Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cum să fii o doamnă la birou

Alexa Galgau

Munca într-un birou te poate face să uiți uneori că lucrezi de fapt cu oameni, mai ales pentru că în zilele noastre suntem atât de obișnuiți să ne folosim de tehnologie pentru a rezolva orice. Dacă vrei să fii o doamnă, trebuie să înveți regulile de etichetă pentru locul de muncă, pe care atât de puțini le știu, dar și mai puțini le aplică.

Află, așadar, cum să fii o doamnă la birou, astfel încât colegii si șefii tăi să te respecte cu adevărat!

Cum să fii o doamnă: reguli de etichetă la birou

 • Fii prietenoasă, dar nu exagera. Până la urmă, la birou ne ducem ca să muncim, nu ca să socializăm. Sigur, este important să te înțelegi bine cu colegii, însă foarte multe persoane fac greșeala de a se apropia prea mult de aceștia. Este greu să menții profesionalismul dacă ești prietenă la cataramă cu toată lumea ‒ iar foarte mulți colegi probabil că nici nu vor să fie altceva decât colegi.

 • Recunoaște meritele altora. O doamnă adevărată nu își asumă niciodată toate meritele, ci este perfect sinceră și încearcă să scoată în evidență și eforturile colegilor cu care a lucrat. Dacă încerci să atragi toate laudele și îi pui pe ceilalți în inferioritate, poți să fii sigură că nu vei fi apreciată nici de colegi, nici de șefi.

 • Îmbracă-te corespunzător. În ziua de azi, multe companii s-au mai relaxat în privința ținutei la birou, dar nu uita că aceasta spune multe despre tine. Chiar dacă ai colegi care vin în blugi și tricou, asta nu înseamnă că și tu trebuie să te îmbraci la fel (decât dacă lucrezi într-o companie atipică, unde chiar nu se ține cont de ținută deloc). Există haine pe care nu trebuie să le porți niciodată la birou!

 • Fii discretă din toate punctele de vedere. O doamnă adevărată nu își interoghează colegele pentru a afla cât mai multe despre viața lor personală și nici nu își spală rufele în public. Discreția este o calitate rară, pe care numai persoanele distinse o dețin. Dacă devii prietenă cu o colegă, puteți discuta despre viețile private la o cafea, dar la birou ar fi mai bine să vă concentrați pe ceea ce aveți de făcut. Numai astfel poți face o impresie bună!

 • Păstrează ordinea pe birou. La fel ca ținuta, biroul tău este o carte de vizită. Cu cât este mai ordonat și aranjat, cu atât denotă mai mult profesionalism. Ca să nu mai spunem că un birou bine organizat sporește productivitatea și te ajută să îți termini treaba mai repede. Iată cum să îți amenajezi biroul ca să fii mai productivă!

 • Învață să scrii corect un e-mail către șef. Vor exista situații în care va trebui, de exemplu, să îi spui acestuia ca ești prea bolnavă pentru a veni la muncă. E-mailul trebuie să fie scurt și la obiect. Iată un exemplu:

  „Bună / Bună ziua [numele șefului/șefei],

  Nu voi putea veni astăzi la birou, deoarece nu mă simt bine. Dacă este nevoie de mine din orice motiv, pot fi găsită la numărul [număr de telefon], dar și pe e-mail.

  Mulțumesc.”

  Dacă este posibil, te poți oferi să lucrezi de acasă, astfel încât să arăți că nu „chiulești”.

 • Fii punctuală. Una dintre calitățile pe care o doamnă le are este, fără îndoială, punctualitatea, care întotdeauna va fi apreciată la muncă. Dacă se  întâmplă să rămâi blocată în trafic sau să ai altă problemă din cauza căreia să întârzii, este bine să îi scrii șefului un mesaj sau un e-mail în care să anunți acest lucru. Nu trebuie să dai prea multe explicații și nici să te scuzi de multe ori. Experții sunt de părere că, dacă procedezi astfel, se poate crea impresia că minți. Scrie un mesaj simplu, în care să spui că ai avut o problemă pe drum și că nu vei mai întârzia foarte mult. Cere-ți scuze o singură dată și nu insista prea mult pe acest subiect.

 • Nu vorbi la telefon cu familia sau cu prietenii în birou. Această regulă se aplică mai ales dacă lucrezi într-un open space, unde conversațiile tale vor fi auzite de colegi, chit că vor sau nu. Dacă vrei să fii o doamnă, du-te într-o zonă retrasă și nu te lungi prea mult la discuții.

 • Evită să consumi produse puternic mirositoare la birou. Orice mâncare cu o aromă puternică, ce i-ar putea deranja pe colegi, nu ar trebui adusă la muncă. În fond, dacă împarți spațiul cu mai multe persoane, este normal să te gândești la acest aspect.

Ține cont de aceste reguli de etichetă care îți arată cum să fii o doamnă la birou și toată lumea va considera că este o reală plăcere să lucreze cu tine!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!