Donarea de sânge nu a fost nicicând mai ușoară!

Donarea de sânge nu a fost nicicând mai ușoară!

Redactor Andreea Baluteanu

Sângele nu poate fi cumpărat și nici nu poate fi produs. Fluidul vieții, care ne curge prin vene, care ne clocotește atunci când ne îndrăgostim și se înfierbântă atunci când iubim, e atât de prețios. Sângele salvează vieți, iar într-un sistem medical atât de încercat precum cel de care aparținem, donarea e sinonimă cu o a doua șansă, adesea nesperată.

Cu toate acestea, mulți dintre noi, confruntați cu provocările pandemiei, am renunțat să mai donăm. Teama de a ne infecta tocmai la centrul de transfuzie, de a ne supune riscurilor în aglomerație sau de a ne întâlni cu virusul într-un spațiu atât de frecventat, ne-a ținut acasă, departe de misiunea nobilă pe care ne-o asumasem.

Lucrurile se schimbă însă, iar donarea de sânge nu a fost nicicând mai ușoară. Azi îți prezentăm aplicația care ne-a făcut să ne îndreptăm către centrele de transfuzie cu zâmbetul pe buze și cu siguranța în suflete. Află totul despre Donorium!

Cu Donorium, să donezi e mai simplu ca niciodată!

Începem cu o realitate îngrijorătoare: de la începutul pandemiei de Coronavirus, numărul de donatori de sânge a scăzut în mod considerabil, cu toate că specialiștii ne-au asigurat în mod repetat că sunt puse în practică și respectate toate măsurile de siguranță care să te țină departe de orice pericol.

donare de sange

Aici intervine aplicația Donorium, lansată de 1 an și 9 luni, cu rezultate spectaculoase. Este folosită deja de 44.394 donatori, numărul de descărcări crește pe zi ce trece, iar peste 24 de mii de programări au fost realizate prin intermediul ei. Dintre acestea, peste 10 mii de persoane au fost eligibile pentru a dona sânge și, datorită lor, aproape 40 de mii de vieți au fost salvate. Sunt numere care ascund o mare emoție, sentimente covârșitoare, extraordinara realizare că, datorită ție, celui care ai donat, o mamă mai zâmbește copiilor ei, un fiu mai prinde o zi de joacă sau un cuplu se mai bucură de iubire.

Ce face însă practic această aplicație? Donorium și campania #iesdoarsădonez au încurajat donatorii să continue să dăruiască sânge și speranță prin intermediul posibilității de programare sigură și precisă. Astfel, nu numai că se asigură respectarea tuturor măsurilor de prevenție prin respectarea distanțării sociale, evitându-se formarea punctelor de aglomerație, dar se împiedică și contactul dintre donatori. Știm că ești o persoană minunată chiar și numai dacă ai luat în considerare ideea de a dona sânge, dar este vital să ne întâlnim cu toții mai târziu, când pericolul a trecut deja.

Dar aplicația Donorium face mai mult de atât. Prin intermediul ei, afli când este neapărată nevoie de sânge în orașul tău și poți da vestea mai departe prietenilor pe care vrei să îi încurajezi să doneze. Mai mult, primești puncte pentru implicare, medalii de curaj mai strălucitoare ca aurul și un sacou de onoare numai al tău. Nu a fost nicicând mai cool să concurezi cu prietenele tale pentru o misiune nobilă!

Ce mai poți face? Dacă ai menire de salvatoare, poți promova donarea de sânge sau poți deveni chiar fundraiser. În cazul în care ai convins cel puțin 30 de colegi să donați, acțiunea poate fi realizată chiar la voi la birou. Iar dacă dorești să asociezi pasiunea ta pentru mișcare cu dorința de a dona, printr-un cros, maraton, triatlon sau orice alt tip de eveniment, dă de veste echipei care a lansat Donorium la secțiunea de contact. Ideile bune sunt întotdeauna apreciate!

Încă o veste bună? Precum aplicația Donorium, și campania #iesdoarsădonez, lansată în aprilie, s-a bucurat de un succes notabil. Astfel, au fost înregistrați 8.003 donatori noi și 8.572 de persoane au folosit programarea Donorium pentru a dona sânge, salvând astfel 13.715 de vieți.

