De ce nu trebuie să îți pară rău că îmbătrânești

De ce nu trebuie să îți pară rău că îmbătrânești

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Îmbătrânirea este un proces normal al vieții, însă este considerat de mulți un subiect delicat și de neabordat. Adevărul este că încă de când ne naștem avem o sigură direcție, iar cel mai cert lucru este că la un moment dat călătoria noastră pe acest Pământ se va termina.

Înaintăm în vârstă. Și? Nu putem să stopăm acest lucru, deci de ce ar trebui să avem păreri de rău sau să ne măcinăm sufletul cu emoții negative și gânduri toxice? Am să vă spun o povestioară despre grațioasa și neînfricata mea mamă, care abia a împlinit vârsta de 50 de ani. Ne-a rugat pe toți cei din familie să nu îi organizăm nici o petrecere. N-am înțeles de ce. Nu este o persoană care să fie deranjată de un număr din buletin. Nu voi ști niciodată dacă supărarea ei a fost din cauza faptului că a realizat brusc faptul că existența ei înseamnă jumătate de secol. 

Sau poate că a fost dificil pentru ea să ia parte la pregătirile pentru invitați. În orice caz, această întâmplare m-a dus cu gândul la o idee pe care o aveam în copilăria mea. Obșnuiam să mă tem că voi îmbătrâni. La școală, profesorii îmi spuneau că îmbătrânirea este inevitabilă. Oasele devin fragile, părul se subțiază, mobilitatea începe să scadă. Lista poate continua. Priveam înaintarea în vârstă ca pe o tragedie cu evoluție treptată. Eram speriată. 

Mai târziu mă gândeam: "Oh, nu! Am 24 de ani și încă locuiesc cu părinții! Voi fi prea bătrână pentru a face copii atunci când voi ajunge la statutul financiar pe care mi-l doresc." Alteori mă înnebunea gândul că ridurile îmi vor invada chipul, deși folosesc protecție solară de când mă știu. Cu toate acestea, timpul s-a oprit parcă în loc pentru mine într-o zi. Am realizat, subit, că teama de îmbătrânire a dispărut aproape ca prin magie. Din acel moment nu m-am mai stresat și nici nu cred că o voi mai face vreodată. Îți voi spune cum am reușit. 

Citatul care mi-a schimbat viața

În acea zi friguroasă de ianuarie, în urmă cu doi ani, eram la bunica mea. Pe atunci avea 80 de ani și se obișnuise deja cu ideea că nisipul din clepsidra vieții ei se împuținează. Ea suferea de Alzheimer și câteodată știa cine sunt nepoții ei, câteodată nu. Mergeam des la ea în vizită, dar până atunci nu observasem că pe frigiderul ei trona un magnet cu o imagine de pe litoral și un citat ce mi-a rămas întipărit în minte: "Să nu îți pară rău că îmbătrânești, pentru că mulți nu au acest privilegiu". Atunci m-a lovit realitatea și am realizat cât de norocoasă sunt. Acele cuvinte au avut un impact major asupra modului meu de a privi viața. 

Apoi am mers în dormitorul ei și am început să mă uit la o poză cu bunica și bunicul meu, fost veteran de război. Am privit emoționată acea fotografie și mi-am dat seama că acei doi oameni frumoși și îndrăgostiți vor dăinui pentru totdeauna în amintirea noastră. Sunt nemuritori. Și așa suntem și noi, chiar dacă doar la modul metaforic. Ar trebui să trăim la maxim, să profităm de orice ocazie, să mergem în acea excursie sau să mai bem încă o cafea într-o zi dacă așa simțim. 

Și acum îmi este frică. Dar nu îmi este teamă de faptul că îmbătrânesc, ci doar că poate nu voi reuși să folosesc acest timp pe care îl mai am cât mai productiv posibil. Știu că voi reuși, așa cum și tu trebuie să zâmbești în aceste momente și să mulțumești pentru tot ce te înconjoară. Așadar, data viitoare când vei sufla în lumânările de pe tortul aniversar, să te gândești la citatul de pe frigiderul bunicii mele. Cu siguranță te vei simți norocos că începi un nou an minunat din viața ta.

Surse articol: Medium / Crosswalk / Strenghforthesoul

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Obiceiul daunator care in timp iti afecteaza inima
Obiceiul daunator care in timp iti afecteaza inima
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (13)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.