Nu Skin

Testul de un minut care îți spune dacă ai plămânii sănătoși

Redactor Andreea Baluteanu

De multe ori, testele pe care le putem face în intimitatea propriei case sunt de preferat stresului, tensiunii și cheltuielilor pe care le presupune deplasarea la cabinetul doctorului. Deși nu te-am sfătui sub nicio formă să renunți la controalele medicale periodice, un test, conceput la rândul său de specialiști, îți poate oferi o viziune mult mai relaxată asupra stării de sănătate!

Azi ne controlăm plămânii! Îți arătăm cum funcționează un test simplu și practic, care va monitoriza starea sistemului tău respirator!

Testul care îți spune cât de bine funcționează sistemul tău respirator

Inspiră, expiră: de câte ori nu ai auzit acest îndemn? În toiul unei ore de aerobic, în timpul terapiilor de relaxare sau în momentele de stres acut, o gură de aer proaspăt pare să fie soluția la oricare dintre problemele noastre. Și, dacă luăm în considerare faptul că putem supraviețui săptămâni fără mâncare și câteva zile fără apă, dar nu prea mult fără aer, începem să acordăm o importanță mai mare bieților noștri plămâni.

testul plamanilor sanatosi

Testul pe care ți-l recomandăm azi e extrem de simplu și nu necesită decât un chibrit (sau a unei cutii, dacă ai nevoie de mai multe încercări pentru a aprinde chibritul – noi știm că am trecut adesea prin această situație).

Dă foc unui chibrit, prinde-l între degete și întinde mâna în fața ta. Inspiră adânc și apoi expiră pe gură, calm și profund. Repetă, cu aceeași determinare. Scopul tău este să stingi flacăra chibritului. Dacă ai reușit din prima performanța, te felicităm, ai niște plămâni de nota 10. Dimpotrivă, dacă ai avut nevoie de mai multe încercări sau a fost chiar necesar să stingi de aproape chibritul pentru că îți ardea degetele, aparatul tău respirator dă semne că se află în pericol.

Fumatul, sedentarismul, infecțiile prezente în organism sau moștenirea genetică pot fi responsabile pentru afecțiunile plămânilor, dar ceea ce contează este că trebuie să intervii cât mai repede cu putință!

Cum să îți îmbunătățești sănătatea plămânilor

Dacă ai probleme cu respirația, nu ai trecut nici testul plămânilor sănătoși, simți că te sufoci adesea, iar tusea a devenit un fenomen frecvent, un control medical ar trebui să se afle pe lista ta de urgențe. Auxiliar prescripției medicale, iată câteva gesturi care îți pot readuce starea de bine a plămânilor!

femeie care respira

Renunță la fumat! Sperăm să nu te încadrezi printre persoanele care au nevoie să citească acest sfat, dar, în anul de grație 2017, ar trebui să fii conștientă că țigările nu te fac să fii cool, nu îți aduc o inteligență demnă de protagoniștii din Mad Men și nici nu îți mențin silueta suplă, ci te apropie de afecțiuni precum cancerul și problemele respiratorii acute, printre altele. Fumatul contribuie la depunerea de gudron ce va obstrucționa activitatea plămânilor, dar și absorbția de chimicale, precum monoxidul de carbon, extrem de dăunătoare și ție, și celorlalți. E obiceiul la care trebuie să renunți acum!

Exercițiile de respirație, un adevărat miracol. Nu sunt doar o tehnică de relaxare sau baza yoga și meditației, exercițiile de respirație îmbunătățesc și activitatea plămânilor. Ne-am obișnuit atât de mult să respirăm superficial, încât a devenit o a doua noastră natură. Curăță-ți plămânii inspirând și expirând puternic, sănătos, și bucură-te de senzația de relaxare a întregului organism.

Evită pe cât poți poluarea! Știm că este imposibil să îți părăsești orașul și să te refugiezi în creierii proaspeți ai munților, dar poți lua măsuri pentru a evita poluarea chiar și în metropola aglomerată în care îți duci viața. Curăță cât mai des saltelele și carpetele, aerisește frecvent, șterge praful cel puțin o dată pe săptămână. Înlocuiește spray-urile de cameră din comerț cu alternative naturale, pe cât posibil (ai nevoie doar de uleiuri esențiale, apă și un recipient). Dacă ai ocazia, investește într-un sistem de purificare a aerului, și vei vedea că plămânii tăi îți vor mulțumi pentru grijă.

Consumă alimente care curăță plămânii. În ultima perioadă am învățat să apreciem puterea unui detox ca la carte, dar nu doar ficatul sau pielea noastră au de beneficiat de pe urma sa. Include în alimentație plantele care curăță plămânii (oregano, coajă de portocală, eucalipt, mentă) și alimentele prietene la cataramă cu ei (piperul cayenne și fisticul sunt doar câteva dintre ele). Așa arată rețeta unor plămâni de nota 10!

Tu ce rezultat ai obținut la testul plămânilor sănătoși? Vrem să știm dacă ești bine!

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (45)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta