Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Putem recunoaște cu toții că deserturile cele mai bune au în compoziția lor arome apetisante care ne fac să ne îndrăgostim mai întâi de miros și apoi de gust. Mirodeniile pentru prăjituri sunt foarte căutate și datorită cererii mari, oferta este extinsă permanent. Dar cum știm pe care să le alegem și cum facem diferența între cele naturale și cele artificiale?
Acest articol te va ajuta să înțelegi principalele diferențe între „zahăr vanilat” și „zahăr vanilinat”, două produse extrem de folosite atât de cofetari, cât și de gospodine. La o primă vedere, par a fi același lucru, dar realitatea este cu totul alta! Chiar dacă arată asemănător, atenția la detalii te-ar putea ajuta să observi imediat diferențele: culoarea nu este chiar aceeași, iar mirosul este și el ușor diferit. Până și prețul te va face să înțelegi imediat că, în mod clar, produsele respective sunt obținute în moduri distincte.
Zahărul vanilat vs. zahărul vanilinat
Zahărul vanilat este aromat cu vanilie naturală, din păstăile provenite de la celebra floare de vanilie, o specie de orhidee (vanilla planifolia). Pe acesta, care este și mult mai sănătos, îl poți obține și tu în propria casă. Este suficient să iei un baton de vanilie, să îl tai pe jumătate și să îl adaugi în borcanul cu zahăr. În câteva zile sau săptămâni (în funcție de cât de intensă vrei să fie aroma), vei obține rezultatul dorit. Așa vei imprima rapid și ușor aroma potrivită pentru prăjiturile făcute în casă.
Dacă nu vrei să te complici, poți cumpăra varianta mai ieftină găsită pe toate rafturile magazinelor: zahărul vanilinat. Deși poate ești tentat/ă să crezi că este același produs și că are o altă denumire, nu este deloc așa.
Zahărul vanilinat are aromă de vanilie obținută sintetic, numită vanilină/etilvanilina (un compus organic). Această substanță este utilizată mai des decât extractul natural de vanilie, pentru că seamănă perfect la miros cu vanilia naturală. Este varianta mai accesibilă, pe care și-o poate permite oricine și care îi mulțumește pe toți care visează să prepare prăjituri delicioase fără să scoată mulți bani din buzunar.
Cu alte cuvinte, ambele produse sunt făcute din zahăr „infuzat” cu vanilie, doar că depinde tipul de aromă (naturală sau sintetică).
Principalele diferențe între zahăr vanilat și zahăr vanilinat
- Prețul zahărului vanilat este, în general, de aproximativ trei ori mai mare decât prețul zahărului vanilinat.
- Zahărul vanilat este mai închis la culoare, având o tentă maro-aurie, dată de păstaia de vanilie, ceea ce nu se poate spune și despre cel vanilinat, care este alb.
- Zahărul vanilat are gust mai intens și miros mai slab, în timp ce zahărul vanilinat miroase mai puternic.
Trebuie să știi însă că vanilina este inofensivă și nu produce reacții adverse în organism dacă nu este consumată în cantități exagerate. Și nu este utilizată doar în industria alimentară, ci și în industria cosmetică și farmaceutică. Asta înseamnă că poți consuma fără probleme zahărul vanilinat, în cazul în care cel vanilat ți se pare prea scump sau nu îl găsești la magazin.
Citește cu atenție lista de ingrediente!
Există mai multe tipuri de arome artificiale care imită vanilia, așa că trebuie să te asiguri că le folosești doar pe cele care nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
Vanilina din lignină - este obținută din lignină, o substanță organică pe care o găsim în țesuturile plantelor lemnoase.
Etil și metil vanilină - sunt substanțe 100% sintetice, obținute din produse petroliere, iar consumul de alimente care le conțin nu este recomandat.
Vanilina sintetică falsă - aceasta conține un compus extras dintr-o altă plantă (nu din vanilla planifolia), numit cumarină. Deși imită și ea aroma vaniliei și a vanilinei, a fost interzisă în mai multe țări din cauza efectelor sale toxice. Cumarina este o substanță extrasă din plante care poate subția sângele, crescând astfel riscul sângerărilor, și care deține potențial cancerigen.
Pentru a te asigura că nu cumperi un produs cu vanilină falsă, trebuie să citești întotdeauna eticheta cu mare atenție.
Cât zahăr ai voie să mănânci pe zi
Surse foto: iStock
Surse articol: CSID, Ce sa mancam, Oetker