nu ajung esă curețe și buricul. Obișnuiești să îți atingi buricul? Foarte rău, nu faci decât să răspândești microbii pe restul corpului șpe obiectele pe care le atingi. Obișnuiește să cureți, la fiecare baie sau duș, și buricul, cu un prosop subțire sau cu o bucată de vată înmuiată în săpun sau gel de duș. Cu un gest minor care nu îți fură decât câteva secunde reușești să eviți probleme de sănătate majore.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.