Ce sa nu spui la un interviu

Cuprins
- 1. Trebuie sa stii sa asculti
- 2. Trebuie sa stii cand sa vorbesti
- 3. Ai incredere in tine
- 4. Adu argumente
- 5. Nu uita ca joci in echipa
- 6. Arata ca te intereseaza
- 7. Nu dezvalui totul
- 8. Ai grija cu slabiciunile
- 9. Atentie la probleme din trecut
- 10. Bani, bani si iar bani
- 11. Minciuna nu functioneaza
- 12. Nu intreba prea multe despre companie
- 13. Cu beneficiile e la fel cum e cu salariul
- 14. Cu fostul sef e o problema delicata
- 15. Cauti orice loc de munca
- 16. Intrebarile te salveaza
- 17. Nu treci prin nicio perioada
Pentru a evita aceste situatii, este bine sa stii intotdeauna ce trebuie si, mai ales, ce nu trebuie sa spui la un interviu, daca iti doresti sa primesti postul. Asadar, citeste randurile urmatoare, pentru a afla ce trebuie sa faci si ce sa nu spui la un interviu.
1. Trebuie sa stii sa asculti
Angajatorilor le place sa vorbeasca, sa iti povesteasca despre compania lor, despre postul la dispozitie etc. Tu nu trebuie sa le rapesti aceasta placere, pentru ca ai putea risca sa ii iriti. In plus, tine minte ca este o diferenta uriasa intre a asculta si a auzi. Muzica o auzi, mai ales atunci cand abia daca retii versurile. In schimb, in timpul unui interviu trebuie sa te concentrezi constant si sa auzi, sa intelegi ce ti se spune si sa retii, ca, mai apoi, cand poti vorbi, sa dai raspunsurile potrivite. |
![]() |
2. Trebuie sa stii cand sa vorbesti
Pana sa ajungi la ce sa nu spui intr-un interviu, afla si ca e necesar sa stii cand sa vorbesti si cand sa nu o faci. Persoanele care vorbesc prea mult in timpul unui interviu sunt catalogate drept persoane care nu gandesc inainte sa vorbeasca si care au tendinta sa nu-si respecte seful. Si nimeni nu suporta oamenii acestia. Tine minte, totusi, ca trebuie sa dai tot ce poti mai bun la un interviu, asa ca nu sta nici tacuta tot timpul.
3. Ai incredere in tine
Chiar daca nu esti sigura pe tine, angajatorul nu trebuie sa vada asta. Este recomandat sa stii sa iti ascunzi emotiile. Nu iti framanta palmele, nu te juca cu obiectele de scris, nu te uita la ecranul telefonului; fii acolo, asculta si spune ce ai de zis, ramai calma. Nu te fastaci in timp ce raspunzi la intrebari, pentru ca si aceasta este o dovada de nesiguranta. Nu spune lucruri de tipul „nu sunt sigura" sau „nu m-a nteresat asta pana acum".
4. Adu argumente
Incearca sa iti bazezi toate raspunsurile pe argumentul experientei. „Stiu asta, pentru ca asa faceam la fostul loc de munca, unde trebuia sa..." este doar un exemplu. Ramai, totusi, la exemple clare si succinte, nu te intinde la povesti, pentru ca angajatorii nu au prea mult timp de discutii. Raspunde la ceea ce ai fost intrebata doar.
5. Nu uita ca joci in echipa
In ziua de azi, niciun angajator nu-si doreste oameni care sa nu poata lucra in echipa, mai ales in companiile mari. Chiar daca munca este impartita si fiecare are atributii specifice, munca trebuie facuta in echipa. Totodata, un colectiv unit este demonstrat ca realizeaza munca mai buna decat unul dezorganizat. Asadar, strecoara in raspunsurile tale si informatii referitoare la munca in echipa. Spune ca iti place sa interactionezi constant cu membrii echipei/departamentului tau si ca ideile cele mai bune vin in conversatiile cu colegii, nu doar in linistea biroului tau. Nu spune niciodata ca lucrezi mai bine pe cont propriu.
6. Arata ca te intereseaza
Cand angajatorul se ofera sa iti vorbeasca despre companie si despre job, sa nu spui niciodata ca nu te intereseaza. Ba chiar este indicat sa ceri cat mai multe informatii, sa intrebi, punctual, ce implica jobul. Nimeni nu va angaja un om dezinteresat, chiar daca se dovedeste a fi un profesionist.
