Afla ce este glutenul!

Afla ce este glutenul!

Viorica Ghinea, redactor

Pe zi ce trece apar tot mai multe informatii legate despre anumite substante din alimentele pe care le consumam, ceea ce poate trezi o adevarata confuzie. Practic, nu mai stii ce poti sa consumi si ce nu pentru a-ti mentine sanatatea. Printre cele mai contestate produse sunt cele fainoase, iar glutenul este amintit cu teama, din ce in ce mai des.

Afla ce este glutenul si ce produse il au in compzitie!

Ce este glutenul?

produse fainoase

Glutenul este o proteina de origine vegetala, si nu o substanta toxica (cum probabil ai putea crede dupa atatea avertismente), care se gaseste in cereale precum graul, orzul, secara si ovazul, dar si in alte produse preparate industrial (praful de ciocolata, bulionul, laptele de orez, laptele de soia, mezelurile, sosurile, supele la plic, gemurile, etc.). Prin urmare, daca nu suferi de boala celiaca (intoleranta la gluten) sau nu ai o sensibilitate la gluten, nu ai de ce sa renunti de tot la aceasta proteina, pentru ca poti provoca organismului un dezechilibru.

Insa incearca sa ai un stil de viata sanatos si sa consumi alimente sanatoase (pe cat posibil). De exemplu, invata sa prepari multe produse in casa, cum ar fi: crema de branza, pateu, compot, dulceata, mezeluri, dulciuri, etc. Inlocuieste produsele din comert cu cele homemade si te vei simti mult mai bine.

Ce ar trebuie sa mai stii despre gluten?

orez brun

Acum, ca ai aflat ce este glutenul si de ce tot mai multe persoane se feresc sa il consume, este momentul sa afli si alte informatii despre el. Un alt motiv pentru care oamenii se feresc de gluten este ca acesta poate fi greu de digerat, insa nu se cunosc motivele care ingreuneaza acest lucru. De exemplu, exista pareri conform carora consumul exagerat de antibiotice poate provoca sensibilitate la gluten, pentru ca acestea distrug florala intestinala. Ce inseamna acest lucru? Antibioticele au o actiune puternica asupra organismului, astfel ca inhiba si procesele bacteriilor prietenoase, care ajuta la descompunerea glutenului si nu numai.

Desi sunt recomandate in mod special persoanelor care sufera de afectiunea celiaca, nici produsele fara gluten nu sunt tocmai sanatoase, avand in vedere ca majoritatea au in compozitie amidon rafinat, ceea ce iti poate provoca alte afectiuni si iti poate afecta silueta. Asadar, daca vrei sa incepi o dieta fara gluten, introdu in alimentatia ta quinoa, legume si fructe.

Prin urmare, cea mai buna solutie este sa observi ce alimente cu gluten iti provoaca neplaceri si sa renunti doar la acelea, nu la toate produsele care au in compozitie aceasta proteina vegetala.

Este important sa stii ce este glutenul si ce actiune are asupra organismului, pentru a sti daca este nevoie sa renunti la el si ce trebuie sa faci daca iti doresti sa ai o alimentatie cat mai sanatoasa, potrivita nevoilor tale.
Articolul urmator
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Alege bomboanele preferate si afla unde este sufletul tau pereche
Incepe quiz
Alege bomboanele preferate si afla unde este sufletul tau pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.