Motivul secret pentru care companiile te fac să lucrezi de la 9 la 5

Motivul secret pentru care companiile te fac să lucrezi de la 9 la 5

Lorena Teacă

Câte dintre voi aveți program fix la muncă de la 9 dimineața la 5 seara, pe parcursul căruia vă luați multe pauze, pentru că activitatea vă permite, ba chiar vă mai și plictisiți uneori?

Din 1950, angajații au făcut cunoștință cu programul de lucru de la 9 la 5, indiferent de volumul de muncă pe care îl au. Chiar dacă își termină activitatea în 5 ore, aceștia trebuie să petreacă 8 ore la birou, pentru a-și face norma de lucru conform căreia sunt plătiți.

Motivul pentru care oamenii au început să-și petreacă zilnic timpul la birou de la 9 dimineața la 5 seara, indiferent dacă și-au terminat treaba sau nu, te va șoca și te va pune pe gânduri.

 Femeie care stă la birou

Conceptul de ore facturabile a apărut în 1950, pentru a crește salariile avocaților, care erau fixe, chiar dacă petreceau foarte mult timp cu clienții. Acest concept le-a permis avocaților să primească din ce în ce mai mulți bani, fiind plătiți pentru fiecare minut pe care îl pierdeau cu clienții.

În 1958 se preconiza că avocații lucrau 1.300 de ore pe an, însemnând aproximativ 27 de ore pe săptămână, dar astăzi lucrează în jur de 45 de ore pe săptămână.

Conceptul de salariu în funcție de orele petrecute la birou a pătruns treptat în toate industriile, motiv pentru care trăim într-o lume în care suntem plătiți în funcție de orele muncite, nu de volumul de muncă sau de eficiența cu care lucrăm.

 Două femei și un bărbat la birou

Astfel, pentru a impresiona un șef din zilele noastre, nu contează cât de bine și repede îți termini treaba, ci se iau în vedere orele suplimentare petrecute la birou. Cu timpul, s-a dezvoltat o generație de oameni care petrec mai mult timp la serviciu decât acasă, cu familia. Angajații zilelor noastre nu își pot împărți viața în mod egal între muncă și familie, una dintre ele fiind mereu neglijată.

Multe țări au observat că oamenii au început să muncească peste măsură și au început să reducă numărul orelor de muncă de la 40 la 32 de ore, motiv pentru care angajații au devenit mai receptivi și productivi la locul de muncă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că lucratul mai puțin de 8 ore pe zi poate îmbunătăți competențele angajaților, pentru că aceștia se vor axa mai mult pe rapiditate și eficiență, decât pe timpul petrecut la muncă. 

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Ai putea să lucrezi ca agent secret?
Incepe quiz
Ai putea să lucrezi ca agent secret?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.