Ingredientul care îți provoacă foame în permanență

Ingredientul care îți provoacă foame în permanență

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Atunci când vrem să scădem în greutate ne concentrăm doar asupra numărului de calorii. Astfel, începem să mâncăm din ce  în ce mai sănătos și să lăsăm ciocolata, în favoarea mărului. Ne luăm adio de la cartofii prăjiți și învățăm din ce în ce mai multe rețete de salate sănătoase și gustoase.

Totuși se pare că un anumit ingredient din noua noastră dietă ne provoacă o stare permanentă de foame și din cauza acestuia cura noastră de slăbire este compromisă. Deși mâncăm sănătos, cantitățile mari de alimente consumate, ne împiedică să ajungem la greutatea dorită. Acest dușman ascuns în toate rețele de dietă ne crește apetitul în loc să îl scadă, potrivit ultimelor cercetări.

femeie la masa

Iată care este ingredientul care îți provoacă foame în permanență!

În Journal of Clinical Investigation, aflăm că o cantitate mare de sare în alimentația zilnică ne face să consumăm mai puține lichide. Totuși, această descoperire surprinzătoare nu este singura care ne îngrijorează. Nivelul ridicat de sodiu, spun autorii acestei cercetări, ne crește pofta de mâncare și contribuie semnificativ la luarea în greutate.

Aceste studii făcute pe cosmonauți, dar și pe șoareci, au arătat faptul că dietele bogate în sare transformă proteinele din mușchi într-o substanță ce le permit rinichilor să reabsoarbă lichidele și să prevină eliminarea apei.

Mai mult, acest proces este strict legat de înmulțirea unor compuși din organism ce sunt responsabili de declanșarea diabetului, a obezității, a bolilor de inimă și a osteoporozei. Aceste descoperiri trag un semnal alarmant asupra dezvoltării timpurii a bolilor cronice, chiar dacă presiunea sângelui nu se schimbă semnificativ.

sare

Doctorul Jens Titze, unul dintre autorii acestui studiu, a afirmat că părerile tradiționale despre consumul de sare trebuie neapărat schimbate. Majoritatea persoanelor cred că dacă mănâncă ceva sărat, în mod automat vor bea mai multă apă. Ei bine, acest lucru este total greșit, spune Titze. Cercetările au arătat clar că o cantitate mare de sare ne determină organismul să rețină mai multe lichide și să consume mai puține.  

Trebuie să fim mai atenți la cantitățile de sare pe care le consumăm în alimentația zilnică. Chiar dacă mâncarea pe care o pregătim în casă nu conține sare foarte multă, cea pe care o cumpărăm sau pe care o servim la restaurante ne poate da organismul peste cap. Pe lângă cantitățile mari de sodiu, aceste mâncăruri din comerț mai conțin și cantități uriașe de zahăr, grăsimi saturate și carbohidrați, potrivit profesorului de la Harvard, Mark Zeidel.

Totuși câtă sare putem consuma zilnic pentru a nu ne îngrășa?

Conform American Heart Association, cantitatea zilnică de sare nu trebuie să depășească 1500 mg. Acest lucru înseamnă aproximativ 3.75 grame. În acest moment o persoană consumă, în medie, 3400 mg de sare în fiecare zi. Putem reduce această cantitate dacă avem mai multă grijă de unde mâncăm și cum mâncăm.

Cercetătorii acestor studii îngrijorătoare speră să schimbe întreaga îndustrie a mâncării cu ajutorul studiilor lor și să prevină astfel efectele negative pe care sarea în exces o are asupra metabolismului omului.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele
Incepe quiz
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.