Analize hormonale: cand si de ce sa le faci

Analize hormonale: cand si de ce sa le faci

Silvia Ganea

Dereglarile hormonale sunt intalnite tot mai frecvent in randul femeilor, iar problemele care apar in urma acestor disfunctionalitati pot fi uneori extrem de grave.

Testele hormonale se fac cu mai multe scopuri: daca suferi de acnee, ai probleme cu tiroida, cu fluctuatiile de greutate, cu parul in exces sau vrei sa ramai insarcinata. In toate aceste cazuri sunt recomandate anumite analize hormonale care vor oferi un raspuns asupra afectiunilor cu care te poti confrunta.

Tragic este faptul ca nu toate femeile care observa anumite anomalii de genul celor mentionate mai sus, fac ceva in aceasta privinta. O vizita la medicul endocrinolog, in timp util, poate fi salvatoare pentru femeile cu probleme hormonale.
 
 
 

Care sunt, asadar, analizele hormonale recomandate pentru orice femeie si de ce este bine sa le faci afli mai jos:

Dezechibrele hormonale pot aparea in numeroase forme, mai ales ca hormonii sunt produsi de glande endocrine precum: tiroida, hipofiza, pancreasul, glandele suprarenale, ovarul si glandele paratiroide.

Cea care da batai de cap femeilor, cel mai des, este tiroida. Aceasta poate influenta arderea caloriilor (de aici apar persoane care au kilograme in plus sau in minus, fara a tine o dieta propriu-zisa), digestia si ritmul inimii (pot aparea aritmiile si un puls crescut).

Pentru a afla daca ai probleme tiroidiene sau alte afectiuni de natura hormonala, recomandate sunt urmatoarele analize: TSH, T3 si T4, FHS, LH, DHEA, Estrogen, Progesteron, ACTH, Cortisol plasmatic.

Hormonul TSH este cel care stimuleaza productia si secretia hormonilor tiroidieni, iar o valoare crescuta a acestuia poate fi cauzata de un hipotiroidism primar, tiroidita sau cretinism congenital, in timp ce o valoare mica poate indica o insuficienta hipotalamica sau hipotiroidie secundara.

T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina) sunt secretati de glanda tiroida si au un rol vital in functionarea normala a metabolismului si a dezvoltarii normale a organismului. Secretia crescuta a acestor hormoni tiroidieni duce la accelerarea ritmului cardiac, anxietate si cresterea poftei de mancare.

FHS este hormonul care stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni din ovar, inainte de eliberarea ovulului, la momentul ovulatiei. Nivelele crescute ale acestui hormon arata o disfunctie in ovare si poate fi asociata cu infertilitatea sau subfertilitatea, in timp ce un nivel scazut conduce la dezvoltarea incompleta in timpul pubertatii si functionare ovariana deficitara.

LH stimuleaza ovulatia si sinteza de progesteron, valorile crescute ale acestui hormon indicand pubertate precoce, adenom hipofizar, sindrom de feminizare testiculara, iar valorile scazute pot indica o anorexie nervoasa, malnutritie sau insuficienta gonadica primara.

DHEA este o analiza recomandata in indentificarea excesului de hormoni androgini, a infertilitatii, a lipsei menstruatiei sau a pilozitatii crescute.

Estrogenii sunt cei care regleaza dezvoltarea sexuala a femeii, iar valorile crescute ale acestora pot arata hipertiroidie, o posibila sarcina, pubertatea precoce sau tumori ovariene.

Progesteronul cunoaste valori crescute in cazul sarcinii, a unui chist ovarian, partea a doua a ciclului ovulator, in timp ce valorile scazute pot fi determinate de preeclampsie, iminenta de avort, insuficienta placentara ovariana, cancer ovarian.

O cantitate mare de ACTH poate fi cauzata de stresul in exces, insa poate indica in acelasi timp un sindrom andrenogenital sau boli precum Addison sau Cusching.

Cortisolul plasmatic este un hormon secretat de glanda suprarenala, iar valori crescute ale acestuia pot indica predispozitia la obezitate, hipertiroidie, neoplasm suprarenal, in timp ce valorile scazute pot indica afectiuni hepatice sau o insuficienta suprarenala.

Asadar, este indicat sa-ti faci aceste analize hormonale, la primele semnale ce pot indica fie si cea mai mica anomalie. Ciclul mestrual neregulat, durerile aferente acestuia, excesul de pilozitate, acneea, pofta de mancare crescuta sau scazuta, toate pot indica probleme hormonale, care, descoperite in timp util, isi vor gasi o rezolvare rapida.

Articolul urmator
Ce ți s-ar putea întâmpla dacă faci duș rece în fiecare zi
Ce ți s-ar putea întâmpla dacă faci duș rece în fiecare zi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (29)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.