Cele 16 tipuri de personalitate ale sistemului Myers-Briggs: tu in care te incadrezi?

Cele 16 tipuri de personalitate ale sistemului Myers-Briggs: tu in care te incadrezi?

Redactor Alexa Galgau

Oamenii in au fost dintotdeauna fascinati de descifrarea diferitelor tipuri de personalitate. In functie de cateva criterii puse la punct de Carl Jung, a fost creat sistemul Myers-Briggs, care descrie 16 tipuri de personalitate. Tu in care te incadrezi?

Despre sistemul Myers-Briggs 

La baza sistemului Myers-Briggs se afla teoriile lui Carl Jung, cele mai complexe in ceea ce priveste clasificarea tipurilor psihologice sau a personalitatilor. Stalpul de rezistenta al teoriei jungiene a personalitatii este ideea ca exista functii si atitudini diferite ale constiintei.

Astfel, Jung a impartit atitudinile in doua mari categorii: introvertit si extrovertit. Atitudinea se refera la directia generala a intereselor constiente ale unui individ: fie spre interior, avand ca nucleu experienta psihologica, fie spre exterior, concentrandu-se pe obiecte, oameni sau norme colective.

Functiile constiintei reprezinta modul in care aceasta se raporteaza la realitate. Conform lui Jung, functiile sunt: reflexiva (T - thinking), afectiva (F - feeling), senzoriala (S- sensing) si intuitiva (N - intuitive). Acestea sunt grupate de catre Jung in doua perechi opuse. Fiecare om are o functie dominanta si una auxiliara, secundara, care provine din perechea opusa.

Prin combinarea functiilor constiintei cu atitudinile acesteia, Carl Jung a propus opt tipuri de personalitate. Mai tarziu, pornind de la acestea, a aparut clasificarea Myers-Briggs, care a adaugat doua criterii: judecata (J) si perceptie (P), pentru a putea determina dominanta dintre cele doua functii ale constiintei. Pentru a afla ce tip de personalitate ai, trebuie sa rezolvi un test psihologic.

Iata care sunt, pe scurt, cele 16 tipuri de personalitate Myers-Briggs.

Personalitatea ISTJ - Inspectorul

ISTJ este cel mai comun tip de personalitate, fiind caracteristic unui procent de 12% din populatie. Oamenii cu acest tip de personalitate sunt foarte buni organizatori, fiind ordonati, atat la nivel mental, cat si in viata de zi cu zi. Sunt de incredere, deoarece nu se abat de la norme (fie ele ale unor institutii sau pur si simplu normele bunei cuviinte). Chiar daca sunt introvertite, aceste persoane nu se izoleaza. Cuvintele care descriu cel mai bine acest tip de personalitate sunt: calm, stabilitate, precautie si conservatorism.

Celebritati cu personalitate ISTJ: Regina Elizabeta a II-a, George Washington si Regina Victoria.

Personalitatea ISFJ - Protectorul

Acest tip de personalitate se intalneste predominant printre femei. Persoanele de tipul ISFJ sunt pragmatice si pline de compasiune, orientate catre protejarea celorlalti. Simtul raspunderii si dorinta de a fi de folos celorlalti le face sa fie de mare incredere. Le place sa lucreze din umbra si sa isi duca metodic la bun sfarsit treaba.

Persoane celebre cu personalitate ISFJ: Maica Tereza, George W. Bush, Regele George al VI-lea.

Personalitatea INFJ - Consilierul

Oamenii cu acest tip de personalitate sunt foarte creativi, au o integritate personala dezvoltata si tind sa ii ajute pe ceilalti sa isi atinga potentialul. Cu o empatie deosebita, personalitatile de tipul INFJ isi doresc legaturi semnificative cu ceilalti oameni, pastrand, totusi, o rezerva in exprimarea gandurilor intime. Adesea sunt destul de greu de inteles din cauza firii complexe. Aceasta personalitate este cel mai rar intalnita, reprezentand doar 2% din populatie.

Celebritati cu personalitate INFJ: Gandhi, Carl Jung, Fiodor Dostoievski.

Personalitatea INTJ - Mintea stralucita

Personalitatile de tipul INTJ au o capacitate deosebita de rezolvare a problemelor si de a gasi posibilitati de imbunatatire a situatiei. Adesea intelectuali, oamenii cu acest gen de personalitate iubesc rationamentele logice si analiza, fiind adesea prinsi in propriile procese mentale. Se simt intimidati de sfera emotionala, care li se pare instabila si imprevizibila.

Celebritati cu personalitate INTJ: Steven Hawking, Isaac Asimov, Isaac Newton.

Personalitatea ISTP - Mesterul

Cei cu aceasta personalitate sunt artizani atenti la detalii, dornici sa inteleaga mecanismele inconjuratoare si sa le repare, atunci cand e cazul. Sunt independenti si adaptabili, fiind capabili sa reactioneze rapid si sa raspunda la urgente. Acest tip psihologic este mult mai intalnit in randul barbatilor si acopera 5% din populatia generala.

Celebritati cu personalitate ISTP: Bruce Lee, Katherine Hepburn, Clint Eastwood.

Personalitatea ISFP - Artistul

Spontani si flexibili, oamenii cu acest tip de personalitate se bucura de momentul prezent, cautand in permanenta frumusetea din mediul inconjurator. Cu simtul estetic foarte dezvoltat, cei de tipul ISFP sunt inclinati in mod natural catre arta. Ei alcatuiesc 9% din populatia generala.

Celebritati cu personalitate ISFP: Cher, Wolfgang Amadeus Mozart, Steven Spielberg.

Personalitatea INFP - Vindecatorul

Idealisti plini de imaginatie, cei cu personalitate de tipul INFP sunt interesati in mod special de dezvoltarea personala a lor si a celorlalti. Sunt intr-o permanenta cautare a adevarului si sunt convinsi ca fiecare trebuie sa isi urmeze propria cale.

