Ouă contaminate cu insecticid au ajuns în România!

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Aproximativ 1000 de kilograme de ouă contaminate au fost descoperite într-un depozit din Timiș. Gălbenușurile acestor ouă sunt contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos, care poate avea reacții neplăcute.

Inspectorii din cadrul ANSVSA au descoperit miercuri, 9 august, o tonă de gălbenuș de ou lichid. Din primele informații, se pare că gălbenușul de ou lichid conținea un insecticid periculos, Fipronil, care poate avea efecte negative atunci când este ingerat de om. Fipronilul poate duce la vărsături și dureri abdominale, dar și la manifestări mai grave, așa cum sunt și tulburările neurologice. Ouăle contaminate au fost aduse la noi în țară din Olanda.

oua

„Este vorba doar de gălbenuș de ou lichid destinat procesării. Este foarte important să precizăm că nu au ajuns în comerț aceste produse. Toate cele 1000 de kilograme au fost identificate, sechestrate și urmează a fi neutralizate prin incinerare. (...) Un agent economic din România le-a importat din Germania. Controale se fac randomizat în toată țara în acest moment”, a afirmat pentru Digi24 Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA.

Toate autoritățile vor rămâne în alertă în această perioadă, deoarece este posibil să mai apară informații despre aceste tipuri de ouă, îndeosebi despre existența acestora la noi în țară. În străinătate, mai multe cazuri de ouă contaminate au fost semnalizate în anumite depozite din Belgia și Germania.

Comisia Europeană a transmis că „este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce privește produsele utilizate pentru controlul acarianului roșu în unitățile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanțe neautorizate”, conform Agerpres.

persoana care verifica oua

Fipronilul este un insecticid folosit pentru combaterea mai multor dăunători, printre care se numără puricii, gândacii, căpușele, furnicile, coropișnițele, gărgărițele și termitele, precum și a altor insecte. Consumarea alimentelor contaminate cu această substanță poate duce la senzații de greață, vărsături și dureri abdominale, dar și la leziuni ale ficatului, tiroidei și rinichilor atunci când sunt ingerate pe o perioadă mai mare de timp.

Structurile de guvernământ au dat asigurări că situația se află sub control și că niciun produs contaminat nu va ajunge în comerț, la consumatori.

Tu ce părere ai despre reacția autorităților în acest caz?

Surse foto: iStock

Articolul urmator Un unguent psoriazis nu este de ajuns pentru afectiunea ta? Iata ce schimbari poti face!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.