Este normal să ai coşuri pe sfârc?

Este normal să ai coşuri pe sfârc?

Ionelia Olteanu

Când vine vorba despre coşuri, parcă niciun remediu nu are efect. Pe lângă faptul că sunt inestetice, de multe ori apar în locuri la care nu te-ai aşteptat. Deşi nu sunt neapărat dureroase, pot stârni motive de îngrijorare. Atunci când apar pe sâni, coşurile sau umflăturile pot provoca panică, deoarece în ultima vreme s-a dezvoltat preocuparea pentru cancerul la sân sau alte anomalii.  

femeie care isi verifica sanul

Dimensiunea mamelonului variază în funcţie de mai mulţi factori:

- mediu înconjurător (în timpul sezonului rece, acesta se măreşte);

- sarcină;

- alăptare.

Mameloanele sunt înconjurate de glande care secretă ulei. Aceste glande sunt benefice pentru piele: sporesc producţia de ulei (care lubrifiază mamelonul în timpul sarcinii şi alăptării) și opresc dezvoltarea bacteriilor.

De ce apar umflături pe sfârc

Lipsa de lichid

Acest lucru indică faptul că bebeluşul nu creşte în mod normal. Apare de obicei la persoanele cu diabet zaharat şi la cele cu anomalii congenitale. Poziţia fătului poate fi, de asemenea, afectată.

Presiunea mare a sângelui

Vasele de sânge din placentă se micşorează, iar copilul primeşte mai puţin oxigen, ceea ce accelerează dezvoltarea creierului şi a inimii, deoarece oxigenul este direcţionat către aceste părţi.

Fumatul

Fumtul în timpul sarcinii duce, de obicei, la scăderea greutăţii la naştere. Copilul este mai mic decât în mod normal şi pot apărea complicaţii după naştere. 

Mărimea unor astfel de umflături depinde foarte mult de genetică. Sfârcurile pot fi închise la culoare, mari, mici, orientate spre interior sau exterior. După sarcină, aceste coşuri se pot micşora sau se pot mări, în funcţie de organismul fiecărei persoane. Apariţia umflăturilor în timpul alăptării sau a sarcinii este determinată de colagen şi de elasticitatea pielii. 

Pentru ţinerea sub control a coşurilor care pot apărea pe sfârc se recomandă consumul alimentelor cu vitamina E sau aplicarea unei loţiuni cu unt de cacao. 

Nu ar trebui să te îngrijorezi dacă observi în jurul sfârcurilor astfel de umflături. Atât timp cât alăptarea copilului se realizează corect şi normal, dimensiunea nu este un criteriu care să conteze. Ar trebui să consulţi însă medicul dacă observi că zona se inflamează.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Cum este iubirea ta?
Incepe quiz
Cum este iubirea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.