Este adevărat că vitamina D se asimilează diferit la femei și bărbați: ce spun specialiștii?

Este adevărat că vitamina D se asimilează diferit la femei și bărbați: ce spun specialiștii?

Redactor Andreea Baluteanu

Asimilată mai greu din alimente și produsă în principal în urma expunerii la razele soarelui, vitamina D face obiectul unor numeroase carențe la nivel mondial. Iar deficitul acestei vitamine e tot mai periculos: nu conduce doar la fragilizarea oaselor și la slăbirea imunității, ci poate juca un rol important și în prevalența afecțiunilor cardiovasculare, a diverselor tipuri de cancer, a obezității și chiar a depresiei și anxietății.

Dar există diferențe de asimilare a vitaminei D la bărbați și la femei? Luăm în considerare acest semn de întrebare și îți răspundem cu opiniile experților în rândurile de mai jos!

Vitamina D în funcție de gen: ce impact are sexul în asimilare

Înainte de a ne adânci în munca cercetărilor, dorim să nuanțăm un punct de vedere: interesul acordat studierii vitaminei D este unul recent. Nici nu e de mirare: petrecem mai puțin timp afară, departe de razele binefăcătoare ale soarelui, iar majoritatea locurilor de muncă ne-au predispus la sedentarism. Așa se face că vitamina D, a cărei producție nu constituia o problemă în urmă cu câțiva (zeci) de ani, este acum supusă unui asalt sistematic realizat de stilul de viață contemporan și de factorii de mediu. 

femeie si barbat care fac jogging fericiti intr-o padure insorita pe timp de iarna

Chiar și atunci când mergem în vacanțe, în locuri însorite, paradiziace, ne protejăm cu creme cu SPF; ceea ce e un gest eficace de prevenție a cancerului de piele se poate transforma însă ușor într-un inhibator al producției de vitamina D. 

Dar joacă sexul vreun rol în asimilarea vitaminei D? Un studiu realizat în Italia, în Napoli, la Federico II University Medical School of Naples, înclina să ia în considerare un răspuns afirmativ. Astfel, cercetarea axată pe 500 de adulți împărțiți în funcție de gen în 5 categorii de indici de masă corporală (câte 50 de femei și 50 de bărbați în fiecare) reliefa că nivelurile de vitamina D erau mai mari la bărbați decât la femei, în toate categoriile. De asemenea, mult mai multe respondente de sex feminin prezentau deficiențe ale acestui nutrient.

Ce merită subliniat? Faptul că toți participanții aveau obiceiuri similare de expunere la soare și niciunul dintre ei nu lua suplimente, ceea ce întărește ideea că bărbații pot asimila mai ușor vitamina D decât femeile.

Desigur, nu este vorba decât despre un studiu, fiind necesare mai multe cercetări pentru ca experții să ajungă la o concluzie fermă.

„Sensibilitatea” subiectului era reliefată și de un studiu realizat în Arabia Saudită, în 2018, care evidenția că deficiența de vitamina D era mai prezentă la bărbații tineri decât la femei sau la persoanele în vârstă. Studiul, realizat pe 2835 de femei și bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 75 de ani, nu făcea însă diferențierea în funcție de administrarea de suplimente sau de stilul de viață. Consumul redus de lapte la bărbații de origine arabă, înclinația spre obezitate și lipsa suplimentelor erau văzute ca fiind principalii factori ai deficiențelor.

Cu alte cuvinte, există diferențe de asimilare la bărbați și femei, deși circumstanțele diferă, iar tabloul atât de complex al acestora trebuie analizat în profunzime.

Alți factori care pot afecta nivelurile de vitamina D

Conform Harvard Health Publishing, există numeroși factori care pot interfera cu producția și asimilarea de vitamina D, și vei fi uimită să afli că folosirea cremelor cu SPF nu este nici pe departe atât de importantă. Iată ce afectează însă nivelurile nutrientului!

Latitudinea. Măsurând distanța unghiulară a unui punct de pe glob față de Ecuator, exprimată în grade, minute și secunde, latitudinea nu e importantă numai ca amplasare geografică, dar și din punct de vedere al producției de vitamina D. Astfel, cu cât trăiești la o latitudine mai ridicată, cu atât corpul va fi expus la mai puține radiații UVB și va produce astfel mai puțină vitamina D.

femeie care ia supliment cu vitamina D; femeie care tine in mana o pastila galbena, in soare

Poluarea. Particulele de carbon care sunt rezultate în urma poluării absorb radiațiile UVB, iar găurile din stratul de ozon le permit de asemenea trecerea liberă. Deși sănătatea este mai amenințată în zonele cu un coeficient ridicat de poluare, producția de vitamina D e în chip ironic mai ridicată.

Crema ta cu SPF. Deși în teorie SPF-ul blochează radiațiile UV și scade astfel producția de vitamina D, puține dintre noi chiar folosim cremele de protecție solară cu dedicația necesară pentru a impacta nivelurile nutrientului.

Culoarea pielii. Cu cât ai mai multă melanină în piele (pielea e mai închisă la culoare), cu atât produci mai puțină vitamina D.

Subtonul pielii. În schimb, pielea cu subton cald produce mai multă vitamina D decât pielea cu subton rece.

Greutatea ta. Se pare că grăsimea denaturează nivelurile de vitamina D, așa că, dacă ești obeză sau supraponderală, te poți confrunta cu deficiențe.

Vârsta. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul produce mai puțină vitamina D.

Sănătatea sistemului digestiv. Vorbim aici în principal despre vitamina D absorbită din suplimente sau din alimente, a cărei asimilare depinde și de activitatea sucurilor gastrice, a pancreasului, a bilei secretate de către ficat sau a pereților intestinali. Astfel, unele afecțiuni precum boala Crohn, boala celiacă, pancreatita sau fibroza chistică pot interfera cu absorbția de vitamina D.

Soluția contra deficiențelor de vitamina D? Vitoral D Spray Oral pentru Adulți

Indiferent dacă te confrunți cu deficiențe de vitamina D pentru că ești femeie sau din cauza altor factori, e musai să tratezi această condiție. Iar un supliment e mană cerească din acest punct de vedere!

vitoral-d 

Noi recomandăm Vitoral D Spray Oral pentru Adulți, un supliment cu gust de mentă și xylithol, sub formă de spray, destinat administrării orale. Are la bază o combinație de Vitamina D3 (colecalciferol) și Vitamina K2, contribuind la absorbția eficientă a calciului și la îmbunătățirea sănătății oaselor și a dinților. Agită bine înainte de folosire și administrează un puf pe zi sau așa cum ți-a indicat doctorul tău. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Ce banc despre femei ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce banc despre femei ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.