Tot ce trebuie să știi despre absorbantele lavabile

Tot ce trebuie să știi despre absorbantele lavabile

Paula Rotaru

O femeie folosește, pe parcursul vieții, aproape 1 700 de pachete de absorbante! Înmulțește acest număr cu prețul unui pachet de absorbante și vei constata câți bani cheltui, într-o viață, pe aceste produse de îngrijire intimă – peste 10 000 de lei.

Ce ai spune dacă ți-am oferi o alternativă, respectiv absorbantele lavabile? Sunt foarte eficiente, mult mai ieftine, confecționate din materiale naturale care nu irită pielea sensibilă a zonei intime și ușor de curățat în mașina de spălat.

Sursa foto: Pinterest @ dirtydiaperlaundry.com

Femeile încep să agreeze din ce în ce mai mult ideea de a purta absorbante lavabile în acea perioadă delicată a lunii, datorită beneficiilor acestora atât asupra sănătății, cât și asupra mediului înconjurător. Astfel de produse se găsesc de vânzare pe site-urile de profil, dar pot fi confecționate și acasă!

Află totul despre aceste „pernuțe pufoase pentru vagin”, așa cum au fost numite absorbantele lavabile de către femeile care le-au folosit!

Ce sunt absorbantele lavabile

Absorbantele lavabile sunt, așa cum le spune și numele, produse de îngrijire intimă care au rolul de a absorbi sângele menstrual și care pot fi reutilizate și spălate manual sau la mașina de spălat. Ele pot înlocui cu succes absorbantele normale, tampoanele și cupa menstruală în perioada menstruației, dar pot fi folosite și de femeile cu incontinență urinară sau care se confruntă cu secreții vaginale abundente.

 

Sursa foto: Pinterest @ Feminine Wear

Materialele din care sunt confecționate absorbantele lavabile sunt bumbacul, mătasea, fibrele de cânepă sau cannabis, bambus velur, Gore-Tex, lână, poliuretan laminat etc.

Absorbantele confecționate din materiale sunt comercializate încă din anul 1888, dar au căpătat amploare în timpul Primului Război Mondial, când infirmierele le foloseau pentru perioadele „delicate”. Prima reclamă la absorbante lavabile a apărut în 1921, dar puține femei își puteau permite să le cumpere, preferând să și le confecționeze singure, din resturi de materiale.

Sursa foto: Pinterest @ mum.org

Aceste produse au revenit în atenția femeilor la sfârșitul anilor ’90, odată cu apariția internetului, când multe companii mici și comunități online s-au dedicat producerii de absorbante lavabile.

Unde găsești absorbante lavabile, cât costă și cum le poți face acasă

Absorbantele lavabile sunt disponibile online, pe diverse site-uri străine, dar și de pe la noi, și sunt comercializate de regulă într-un pachet de 3 sau 4 bucăți, la prețuri care variază între 60 și 90 de lei, în funcție de material sau de model.

Aceste produse au diferite mărimi și grosimi, fiind similare ca formă cu absorbantele clasice, dar cu mult mai sănătoase decât acestea, dat fiind că nu conțin chimicale, înălbitori, adezivi, geluri, latex, propilenglicol și cine știe ce alte substanțe toxice pentru delicata zonă intimă. 

Află ce îți pune în pericol zona intimă!

De altfel, un studiu publicat în US National Library of Medicine arată că anumite substanțe din tampoanele interne pot produce dezechilibre hormonale, infertilitate sau chiar cancer!

Vezi mai jos un video din care poți afla cum să îți faci acasă absorbante lavabile!

Avantajele și dezavantajele absorbantelor lavabile

Încă mai stai pe gânduri dacă să folosești sau nu absorbante lavabile reutilizabile? Iată lista de avantaje și dezavantaje pe care le prezintă!

Avantajele absorbantelor lavabile

  • Sunt prietenoase cu mediul înconjurător, nu creează deșeuri care nu se degradează și nu contribuie la poluare, pentru că sunt realizate din materiale biodegradabile.
  • Nu conțin pesticide, chimicale și alte substanțe toxice.
  • Faci economie la bani.
  • Pot fi ușor curățate la mașina de spălat.
  • Nu prezintă risc de șoc toxic sau de infecție cu Candida (află aici totul despre această infecție)
  • Unele femei afirmă că, folosind absorbante lavabile, menstruația este mai redusă cantitativ și crampele menstruale sunt cu mult ameliorate.

Sursa foto: Pinterest @ mamato3blessings.blogspot.com

Dezavantajele absorbantelor lavabile

  • Trebuie să le speli după fiecare utilizare cu apă și detergent.
  • Pot provoca infecția cu Candida dacă nu le speli corect și nu le lași să se usuce bine.
  • Prețul de achiziționare este mai mare decât al absorbantelor clasice (dar îți scoți investiția pe parcurs).
  • Dacă nu le speli imediat, trebuie să le depozitezi într-o gentuță specială, care menține umiditatea, astfel încât petele să iasă ușor la spălare.

Sursa foto: Pinterest @ etsy.com

După utilizare, absorbantele lavabile trebuie lăsate în apă rece câteva minute, apoi se introduc în mașina de spălat, la o temperatură de 60 de grade Celsius, folosindu-se un detergent eco, care nu conține substanțe chimice puternice. După spălare, absorbantele trebuie lăsate să se usuce bine, de preferat la soare. Razele soarelui au efect dezinfectant și previn dezvoltarea microbilor, lucru care se poate întâmpla în cazul în care absorbantele nu sunt complet uscate.

Sursa foto: Pinterest @ lohanstore.com

Absorbantele lavabile sunt o soluție economică, ecologică și sănătoasă! În plus, pot fi folosite și de femeile care suferă de diverse afecțiuni ginecologice (vulvodinie, vaginită), de incontinență urinară sau de alergii la diverse substanțe din absorbantele de unică folosință sau din tampoane – multe femei au observat că acestea provoacă iritații, senzație de mâncărime sau de arsură și prezintă mai des infecții vaginale (află aici cum pot fi prevenite infecțiile vaginale). De asemenea, absorbantele lavabile sunt indicate femeilor care abia au născut.

Datorită puterii mari de absorbție, aceste absorbante lavabile rezistă până la 8 ore unui flux menstrual abundent, nu rețin umezeala, deci pielea ta va fi uscată, se spală foarte ușor și nu au miros.

Sperăm că ți-am oferit mai sus toate motivele să iei în considerare achiziționarea unor absorbante lavabile! Află și de ce ar trebui să folosești absorbante din bumbac!

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.