Cât costă o mamografie în 2018 în România

Cât costă o mamografie în 2018 în România

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Mamografia (numită, mai rar, și mastografie) este procesul de utilizare a razelor X pentru diagnosticarea și screeningul afecțiunilor sânului. Scopul acestui tip de radiografie a glandei mamare este detectarea precoce a cancerului de sân, principala cauză de deces a femeilor de peste 40 de ani.

Află mai jos câte tipuri de mamografie există, când este indicată această procedură și cât costă.

Femeie in timpul unei mamografii

Tipuri de mamografie

Există 3 tipuri de mamografii:

  • Mamografia clasică: aceasta este realizată cu un mamograf analog, iar imaginile rezultate vor fi în alb și negru, asemenea unei radiografii obișnuite.
  • Mamografia digitală: este cea mai folosită tehnică a ultimilor ani, iar imaginile sunt direct înregistrate într-un calculator. Avantajul mamografiei digitale - în caz că doctorul observă, cu ochiul liber, o zonă care prezintă formațiuni suspecte, poate mări imaginea pentru a o examina îndeaproape.
  • Mamografia digitală cu tomosinteză: acest tip avansat de mamografie ajută la depistarea cancerului la sân chiar și când simptomele nu s-au declanșat. Este cel mai indicat tip de mamografie, deoarece realizează imagini multiple ale sânului examinat, care se pot combina ulterior într-o fotografie 3D a întregului sân.

Când trebuie făcută mamografia

O mamografie făcută în timp util poate salva viața: cancerul depistat în stadiu incipient, mai exact în stadiile 0 și 1, poate fi vindecat în proporție de 94%. Potrivit statisticilor recente, cele mai multe cazuri de cancer la sân apar la femeile trecute de 40 de ani. Din nefericire, în ultimii ani, s-au înregistrat tot mai multe cazuri de cancer la sân metastatic la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 39 de ani. Aproximativ 10.000 de femei din România sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare an.

Mamografia trebuie făcută – prin oricare dintre cele 3 variante disponibile la ora actuală – o dată pe an de  femeile de 40-50 de ani și o dată la doi ani de femeile de 20-39 de ani.

Ce trebuie să faci înainte de o mamografie

Medicii recomandă femeilor care doresc să efectueze o mamografie să diminueze sau să renunțe de tot, cu aproximativ două săptămâni înainte de examinare, la toate produsele care conțin cofeină, deoarece aceasta crește sensibilitatea sânilor și, automat, mamografia va fi un proces mai dureros decât în mod normal.

Tot din același motiv, femeile care au o sensibilitate crescută a sânilor într-o anumită perioadă a lunii – înainte sau în timpul menstruației – ar trebui să își programeze mamografia ținând cont de acest lucru, la 1-2 săptămâni după încheierea menstruației.

Este de preferat ca, în ziua mamografiei, femeile să se îmbrace într-o ținută alcătuită din două piese – un astfel de outfit face mai rapidă și mai facilă examinarea, fiind necesară pentru aceasta doar ridicarea bluzei sau a tricoului.

Interpretarea rezultatelor mamografiei este mult mai ușoară la femeile trecute de 40 de ani, deoarece tinerele au un țesut mai dens al sânului, lucru care îngreunează citirea analizei respective și depistarea unor eventuale celule bolnave.

Medic interpretand o mamografie digitala

Care este prețul unei mamografii în România

Ca la orice alt tip de examen medical, prețul unei mamografii variază. Acesta diferă în funcție de tipul de mamografie ales – clasică, digitală, digitală cu tomosinteză -, de sectorul medical ales – public sau privat – și, într-un final, de clinica aleasă.

Din fericire, o mamografie realizată la un spital de stat este gratis. Este nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie și de o programare făcută din timp. Dintre spitalele de stat din București care efectuează mamografii gratis, în baza trimiterii medicale, enumerăm: Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă, Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf.Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Institutul de Endocrinologie Parhon şi Institutul Oncologic Bucureşti. 

Femeile care doresc să își facă o mamografie la una dintre clinicile private din București trebuie să știe că prețul unei mamografii variază. Iată care sunt costurile diferitelor tipuri de mamografie în clinicile private din România:

  • Clinica Donna

O mamografie digitală 3D cu tomosinteză și Soft C-View costă între 440 și 590 de lei. La această sumă se pot adăuga costuri pentru interpretare și film suplimentar 2D sau 3D.

  • Clinica Medsana

O mamografie bilaterală, cu tot cu ecografie ţintită pe leziune, costă 300 de lei, în vreme ce o mamografie bilaterală cu interpretare costă 200 de lei. Prețul unei mamografii unilaterale, cu tot cu o ecografie ţintită pe leziune, se ridică la 250 de lei, în vreme ce o mamografie unilaterală cu interpretare costă 130 de lei.

  • Clinica Medlife

La sediul din Calea Grivița a clinicii Medlife, prețurile unei mamografii variază, în funcție de tipul ei, astfel: o mamografie digitală unilaterală standard (2D) este 200 de lei, o mamografie digitală unilaterală 2D+3D (cu tomosinteză) este 300 de lei. O mamografie digitală bilaterală 2D+3D (cu tomosinteză) este 500 de lei, iar o mamografie digitală bilaterală standard (2D) este 300 de lei.

  • Clinica Puls Media

La Puls Media, o mamografie bilaterală costă 110 lei, în vreme ce tariful mamografiei unilaterale este de numai 60 de lei.

  • Centrul Medical IMAMED

Femeile care aleg să meargă la IMAMED vor cheltui 150 de lei pentru o mamografie digitală standard și 220 de lei pentru o mamografie digitală standard bilaterală. La aceeași clinică, o mamografie digitală cu tomosinteză şi procesare Soft V-Preview unilaterală costă 200 de lei, iar o mamografie digitală cu tomosinteză şi procesare Soft V-Preview bilaterală este 380 de lei.

Femeile din Cluj se pot adresa clinicii private Medstar, unde o mamografie unilaterală costă 75 de lei, în vreme ce una bilaterală costă 150 de lei. 

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.