Metode rapide de calmare a erupțiilor dentare la bebeluși

Metode rapide de calmare a erupțiilor dentare la bebeluși

Sorina Corneanu

Erupția dentară este un proces prin care bebelușii trec în jurul vârstei de 6 luni și debutează cu creșterea celor doi dinți frontali inferiori (incisivii centrali inferiori), urmați de cei doi dinți frontali superiori (incisivii centrali de sus). Calmarea durerilor de dinți la copii devine, în această perioadă, principala grijă a părinților.

Simptomele erupțiilor dentare la bebeluși

Mulți părinti suspectează că erupțiile dentare provoacă febră și diaree, dar cercetătorii susțin că acestea nu au legătură cu dentiția. De regulă, simptomele care însoțesc erupțiile dentare la bebeluși includ:

- salivare excesivă
- tendința de a roade orice le cade în mână; 
- iritabilitate; 
- plâns constant; 
- gingii dureroase.

De ce dor erupțiile dentare la copii

Dinții bebelușului încep să se dezvolte încă din uter, când în gingiile sale se formează „mugurii” dinților. Începând cu vârsta de 4-6 luni, creșterea dinților duce la inflamarea gingiilor, ceea ce determină apariția durerilor. Durerea este similară cu aceea pe care o simt adulții când le cresc măselele de minte. Pentru că gingiile sunt umflate și dureroase, hrănirea bebelușului poate deveni o problemă.

Cum calmezi rapid durerile de dinți la copii

Dacă disconfortul cauzat de erupțiile dentare devine greu de gestionat, e bine să știi că există câteva metode foarte simple și la îndemână, gata să calmeze imediat durerea.

Masarea gingiilor

Masează ușor gingiile bebelușului cu buricul degetului arătător sau cu un tampon moale. Presiunea poate calma disconfortul, chiar dacă pentru o perioadă scurtă. Repetă procedeul de câte ori e nevoie. Poți recurge și la un obiect rece, o compresă cu puțină gheață, pe care să o ții un timp pe gingiile celui mic.

Oferă-i alimente dure pe care să le roadă

copil care face baie

Decât să roadă jucării, mai bine oferă-i un morcov, un castravete sau un alt aliment puțin mai dur, pe care să îl poată roade fără riscuri și care să îl ajute să își calmeze durerea. Totuși, nu-l scăpa din ochi prea mult, deoarece orice bucată desprinsă din obiectul ros poate conduce la sufocare.

Șterge constant gingiile de salivă

Salivarea excesivă conduce la iritații, disconfort gingival și durere și mai puternică. Folosește un material blând, eventual bumbac, și șterge constant saliva excesivă a bebelușului. Poți folosi și o periuță de dinți extrem de moale și mică sau îi poți masa gingiile cu un unguent răcoritor. 

Oferă-i hrana rece pentru ameliorarea durerilor gingivale

Un măr de la frigider, o bucată de castravete rece sau un iaurt poate ajuta la calmarea disconfortului cauzat de erupțiile dentare. 

bebelus care plange

Jucărie pentru dentiție

O jucărie de plus moale, neapărat din materiale organice, cum ar fi bumbacul, poate reprezenta o soluție care să-l ajute pe cel mic să își ameliroeze durerea gingivală. Poți încerca și să înmoi un material curat în apă rece, să îl storci bine și să i-l oferi pentru a-și calma disconfortul. Fii cu ochii pe el, nu poți ști ce riscuri apar când rămâne nesupravegheat.

Încearcă gelurile de dentiție pentru copii

Gelurile de dentiție conțin, de obicei, un anestezic local și un antiseptic, care acționează împreună pentru a ameliora disconfortul și durerea și pentru a preveni infecția. Dacă alegi un astfel de gel, asigură-te că este unul sigur și că urmezi întocmai instrucțiunile de pe ambalaj. Chiar dacă durerea persistă și ești tentată să adaugi mai mult gel, nu risca fără să ceri sfatul medicului sau al farmacistului.

Erupțiile dentare pot fi tratate acasă. În cazul în care bebelușul se simte foarte rău, ar trebui să iei în calcul și vizita la medic. Ținând cont de vârsta fragedă, nu îi poți administra medicamente fără să ceri o părere avizată!

Dacă ești în căutarea unei soluții sigure pentru ameliorarea durerilor gingivale ale bebelușului, încearcă Multi-Mam BabyDent gel.

Mulți-Mam BabyDent are efect bio-adeziv, proprietate prin care se realizează un strat moale, liniștitor asupra gingiilor afectate, și se bazează pe 2QR, complex care neutralizează bacteriile dăunătoare și reduce inflamația într-un mod sigur și natural.

Multi Mam BabyDent este disponibil în farmacii și pe magazinvavianpharma.ro

produs ameliroare durere gingii la copii

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.