Importanța colagenului în organism: 6 lucruri pe care nu le ştiai încă

Importanța colagenului în organism: 6 lucruri pe care nu le ştiai încă

Redactor Andreea Baluteanu

Cea mai răspândită proteină din corpul uman, colagenul e esențial sănătății și stării tale de bine. Această substanță intră în alcătuirea pielii, a oaselor și articulațiilor, dar și a sistemului digestiv și muscular, precum și a vaselor de sânge: simpla enumerare a numeroaselor părți ale organismului unde îl regăsești îți arată cât de important este.

Deși suntem tot mai conștiente de aceste daruri ale colagenului, mai există încă lucruri pe care nu le știm despre proteina-minune. Îți redăm mai jos câteva informații mai puțin cunoscute despre colagen: da, e chiar mai important decât credeai.

Colagenul își destăinuie secretele!

Produs în mod natural în organism, colagenul este aliatul pielii sănătoase, contribuind la elasticitatea și la fermitatea sa. Studiile au arătat că tenul persoanelor care consumaseră suplimente cu colagen era mai tânăr și mai hidratat, pe de o parte deoarece colagenul absorbit stimulează producția proteinei în mod natural, dar și sinteza unor alte substanțe benefice pielii, așa cum sunt elastina și fibrilina.

maini de femeie care amesteca pudra de colagen intr-un smoothie

Însă aceste informații nu sunt necunoscute. Știam de asemenea despre capacitatea colagenului de a reface cartilajele și a crește lubrifierea, misiune pe care o împarte cu acidul hialuronic, dar și despre capacitatea de a atenua inflamațiile articulare. Nu degeaba această proteină este „campioană” în prevenirea artritei, artrozei, osteoporozei, gutei sau osteoartritei. E de remarcat de asemenea că rezervele de colagen pot reduce și pierderile densității osoase.

Tot colagenul e „responsabil” și pentru firul de păr puternic și pentru podoaba capilară bogată, dar și pentru unghiile acelea tari și strălucitoare. Nu e de mirare că e considerat unul dintre cei mai potenți aliați ai tinereții și frumuseții.

Există însă și aspecte mai puțin cunoscute despre colagen, pe care ți le enumerăm în rândurile de mai jos.

Poate crește masa musculară. Mergi la sală și vrei să vezi mai repede rezultatele? Apelează la un supliment cu colagen. Pentru că țesutul muscular este alcătuit în proporție de 1-10% din colagen, proteina este necesară atât pentru buna funcționare a mușchilor, dar și pentru dezvoltarea lor.

Îmbunătățește sănătatea inimii. Cercetătorii sunt de părere că suplimentele cu colagen pot reduce riscul afecțiunilor cardiace, întărind arterele. Fiind prezent în mod natural în vasele de sânge, colagenul poate reduce riscul de arteroscleroză. E de subliniat de asemenea și că această proteină poate să crească nivelurile colesterolului „bun” cu aproximativ 6%, conform Healthline.

Susține sistemul digestiv. Unele voci afirmă că suplimentele cu colagen pot reduce riscul de dezvoltare a unor afecțiuni digestive precum sindromul de intestin permeabil. De asemenea, colagenul poate să echilibreze secrețiile gastrice, diminuând pericolul de arsuri sau de ulcere.

Ameliorează funcționarea sistemului nervos. Unii oameni de știință indică spre colagen ca un remediu natural contra anxietății.

Te ajută să slăbești. Fiindcă e atât de important pentru metabolism, colagenul te poate scăpa de kilogramele în plus.

Te susține să îți revii mai repede după efortul fizic intens. Oricine a suferit de pe urma chinurilor unei febre musculare va aprecia faptul că această proteină contribuie la recuperarea mușchilor după activitatea fizică intensă.

Colagenul Hidrolizat Peptide de la Puori, suplimentul ce pune accent pe transparență și puritate

După vârsta de 30 de ani, producția naturală de colagen începe să scadă, o veste care sigur ți-a trecut și ție pe la ureche. Mai mult, acest proces de care ne dorim deja să ne ferim este accentuat de expunerea la soare, de fumat sau de consumarea alimentelor bogate în zahăr, după cum estimează experții.

Poate că nu poți scăpa de ceea ce ți-a menit natura, dar poți interveni alegând suplimente pe bază de colagen. Piața a fost invadată de aceste produse în ultima perioadă, dar oamenii de știință ne avertizează de un pericol ascuns, adesea nedetectat. Multe suplimente, conform lor, nu conțin cantități mari din ingredientele stipulate în compoziție, nu dau dovadă de onestitate în ceea ce privește substanțele active sau înșală publicul cu referire la prezența eventualilor compuși dăunători. De exemplu, în 2020, Clean Label Project a efectuat un studiu pe 28 dintre cele mai bine vândute produse „Collagen Peptide” pe piața din SUA cu accent pe prezența metalelor grele în compoziția acestor produse iar rezultatele au arătat ca 64% din produsele testate au fost pozitive la Arsenic, 17% au fost pozitive la Cadmiu și 37% au fost pozitive la Plumbl.

Dar există totuși și patru suplimente „stelare” care se abat de la această regulă, iar preferatul nostru este Colagenul Hidrolizat Peptide de la Puori. Vorbim despre o companie daneză întemeiată de doi tineri care au reușit să creeze o gamă de produse fără compromisuri, cu abilitatea de a contura o diferență în viața și sănătatea oamenilor.

femeie aflata la sala care ia suplimente cu colagen hidrolizat de la purio

Ceea ce am remarcat la Puori (chiar și denumirea e sugestivă: Pure Origin – Puori) este transparența extraordinară, dar și decizia producătorilor de a-și încredința spre testare produsele unor organisme independente așa cum este Clean Label Project.

Bazat pe ingrediente pure, naturale, și fără aditivi nocivi, colagenul de la Puori este prezent în formă hidrolizată, mult mai ușor de absorbit de către corp, și îți oferă toate beneficiile despre care ți-am vorbit mai sus. E vorba practic de o pulbere de colagen hidrolizat de înaltă calitate, ce conține numai peptide de colagen pur, provenit de la vaci hrănite organic. Absorbi astfel numai colagen de tip 1 și 3 și obții toate acele efecte pozitive remarcabile pe care le deține această proteină în organismul tău.

Colagenul Puori CP 1 poate fi dizolvat în orice tip de băutură, fie că e rece sau fierbinte, iar fiecare lingură îți oferă nu mai puțin de 90% din necesarul de proteine pure. Fie că apelezi la un smoothie, la un shake sau la un ceai, ai parte de această substanță atât de importantă pentru organism.

Colagenul Puori CP 1

Esențial după vârsta de 30 de ani, suplimentul Colagen Hidrolizat Peptide Pur CP1 este disponibil la HealthCorner. Având în spate o echipă formată din oameni activi, business-ul aduce în România cele mai pure și mai curate suplimente nutritive. Ai la dispoziție nutrienții necesari și super alimentele care îți completează dieta de zi cu zi! Pielea, părul, sistemul digestiv, cel circulator sau nervos îți vor fi mai mult decât recunoscătoare. Descoperă la HealthCorner o selecție completă de branduri apreciate pe plan internațional precum Motion Nutrition din Marea Britanie, Nuzest din Australia, Your Super Foods din Germania sau Nordbo din Suedia.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
6 lucruri ciudate, dar eficiente, pe care le poți face acum pentru a deveni cea mai bună versiune a ta
6 lucruri ciudate, dar eficiente, pe care le poți face acum pentru a deveni cea mai bună versiune a ta
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.