Celebritati cu personalitate INFP: Printesa Diana, George Orwell, Audrey Hepburn.

Personalitatea INTP - Arhitectul

Alcatuind 3% din populatia generala, oamenii cu personalitate de tipul INTP sunt inventatori, fascinati de proiectare si de gasirea legii universale din spatele oricarui sistem. Au minti complicate si active si vor merge pana in panzele albe pentru a gasi solutii ingenioase la diverse probleme.

Celebritati cu personalitate INTP: Albert Einstein, Rene Descartes, Socrate.

Personalitatea ESTP - Dinamicul

Dinamici si mereu in cautare de senzatii tari, cei cu tipul psihologic ESTP au un simt al umorului iesit din comun si sunt de obicei in centrul atentiei. Cu toate ca sunt foarte sociabili, nu sunt in aceeasi masura sensibili din punct de vedere emotional, preferand o atmosfera jucausa si neserioasa in detrimentul uneia serioase.

Celebritati cu personalitate ESTP: Eddie Murphy, Bruce Willis, Madonna.

Personalitatea ESFP - Interpretul

ESFP este profilul specific celui care iubeste sa se afle pe scena si sa distreze grupuri mari de oameni. Spontani, energici si entuziasti, cei cu acest tip de personalitate adora sa fie in centrul atentiei si sunt foarte ancorati in placerile senzoriale.

Celebritati cu personalitate ESFP: Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Judy Garland.

Personalitatea ENFP - Campionul

Cei cu acest profil psihologic sunt creativi, energici si pasionali, avand o latura artistica puternic dezvoltata. Capacitatile lor de comunicare sunt excelente si pun mare pret pe libertatea personala si pe exprimarea deschisa. Adesea nu observa detaliile, fiind prea preocupati de imaginea de ansamblu.

Celebritati cu personalitate ENFP: Robin Williams, Drew Barrymore, Julie Andrews.

Personalitatea ENTP - Vizionarul

Deschisi la minte si mereu gata sa analizeze totul in detaliu, cei cu personalitate de tipul ENTP iubesc sa jongleze cu ideile. Ei sunt energizati de provocari si se bazeaza pe ingeniozitate pentru a iesi din situatiile dificile. Sunt considerati excentrici, deoarece pun normele sub semnul intrebarii si adesea le ignora complet.

Celebritati cu personalitate ENTP: Walt Disney, Nikola Tesla, Lewis Caroll.

Personalitatea ESTJ - Supraveghetorul

Oamenii cu personalitatea de tipul ESTJ sunt traditionalisti, muncitori si dornici sa preia conducerea. Le place organizarea bine pusa la punct si pretuiesc munca mai mult decat distractia, fiind conventionali si ancorati in realitate. Din acest motiv, locul ideal de munca pentru cineva cu aceasta personalitate este institutia publica, unde obtine, cel mai adesea, rolul de conducator.

Celebritati cu personalitate ESTJ: George Washington, Colin Powell, Harry Truman.

Personalitatea ESFJ - Furnizorul

ESFJ este profilul oamenilor constiinciosi, care doresc sa ajute si sunt sensibili la nevoile celor din jur. Acestia pun mare pret pe loialitate si traditii, avand un cod moral dupa care se ghideaza in interactiunile cu ceilalti. Le place sa se implice in problemele celorlalti si sa ajute pe cat posibil rolul de organizatori.

Celebritati cu personalitate ESFJ: Martha Stewart, Sally Field, Mary Tyler Moore.

Personalitatea ENFJ - Educatorul

Cei cu acest tip de personalitate sunt organizatori idealisti, a caror dorinta este de a-i ajuta pe cei din jur sa isi atinga potentialul, folosindu-si carisma pentru a-i convinge sa urmeze o anumita directie. Sunt ambitiosi, dar aceasta ambitie nu este indreptata catre sine, ci mai degraba catre crearea unei lumi mai bune.

Celebritati cu personalitate ENFJ: Oprah Winfrey, Abraham Maslow, Martin Luther King, Jr.

Personalitatea ENTJ - Liderul

Profilul ENTJ este specific conducatorilor strategici, capabili sa puna la punct planuri complexe pe termen lung. Au o logica impecabila si le place sa ocupe pozitii influente, datorita dorintei de a organiza.

Celebritati cu personalitate ENTJ: Margaret Thatcher, Bill Gates, Napoleon Bonaparte.

Sistemul Myers-Briggs este cel mai complex de acest gen, acoperind toate tipurile de personalitate cu care am putea avea de-a face. Cunoasterea insusirilor psihologice ale personalitatii tale si ale celor din jurul tau te poate ajuta sa iti faci viata mai frumoasa si sa ai mai mult succes pe toate planurile.

 

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Ciudată sau normală? În ce categorie te încadrezi
Incepe quiz
Ciudată sau normală? În ce categorie te încadrezi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
  iulia (anonim)
  20 noiembrie 2013 03:03

  Este de apreciat faptul ca incercati sa abordati si alte subiecte. Ar fi fost mai util daca dadeati si un link catre test. Si cine a decis ce tip de personalitate a avut Regina Elizabeta aIIa, Einstein, Socrate, Napoleon Bonaparte, etc? Le-ati dat sa faca testul?

  stefaniagri (anonim)
  19 noiembrie 2013 15:03

  Nu-i deloc prostie, dar trebuie sa ne dati si testul care sa ne ajute sa gasim tipul nostru de personalitate.

  dana (anonim)
  18 noiembrie 2013 14:02

  ce prostie! si care e testul care trebuie rezolvat avand in vedere ca exista milioane de teste psihologice pe lumea asta