Crezi în dragostea adevărată? N-o mai face! Latura întunecată a acestui lucru, de care nu-ți spune nimeni

Crezi în dragostea adevărată? N-o mai face! Latura întunecată a acestui lucru, de care nu-ți spune nimeni

Ramona Jurubita

"Ce este dragostea adevărată?" - este, fără doar și poate, una dintre cele mai des întâlnite întrebări pe care ni le adresăm de generații întregi, nu de ieri, de azi. Romanticii de modă veche ar putea avea o concepție puțin greșită despre relații pentru că ei cred foarte tare în dragostea adevărată și dragostea care este pentru totdeauna. Acest lucru îi va face să divinizeze persoana pe care o au alături și să nu mai vadă și părțile ei rele sau mai puțin bune. Asta poate înseamna o toleranță nejustificată față de anumite comportamente greșite, cu motivația că doar dragostea contează.

Uneori, suntem orbiți din cauza fiorilor de început și nu putem vedea nimic greșit la partener. Dragostea poate fi oarbă, dar poate ascunde și o latură mai puțin plăcută, pentru că riscăm să nu ne dăm seama că ceva nu este în regulă. Putem fi implicați într-o relație nefericită, dar să nu ne dăm totuși seama, crezând că dragostea adevărată vine la pachet și cu momente mai puțin plăcute. 

Îndrăgostiți în întuneric

Psihologii au descoperit două scale care influențează modul în care începem și menținem relațiile. Una dintre acestea măsoară cât de multă importanță acordăm primelor impresii și semnelor timpurii de compatibilitate, iar cealaltă măsoară cât de probabil este să rezolvăm problemele în relații. Ele sunt așa-numitele „teorii implicite ale relațiilor”.

Aceste teorii ne pot spune dacă avem mai multe șanse să amânăm să vorbim despre probleme cu partenerii noștri, să căutăm greșeli acolo unde s-ar putea să nu existe și să evităm să ieșim din relații nepotrivite. Prin intermediul lor putem să înțelegem motivele pentru care alegerile romantice ale altora ni se par adesea inexplicabile.

Ciește și: Testul care îți spune dacă sunteți suflete pereche

Răspunde la chestionarele de mai jos ca să înțelegi mai multe lucruri despre dragoste.

Scala „Suflete Pereche”

*Răspunde la următoarele întrebări oferind punctaje de la la unu la șapte, unde unu este complet dezacord și șapte este complet de acord.

 1. O relație de succes este atunci când oamenii sunt potriviți unul pentru celălalt.
 2. Există o persoană care este perfectă pentru mine.
 3. În căsătorii, mulți oameni descoperă o legătură profundă cu soțul/soția.
 4. Este foarte important ca eu și soțul meu să avem o legătură pasională după ce ne-am căsătorit.
 5. Mă pot căsători doar cu cineva de care sunt îndrăgostit nebunește.
 6. Nu există „femeia are dreptate” sau „bărbatul are dreptate”.
 7. Mă aștept ca viitorul meu soț/soție să fie cea mai minunată persoană pe care am cunoscut-o vreodată.
 8. Oamenii care caută o potrivire perfectă își pierd timpul.
 9. Motivul pentru care majoritatea căsătoriilor eșuează este că oamenii nu sunt potriviți unul pentru celălalt.
 10. Legăturile dintre oameni există înainte ca ei să se cunoască.

Iată cum calculezi punctajul:

Mai întâi adună răspunsurile de la întrebările 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 și 10. Pentru întrebările șase și opt trebuie să scazi fiecare răspuns din numărul 8 și să utilizezi noul număr ca răspuns la întrebarea respectivă. De exemplu, dacă ai răspuns „6”, adaugă un 2 la total. Odată ce ai scorul final, împarte la 10 pentru a obține media pentru această scală.

Acum să mergem mai departe!

Scala „Luptă ca să funcționeze”

*Răspunde la următoarele întrebări oferind punctaje de la la unu la șapte, unde unu este complet dezacord și șapte este complet de acord.

 1. Succesul într-o relație romantică se bazează mai ales pe cât de mult încearcă oamenii să facă relația să funcționeze.
 2. În căsătorie efortul este mai important decât compatibilitatea.
 3. Într-o relație dragostea crește pe parcurs.
 4. Dacă oamenii ar depune efort, majoritatea căsătoriilor ar funcționa.
 5. M-aș putea căsători cu aproape oricine dacă ne-am înțelege.
 6. Motivul pentru care majoritatea căsătoriilor eșuează este că oamenii nu depun efort.
 7. Cunoști pe cineva mai bine dacă îl știi de mai mult timp.
 8. Aș fi fericit dacă m-aș căsători cu cineva la întâmplare.
 9. Doar în timp îți poți cunoaște partenerul cu adevărat.

Pentru a afla scorul, adună răspunsurile de la toate întrebările și împarte la 9.

Întrebările din aceste teste sunt preluate din „Chestionarul de Teorii Relaționale”, folosit de Renae Franiuk, de la Universitatea Aurora din Illinois, în cercetarea asupra teoriilor implicite și a satisfacției și longevității relațiilor.

Franiuk folosește „Suflet pereche” și „Lupta” pentru a descrie cele două scale. Fiecare om percepe o relație durabilă în mod diferit. Unii consideră că ea rezistă pentru că sunt suflete pereche, iar ceilalți cred că sunt împreună de mult timp pentru că au muncit să construiască ceva împreună.

Cuplu care se distrează acasă

Dacă ai obținut un punctaj mai mare la primul test, înseamnă că faci parte din prima categorie. Dacă scorul este mai mare la al doilea set de întrebări înseamnă că nu crezi în suflete pereche, ci în evoluția împreună a două persoane. Acum, să vedem diferențele:

 • Cei din a doua categorie sunt mai realiști și fac față cu bine neînțelegerilor din cuplu. Dacă apare ceva neprevăzut, ei știu cum să reacționeze ca să țină frâiele relației. Ei vor trece cu vederea și micile diferențe de caracter și vor învăța să se completeze. Aceștia vor trece foarte greu peste o despărțire și vor suferi pentru că s-au luptat în zadar. Când te implici mai mult și depui mai mult efort emoțional, suferința este mai mare.
 • În cazul persoanelor care cred cu tărie în destin, pot apărea urmări toxice. Ei pot duce aceste convingeri la extrem și dacă ceva nu merge bine, își vor părăsi partenerul argumentând că nu este el „sufletul pereche”. Diferența dintre ei și cei care au scor mare la al doilea test, este că aceștia nu luptă pentru o relație, ci renunță foarte ușor fiindcă pun totul în seama destinului. Despărțirile sunt mai ușoare pentru ei deoarece au în minte ideea că trebuie să își aștepte sortitul.

Cu toate acestea, cele două teorii implicite nu trebuie să se excludă reciproc. Pot exista și parteneri care cred în echilibrul dintre cele două situații, iar acele relații sunt de fapt cele care funcționează cel mai bine și rezistă poate pentru tot restul vieții.

Citește și: Dragoste adevărată sau pasiune trecătoare? Află ce reprezinți pentru el, în funcție de zodia lui

Sursă articol: BBC

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Ce se ascunde in latura intunecata a personalitatii tale?
Incepe quiz
Ce se ascunde in latura intunecata a personalitatii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.