Otita de piscină: cum să o eviţi

Otita de piscină: cum să o eviţi

Redactor Andreea Baluteanu

Vara e prilej de distracție pentru majoritatea dintre noi, însă „la pachet”cu zilele și nopțile albe vin și anumite afecțiuni. Una dintre cele mai îngrijorătoare este otita de piscină, cauzată tocmai de activitatea noastră preferată a verii, înotul în piscină!

Află din rândurile de mai jos ce este otita de piscină, care sunt cauzele și simptomele sale, dar și cele mai bune metode de prevenție!

Otita de piscină: ce este?

Cu siguranță te-ai confruntat și tu cu otită, dacă nu acum, la vârsta adultă, măcar în copilărie. Caracterizată de specialiști drept o inflamație a urechii cauzată de bacterii, otita va provoca durere și disconfort, a căror intensitate variază în funcție de seriozitatea afecțiunii.

Există mai multe tipuri de otită, clasificate în funcție de localizarea lor într-o anumită parte a urechii: otita externă, otita medie sau otita internă.

Azi vom vorbi despre otita externă, care mai poartă numele și de otita înotătorului sau, așa cum bănuiai, otita de piscină ori de bazin. Afecțiunea este reprezentată de inflamația conductului auditiv extern, respectiv porțiunea care face legătura dintre pavilionul auricular și timpan.

În ceea ce privește inflamația, specialiștii sunt de părere că agenții patogeni responsabili în general cu contactarea otitei de piscină sunt Pseudomonas Aeruginosa şi stafilococul auriu.

Cauze ale otitei de piscină

Așa cum îi spune și numele, afecțiunea despre care vorbim azi se dezvoltă… la piscină. Cum apare ea? În urma reținerii în exces a apei în ureche, care provoacă un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor. De asemenea, un factor de risc îl constituie și înotul în ape care sunt deja bogate în bacterii și în germeni patogeni.

Iată și alte cauze care pot provoca apariția otitei de piscină!

Zgârieturi în canalul auditiv. Fie că acestea sunt provocate de utilizarea agresivă a bețișoarelor de urechi, de căștile la care asculți muzică sau de propriile unghii, atunci când te scarpini mult prea violent în ureche, rezultatele sunt aceleași: leziuni în ureche, în interiorul cărora bacteriile se dezvoltă fără probleme.

Anumite alergii. Specialiștii Mayo Clinic sunt de părere că și anumite alergii sau o sensibilitate la produsele de îngrijire a părului ori la bijuterii pot provoca infecții ale urechii.

Simptome ale otitei de piscină

În general, simptomele otitei de piscină presupun mai degrabă disconfort decât durere, deși în cazurile cele mai grave pot ajunge să fie imposibil de suportat.

Iată care sunt principalele semne că te confrunți cu otita de piscină:

  • Durere variind de la cea ușoară spre cea moderată sau chiar intensă;
  • Senzația de ureche înfundată;
  • Mâncărime în ureche (prurit);
  • Umflarea urechii;
  • Senzația de pulsație;
  • Roșeață.

În cazurile severe de otită de piscină, poți experimenta durere intensă care radiază spre gât sau față, blocaj al canalului auditiv, roșeață în urechea externă, inflamația nodulilor limfatici ai gâtului, febră. În acest caz, e imperios necesar să te adresezi de urgență medicului.

Cum previi otita de piscină

Mai bine să previi, decât să tratezi - acesta este mottoul nostru. Deși otita de piscină nu e neapărat o afecțiune gravă, ea poate conduce la complicații ce includ chiar pierderea auzului.

Prin urmare, ține cont de sugestiile noastre și evită să ajungi în situația de a suferi de otita de piscină!

Menține-ți urechile uscate! Asigură-te că urechile tale sunt complet uscate după ce ai fost la piscină sau după ce ai înotat. În acest sens, scoate apa în exces aplecând capul în ambele părți și tamponând apoi foarte ușor cu un prosop. Poți folosi și foehnul, după duș, dar numai de la o distanță de minimum 30 de centimetri și pe cea mai rece temperatură.

Nu curăța agresiv urechea. Toaletarea urechii nu trebuie să aibă loc mai des de o dată pe săptămână și e bine să dai dovadă de blândețe în cursul ei. Dacă folosești bețișoare de vată, curăță numai urechea externă și ai grijă să nu cumva să împingi cu ele depozitele de cerumen.

Interesează-te de gradul de poluare a apelor în care înoți. Dacă există avertismente cu privire la conținutul ridicat de bacterii din apa în care te relaxezi, mai bine evită să ieși la înot. Delectează-te mai degrabă într-o piscină curățată cu clor.

Nu mai introduce obiecte străine în ureche! Agrafele de hârtie sau de păr sunt numai câteva dintre obiectele pe care prea mulți oameni le mai folosesc încă pentru a se curăța în ureche. Evită-le!

Protejează-ți urechile de iritanți! Specialiștii recomandă să îți pui dopuri în urechi atunci când te dai cu fixativ sau când te vopsești.

Folosește dopuri de urechi pentru înot! E poate cel mai bun sfat care te va ajuta să previi otita de piscină! Dopurile de silicon pentru înot de la Quies sunt recomandate pentru înot în mare și în piscine, dar și în timpul practicării sporturilor de apă sau la duș. Sunt reutilizabile și fabricate din silicon!

Ai grijă însă, deoarece dopurile nu se introduc în interiorul canalului auricular și sub nicio formă nu sunt recomandate pentru scufundări!

Dopurile din silicon pentru înot de la Quies sunt disponibile la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.