De ce sărutul este atât de important într-o căsnicie - specialistul răspunde!

De ce sărutul este atât de important într-o căsnicie - specialistul răspunde!

Alida Enache

Tu îți săruți soțul în fiecare zi? Psihologii spun că acest simplu gest vă poate ajuta pe tine și pe partenerul tău să aveți o viață mai echilibrată și mai sănătoasă. Un gest aparent banal pentru cei aflați într-o căsnicie de ani buni, "cine mai are timp de sărutat", ar spune unii, dar se pare că are o însemnătate mult mai importantă decât credem.

Se pare că sărutul este esențial atunci când vine vorba despre căsnicia ta. Ai observat vreodată că te simți mult mai bine, poate chiar euforică după câteva momente intense de sărutări cu partenerul tău? Motivul principal pentru care sărutul este atât de important într-o relație îl reprezintă faptul că acest gest simplu de afecțiune este un precursor al intimității. Sărutul este contactul incredibil de personal și intim pe care îl ai cu persoana iubită. Mai mult, sărutul nu este neapărat despre experiențe erotice, ci este un act sensibil care reprezintă legătura emoțională dintre tine și iubitul tău.

 Imagine cu un bărbat și o femeie care se sărută

Te-ai întrebat vreodată de ce fiecare sărut în parte pare atât de unic și se simte atât de special? Sau de ce toată lumea vorbește despre minunatul moment al primului sărut? Atunci când te săruți cu cineva, corpul tău răspunde la anumiți stimuli fizici. Cu cât corpul tău este mai implicat în acest act al sărutului, cu atât el devine mai stimulat și va secreta mai multă oxitocină, denumită și hormonul fericirii. