Piscina te îmbolnăvește. Măsurile de siguranţă pe care trebuie să ți le iei

Piscina te îmbolnăvește. Măsurile de siguranţă pe care trebuie să ți le iei

Redactor Andreea Baluteanu

Mersul la piscină e raiul pe pământ pe timp de vară! Apa te răcorește, distracția e garantată, iar dacă înoți, mai ai și beneficii pentru sănătate. Însă, în același timp, piscina presupune și riscuri pe care e recomandat să faci tot posibilul pentru a le preîntâmpina.

Sunt câteva măsuri de siguranță pe care le poți aplica la piscină și care te vor ajuta să rămâi sănătoasă în timp ce te distrezi de minune. Majoritatea sunt de bun-simț, știute (și aplicate, sperăm) de toată lumea, dar există și câteva idei care ne-au surprins. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Cum să te bucuri de piscină în siguranță: 11 măsuri de aplicat

Ne-a speriat un sondaj realizat printre americani, care arăta că mai mult de jumătate dintre aceștia tratează piscina ca pe o cadă de baie proprie. Cu alte cuvinte, nu mai consideră necesar să se spele înainte de a o folosi, chiar dacă au fost la sală sau au lucrat în grădină, atât de mare e încrederea pe care o au în clorul folosit pentru a purifica apa.

Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că transpirația, murdăria sau unele produse de igienă intimă, precum deodorantul, diminuează activitatea clorului și îi slăbesc eficiența. E adevărat că la piscinele care se respectă apa este curățată încontinuu, dar există și câteva măsuri simple pe care le poți aplica pentru a te asigura că menții igiena necesară și starea de sănătate atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Iată despre ce e vorba!

Fă duș înainte și după ce folosești piscina

Noi sperăm că e o regulă de bun-simț pe care o respectă toată lumea, dar avem rezervele noastre. Apa e plină de microbi aduși de utilizatorii săi, printre care sunt incluse (ne pare rău că trebuie să citești acest lucru) și materiile fecale. Vestea bună e că un duș de 60 de secunde va îndepărta majoritatea acestor microorganisme. Ca să stai liniștită, mai fă unul și după ce ieși din piscină, ca să scapi de reziduurile periculoase de la cei certați cu igiena.

Renunță la piscină dacă ai avut diaree în ultimele două săptămâni

Regretăm să te supunem unui asemenea chin, dar se pare că unul dintre cele mai periculoase virusuri, Cryptosporidium, responsabil cu diareea, se împrăștie prin intermediul apei și poate ajunge la adulți sau la copii. Conform specialiștilor, acest microorganism nesuferit supraviețuiește în corp circa două săptămâni după ce tu te-ai vindecat de episoadele de diaree, un motiv pentru a sta departe de piscină dacă ai avut de-a face cu el.

Nu urina în piscină

Și nici nu îl lăsa pe cel mic să procedeze astfel! Pe lângă faptul că e pur și simplu un gest care nu denotă cele mai bune maniere, dezgustător de-a dreptul, urina are compuși acizi care vor compromite acțiunea clorului. Ție ți-ar plăcea să înoți într-un mediu contaminat? Suntem sigure că nu, așa că abține-te. Și procedează la fel și atunci când mergi la mare!

Folosește scutece pentru înot la copii

De asemenea, asigură-te că le verifici la fiecare oră și că îl schimbi pe bebe dacă „a comis-o”. Da, poate că micuțul tău e adorabil, dar nimeni nu trebuie să înoate în apa în care se află și materii fecale provenite de la prichindelul tău.

Pauză la fiecare oră

Dacă ești o mare amatoare de apă și petreci majoritatea timpului pe post de sirenă, asigură-te că iei măcar o pauză o dată la o oră. Scoate-i și pe cei mici, hidratați-vă, stați puțin la soare și relaxați-vă.

Afară din piscină în orele periculoase

Între orele 11 și 16 piscinele ar trebui să fie goale! Ultravioletele sunt și mai periculoase în apă, fiind reflectate de suprafața sa. Chiar dacă „te blindezi” cu tone de protecție solară, tot poți avea de suferit.

Nu înghiți apa din piscină

Tocmai ce ți-am spus ce conține, așa că suntem sigure că nici prin gând nu îți va trece să o faci. Învață-i și pe cei mici să procedeze la fel. Oricum, tot vei ajunge în această situație, specialiștii estimând că înghițim circa o lingură de apă per 45 de minute de înotat. Minimizează însă pe cât posibil acest risc!

Poartă șlapi

Pe măsură ce petrecem mai mult timp la aceeași piscină, începem să ne simțim ca acasă. Vei avea tendința de a renunța la șlapi atunci când mergi să înoți, mai ales dacă ambientul e destul de curat. Dar problema e că pe jos mișună bacteriile și fungii, cele mai periculoase fiind cele care te pot îmbolnăvi de candidoză. Și să nu cumva să renunți la șlapi sau papuci atunci când mergi la baie!

Fă un test

Da, e posibil ca gestul tău să fie privit cu sprâncene încruntate de personalul de la piscină, dar dacă bănuiești că apa a fost infectată, e o măsură necesară. În comerț se găsesc teste pentru analiza apei din piscină. Raportează-te la valorile indicate și asigură-te că înoți într-un mediu safe!

Stai la soare până ce ți se usucă slipul

Slipul ud poate provoca înmulțirea bacteriilor din mediul intim. De aici și până la infecțiile intime care devin recurente pe timp de vară nu mai e decât un pas. De câte ori ieși din piscină, stai la soare până ce ți se usucă slipul și nu risca!

Ține la îndemână dopuri pentru înot

„Urechea înotătorului” sau otita de piscină e una dintre cele mai periculoase boli ale verii și poate prezenta și complicații. De aceea, asigură-te că mergi la piscină cu o pereche de dopuri speciale pentru înot!





 
Noi îți sugerăm Dopurile din silicon pentru înot de la Quies. Acestea sunt recomandate pentru timpul petrecut în apa din piscină și din mare, când practici sporturi de apă sau la duș, pentru a proteja urechea de apa care poate pătrunde în canalul auditiv. Dopurile de la Quies sunt reutilizabile și fabricate din silicon etanș. Cum se folosesc? Modelează dopul sub formă de disc, acoperă cu el urechea curată și uscată și apoi apasă marginile pentru a te asigura că a aderat perfect. Dopurile din silicon pentru înot de la Quies se păstrează cel mai bine în cutia lor, într-un mediu uscat și răcoros, și se utilizează doar conform instrucțiunilor producătorului. Dopurile nu se taie, nu se introduc în canalul auricular și nu sunt recomandate pentru scufundări. Produsul este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.