Petreci mult timp în aer liber iarna? Învață să-ți protejezi urechile de îmbolnăviri!

Petreci mult timp în aer liber iarna? Învață să-ți protejezi urechile de îmbolnăviri!

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă ai impresia că doar picioarele și trunchiul trebuie protejate când e frig, este foarte probabil să uiți de una dintre cele mai importante părți componente ale corpului: urechile. De ce sunt acestea cel mai afectate de temperaturile scăzute? Deoarece nu sunt protejate de țesut gras, ceea ce le face extrem de predispuse la a suferi de diverse afecțiuni din cauza frigului.

Mai ales dacă îți place să petreci mult timp afară iarna sau ești obligată să o faci, fenomenul poate deveni și mai alarmant. Află în rândurile de mai jos cum să îți protejezi urechile în cel mai friguros anotimp!

De ce să acorzi atenție suplimentară urechilor iarna

Așa cum ți-am spus deja, bietele urechi lipsite de stratul protector de grăsime pot avea de suferit pe timp de iarnă. Fie că ieși la o bătaie cu bulgări, mergi la schi sau la săniuș sau pur și simplu ai de lucru afară, urechile se vor înroși și vor începe să îți provoace disconfort imediat, dacă nu le aperi cum trebuie.

Însă frigul nu e singurul aspect de care să te preocupi. La fel de expuși, nervii din canalul auditiv sunt la rândul lor afectați de frig, răspunzând cu o senzație de durere puternică pe care o experimentezi mai ales atunci când ajungi acasă și are loc schimbarea bruscă de temperatură.

Circulația sângelui e la rândul ei „deranjată” de temperaturile scăzute, ceea ce înseamnă că, dacă eșuezi în a-ți proteja urechile de frig, te poți pricopsi cu o infecție supărătoare. Un alt factor alarmant este reprezentat de iritațiile provocate de vânt și de frig ale canalului, dar și de acumularea de apă în urechi, ce poate conduce la inflamații. Nu în ultimul rând, frigul resimțit în zona capului conduce la contractarea mușchilor, ceea ce poate determina fenomene nedorite precum tinitusul.

Situația pare să fie și mai dificilă pentru purtătorii de aparate auditive, ale căror baterii pot ajunge să fie mai rapid epuizate din cauza frigului. Mai mult, fenomenul de condens afectează componența acestor electronice, putând cauza chiar stricarea lor. În aceste condiții, parcă îți e și teamă să mai ieși afară din casă pe timp de iarnă.

7 metode de protecție a urechilor pe timp de iarnă

Nu te lăsa speriată de scenariul pe care l-am prefigurat mai sus, deoarece sunt modalități prin care îl poți contracara. Iată care sunt cele mai eficiente metode de a avea grijă de urechile tale pe timp de iarnă!

Poartă întotdeauna căciulă, accesorii din blană pentru urechi, bentițe, pălării. Partea și mai bună e că aceste articole sunt în tendințe de ceva vreme, așa că știi că vei avea la dispoziție modele cu totul și cu totul speciale. În caz de nevoie, poți apela la fel de bine la un șal sau la un fular cu care să îți acoperi capul și urechile.

Consultă doctorul la cel mai mic semn de infecție a urechii, dacă ai senzație de disconfort sau experimentezi pierderea auzului sau diminuarea acestuia. Nu e de glumit cu problemele urechii - lăsate netratate, acestea se pot înrăutăți și pot provoca afecțiuni mai grave.

Încălzește urechile reci masându-le blând. Nu folosi apă fierbinte ca să le „readuci la viață”.

Usucă urechile după ce faci duș, baie, după ce înoți sau mergi la saună. Ți-am spus mai sus cât de nocivă se poate dovedi acumularea apei în canalul auditiv, așa că e cazul să eviți acest fenomen. Folosește cârpe moi sau chiar un uscător de păr, dar ai mare grijă la temperatura jetului de aer și la puterea sa.

Consumă alimente pentru o mai bună circulație a sângelui. Cum acest fenomen afectează cu precădere sănătatea urechii, e de preferat să încerci să lupți împotriva sa. Introdu alimente precum piperul, rodiile, ceapa, scorțișoara, usturoiul, peștele gras, sfecla, turmericul, verdețurile, citricele, nucile, roșiile, fructele de pădure și ghimbirul în alimentația ta și vei lupta eficient împotriva infecțiilor ce pot compromite sănătatea urechii.

De asemenea, fă sport, deoarece este știut faptul că mișcarea reprezintă una dintre cele mai bune metode de a intensifica circulația sângelui.

Dacă porți aparat auditiv, ține cont de aceste trucuri:

  • ține tot timpul la dispoziție baterii suplimentare, în cazul în care cele pe care le folosești se descarcă
  • nu încălzi niciodată aparatele pe calorifer sau la brichetă
  • investește în modele de aparate auditive rezistente la apă

Curăță urechile cu o soluție profesională. Igiena urechii e importantă mai ales pe timp de iarnă, deoarece pericolele pe care ți le-am expus mai sus pot conduce la infecții sau inflamații.

  Spray-ul auricular DOCUSPRAY are la bază substanțe nutritive marine care curăță fără riscuri urechea. Oligoelementele întrețin în mod sigur echilibrul urechii, facilitând fluidizarea și eliminarea cerumenului. Produsul poate fi folosit și pentru eliminarea nisipului și a sării care pot ajunge în ureche după o zi de plajă și este potrivit inclusiv pentru înotători, pentru copiii de peste 30 de luni și pentru purtătorii de aparate auditive. Produsul este disponibil pe Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.