Și dacă mai e nevoie de un motiv ca să considerăm că aplicația e o reușită lăudabilă, acela este cel al răspândirii ei. Azi, Donorium este implementată în 10 noi centre din țară. În total, aplicația poate fi folosită în orașele: Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Mureș, Timișoara.

Cum o descarci? Gratuit, din App Store sau Google Play. Continuă și tu acest flux magic al donării și dă mai departe șansa la viață alegând să donezi poate cea mai prețioasă resursă, sângele tău.

harta Donorium

Ce mai trebuie să știi despre donare: informații prețioase de reținut

Donarea de sânge nu a fost nicicând mai ușoară cu Donorium. Dar, cu toate acestea, multe persoane au încă preconcepții privind donarea de sânge. Află tot ce trebuie să știi despre acest proces din rândurile de mai jos.

În primul rând, cine are nevoie de sânge? Nu numai cei care au suferit accidente. Sângele e de asemenea necesar pacienților care au nevoie de operații sau de transplant, celor care suferă de cancer sau care au arsuri. De asemenea, și viața multor nou-născuți depinde de sângele pe care tu poți să îl donezi.

Ce beneficii ai dacă donezi sânge? În primul rând, conștiința ta e împăcată grație gândului că ai salvat două vieți. Mai mult, ai un set de analize gratuite (RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice), o zi liberă, reducere de 50% la abonamentele de transport în comun, precum și bonuri de masă în valoare de 63 de lei. Mai mult, știi că îți stimulezi imunitatea și procesele de regenerare ale corpului.

Când ai șansa să donezi? Iată mai jos condițiile pe care trebuie să le îndeplinești!

  • dacă ai peste 18 ani și peste 50 de kilograme;
  • au trecut 48 de ore de când ai consumat alcool
  • au trecut 7 zile de când ai terminat tratamentul cu antibiotice
  • au trecut minim 8 săptămâni de la ultima donare
  • au trecut 6 luni de când ai avut o intervenție chirurgicală, ai fost la dentist sau ți-ai făcut tatuaj sau piercing
  • nu ai alergii
  • nu ești răcit
  • nu ai avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase
  • nu ai fost vaccinat în ultimele 2 săptămâni
  • nu ești însărcinată și nu alăptezi
  • au trecut mai mult de 6 luni de la avort
  • nu ai relații sexuale (protejate sau neprotejate) cu mai mult de 2 parteneri, cu parteneri de același sex, cu un partener cu HIV, HTLV, atgHBS, ACHCV, SIFILIS, cu parteneri plătiți sau cu parteneri care s-au drogat
  • nu ai avut relații sexuale ocazionale neprotejate în ultimele 6 luni.

Multe dintre noi se întreabă ce anume trebuie să facă înainte și după ce merg să doneze sânge. Noi mărturisim că eram convinse că nu trebuie să mănânci înainte de donare, însă specialiștii insistă că este cazul să o faci, ca să eviți să te simți rău după. E chiar indicat să te bucuri de un mic-dejun sănătos, dar fără grăsimi. Hidratează-te și odihnește-te bine, evită alimentele grase, băuturile alcoolice și fumatul.

femeie donare de sange

După donare, hidratează-te din nou, evită să depui un efort fizic considerabil și bucură-te de ceea ce ai făcut!

Dacă te temi de riscuri, află că acestea nu există. Medicii vor avea grijă de tine, iar dacă va exista cel mai mic pericol ca donarea de sânge să te destabilizeze, nu ți se va acorda permisiunea de a o face. De asemenea, fii convinsă de faptul că materialele folosite sunt de unică folosință!

Cât de des poți dona? Teoretic, este recomandat ca femeile să doneze o dată la 3 luni (de maximum 4 ori pe an), iar bărbații o dată la 2 luni (de maximul 5 ori pe an).

Află mai multe despre procesul de donare de pe site-ul Donorium!

Abia așteptăm să aflăm dacă ai sau nu intenția să donezi și tu sânge! Descarcă aplicația salvatoare de vieți și înscrie-te pe Donorium pentru unul dintre cele mai importante gesturi pe care le poți face în societatea de azi.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.