Nu Skin

Ce sunt inelele de colesterol din ochi și când trebuie să te îngrijorezi

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Colesterolul este o lipidă, așa cum este și grăsimea. Spre deosebire de grăsime însă, colesterolul poate fi înlăturat prin transpirație sau consumat pentru producerea de energie.

Organismul transportă grăsimile și colesterolul într-o bulă de proteine solubile. Această bulă de proteine se numește lipoproteină. Lipoproteinele care au o densitatea mică se mai numesc și LDL. Dacă în sânge se găsesc într-o cantitate mare, atunci ai mai multe șanse în timp să suferi de anumite boli de inimă. Lipotroteinele cu densitate mare (HDL) transportă excesul de colesterol înapoi la ficat, care îl procesează și îl elimină. De aceea, HDL mai surpanumit și colesterolul bun. Cu cât cantitatea de HDL este mai mare, cu atât mai mic este riscul de a avea probleme cu inima.

Nu doar un test de sânge poate arăta ce nivel de colesterol ai în organism. Și un examen la nivelul ochilor indică dacă starea ta de sănătate este pusă în pericol sau nu. Poate te întrebi care este legătura între analizatorul vizual și LDL sau HDL. Ei bine, se pare că un nivel ridicat de colesterol în organism duce la formarea unor inele de colesterol în ochi care se pot vedea la consultație, cu ajutorul unor aparate speciale.

control oftalmologic

Ce sunt inelele de colesterol din ochi

Inelele de colesterol din ochi se mai numesc și arcuri corneene și apar în zona limpede a ochiului, cunoscută sub numele de cornee. Acestea formează un arc, alb sau gri, iar uneori un cerc complet peste iris. În funcție de vârstă și de istoricul medical, inelele de colesterol din ochi pot sau nu să îți afecteze în vreun fel sănătatea.

Arcurile corneene apar, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă. La persoanele adulte, acestea sunt supranumite arcus senilis. Inelele de colesterol care apar la persoanele de peste 50 de ani nu sunt considerate o problemă, ci un semn normal de bătrânețe. Potrivit livestrong.com, 60% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani au acest arcus senilis. În cazul persoanelor de peste 80 de ani, aceste arcuri sunt mult mai frecvente și aproape toată lumea le are. În timp ce unele inele de colesterol sunt suficient de mari pentru a fi văzute cu ochiul liber, acestea nu afectează în niciun fel vederea.

picaturi in ochi

Când trebuie să te îngrijoreze inelele de colesterol

În cazul persoanelor mai tinere de 50 de ani, arcul cornean poate fi un semn de colesterol. Deoarece inelele sunt o evidență a faptului că există depozite timpurii de grăsime în cornee, este indicat să se facă un test de sânge pentru a se afla valorile exacte ale colesterolului. Conform livestrong.com, există și alți factori care pot cauza apariția timpurie a acestor inele. Arcus senilis poate fi provocat de diabet, fumat excesiv, tensiune ridicată a sângelui sau exces de alcool.

În majoritatea cazurilor, depistarea inelelor de colesterol poate fi posibilă doar în cadrul unui control la un medic specialist. Acestea nu provoacă simptome precum durerea de ochi sau vederea încețoșată. Dacă medicul îți depistează astfel de arcuri în jurul ochilor, va fi nevoie să îți verifici apoi nivelul de colesterol din sânge. Nivelul ridicat de colesterol poate fi ținut sub control doar printr-o dietă echilibrată, fără grăsimi saturate. Așadar, stilul de viață trebuie complet schimbat, iar tu va trebui să faci mai multă mișcare.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta