Greșeli care provoacă răni pe col

Greșeli care provoacă răni pe col

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă ai auzit vreodată de sintagma răni pe col și te-ai înfiorat doar la simpla sa denumire, află că ai avut instinctul corect. Afecțiunea despre care vom vorbi azi se referă la orice inflamație a colului uterin (partea de jos a uterului, care intră în vagin) și mai poartă numele și de cervicită.

Deși sunt o serie de boli care pot provoca, la rândul lor, răni pe col, noi ne vom concentra azi pe greșelile pe care tu le poți comite și care pot cauza, în timp, aceste leziuni! Citește cu atenție și ține cont de recomandările noastre!

Răni pe col, o boală dificil de detectat

Din păcate, una dintre cele mai acute probleme ale medicinii moderne este faptul că bolile au devenit din ce în ce mai inteligente, dezvoltându-se în organism în mod asimptomatic, într-o mare parte din cazuri. Așa cum cele mai multe forme de cancer sunt de nedetectat fără un control medical periodic și rănile pe col uterin presupun foarte puține semnale de alarmă.

rani pe col

Iată care sunt cele mai frecvente dintre ele!

Secrețiile vaginale consistente (leucoreea) reprezintă cel mai frecvent simptom al cervicitei. Deși constantă, ea este rareori însoțită de sânge, care să te îngrijoreze, având de obicei culoarea galben pal sau migrând spre gri.

Sângerările în afara menstruației sunt un alt indice al rănilor pe colon. Mai ales atunci când sunt însoțite de durere în timpul sexului, este destul de probabil să îți fi lezat colul.

Nu în ultimul rând, durerile abdominale sau cele care însoțesc urinarea ar trebui să te trimită la cabinetul doctorului. Nu putem trece cu vederea nici febra, care intervine însă de obicei doar în cazurile acute de cervicită.

În ceea ce privește cauzele de natură medicală ale rănilor pe col uterin, tuberculoza, cancerul de col uterin, endometrioza sau sifilisul se numără printre cele mai frecvente surse. Cu toate acestea, așa cum am mai spus, există și greșeli pe care le poți comite chiar tu și care te duc periculos de aproape de această afecțiune.

Greșeli care cauzează răni pe col

Faci sex neprotejat. Deși nu credem că mai e cazul să îți reamintim să folosești prezervativul, nu doar pentru a evita să rămâi însărcinată, dar mai ales pentru a minimiza riscul de BTS (boli cu transmitere sexuală), cel puțin nu în era informației, o vom face! Infecțiile pe care le contractezi pe cale sexuală cauzează inflamație în corp care poate provoca, printre altele, și rănile de pe colul uterin. Printre BTS-urile cele mai alarmante, din acest punct de vedere, se numără gonoreea, chlamidia, herpesul genital.

mijloace de contraceptie

Ai avut recent mai mulți parteneri sexuali. Atunci când incluzi și folosirea intermitentă a prezervativului (sau chiar absența sa completă în peisajul aventurilor tale), creezi un mediu propice pentru rănile pe col uterin.

Folosești mijloace de contracepție nepotrivite. Așa cum anticoncepționalele nu te feresc de BTS-uri, nici celelalte mijloace de contracepție nu sunt ferite de riscuri. Diafragma poate cauza răni pe col uterin, dar la fel de periculoase sunt și banalele tampoane, mai ales dacă insiști foarte mult la introducerea lor.

Îți ignori alergiile. Te întrebi ce legătură au nesuferitele alergii cu rănile pe col? Nu ne referim la banalele manifestări sezoniere, ci la alergii mai speciale, cum ar fi cele provocate de chimicalele din spermicide, la efectele negative ale dușurilor vaginale și, oricât de straniu ar suna, chiar la sensibilitatea față de latexul din prezervative sau chiar la cele care nu conțin latex.

Ai făcut un avort. Chiar nu credem că mai e necesar să îți explicăm de ce avortul poate provoca răni pe colon. Mai ales atunci când presupune complicații sau procedura este efectuată în mod neprofesionist, consecințele pot fi grave. Îngrijorătoare sunt și leziunile rămase în urma nașterii, ale avorturilor spontane sau ale eventualelor operații chirurgicale pe uter.

Nu ești atentă la alimentaţie. Rănile pe col uterin pot fi provocate și de dezechilibre hormonale, iar alimentația joacă un rol important în acest sens. Astfel, grăsimile, fast food-ul, carnea de pui tratată, lactatele, soia și lemnul dulce (utilizat în trecut chiar ca mijloc de contracepție) pot conduce toate la aceste probleme.

Deși are în general cauze medicale asupra cărora nu poți interveni, cervicita sau rănile pe col pot fi provocate și de greșeli pe care le comiți chiar tu, din neștiință!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.