7. Nu dezvalui totul
Un alt minus al celor invervievati este ca tind sa ofere prea multa informatie. Nu spune la un interviu ce face pisica ta de acasa, decat daca vrei sa fii medic veterinar sau ingrijitor de animale. Angajatorii nu au timp de irosit cu povesti personale irelevante pentru job.
8. Ai grija cu slabiciunile
Cand cineva vrea sa te angajeze, o face pentru aptitunile tale, nu pentru slabiciuni. Oricat de teama ti-ar fi cu ele si oricat de mult ai crede ca vor iesi la suprafata, la un moment dat, nu te pune intr-o lumina proasta in baza lipsurilor tale.
9. Atentie la probleme din trecut
O alta greseala comisa des este aceea de a povesti care au fost problemele intampinate la locurile de munca anterioare. Nici aceasta nu se spune la un interviu. Mai mult, nu incerca sa spui ce iti place si ce detesti la oameni sau la companii. Daca stii ca te potrivesti intr-un loc, nu-i face pe ceilalti sa creada ca nu-i asa. Nimic negativ si suparator nu-si are locul la interviu, nici macar atunci cand se refera la o companie rivala.
10. Bani, bani si iar bani
Nu spune niciodata la un interviu lucruri despre salariu, daca nu ti s-a adresat vreo intrebare in acest sens. De obicei, negocierea salariului se face dupa ce angajatorul s-a decis ca te potrivesti in compania lui. Mai mult, daca intrebi tu de salariu, s-ar putea crede ca doar din acest motiv te afli acolo, si nu ca iti plac compania si activitatea desfasurata de aceasta.
11. Minciuna nu functioneaza
In ziua de azi, majoritatea companiilor te obliga sa treci printr-o perioada de proba, inainte de a semna un contract de angajare. Este o modalitate de a se asigura ca isi vor lua omul potrivit si ca au de gand sa te pastreze. In acest context, nu minti in legatura cu activitatile tale trecute sau cu experienta pe care o ai. Minciunile nu trebuie spuse la interviu.
12. Nu intreba prea multe despre companie
Sa intrebi cu ce se ocupa firma la care vrei sa te angajezi echivaleaza cu un refuz instant. Niciodata nu ar trebui sa spui la un interviu ca nu stii cu ce se ocupa compania.
13. Cu beneficiile e la fel cum e cu salariul
Sa intrebi de salariu sau de beneficiile oferite de companie este cam acelasi lucru. Din nou, tine minte ca intervievatorul nu cauta un piscotar, un om care a ales compania pe care o reprezinta doar pentru beneficiile oferite. Acesti oameni nu dau niciodata ce au mai buni, deci nu se potrivesc acolo.
14. Cu fostul sef e o problema delicata
Sa spui despre fostul sef ca era un om de nimic nu este un compliment pentru noua companie, ci o groapa sapata tie. Va dovezi ca nu respecti confidentialitatea companiilor la care lucrezi si ca nu stii ce inseamna discretia. Asadar, niciodata nu spune la un interviu lucruri ca: „Fostul meu sef era insuportabil".
15. Cauti orice loc de munca
Mai stii ce ai citit despre a arata interes? Ei bine, sa nu spui niciodata ca te afli la interviu doar pentru ca iti cauti un loc de munca oarecare. Chiar daca faci acest lucru, simuleaza putin interes, citeste pe Internet despre companie, fa-ti temele si cucereste-i!
16. Intrebarile te salveaza
Cand esti intrebata daca ai vreo intrebare, trebuie sa ai. Din nou, trebuie sa arati ca iti pasa, ca te intereseaza. Niciodata sa nu spui „Nu am nicio intrebare" la un interviu. Nu de alta, dar rapesti si angajatorului oportunitatea de a se lauda.
17. Nu treci prin nicio perioada
Ultima, dar nu neaparat cea din urma problema care nu trebuie atinsa sau spusa la niciun interviu este greutatea perioadei pe care o traversezi. Mai mult, problemele personale nu trebuie spuse in astfel de contexte, pentru ca ii vor ingrijora pe angajatori, oferindu-le un motiv intemeiat sa creada ca nu vei face fata presiunii locului. Asadar, lucruri precum divortul, sarcina, depresia etc. nu isi au locul in discursul tau de la interviu.
Dupa cum vezi, sunt multe lucruri pe care este bine sa nu le spui la un interviu. Cu toate astea, sunt lucruri normale si tin de modalitatea in care iti poti crea o imagine cat mai luminoasa in fata angajatorilor. Succes la interviu!


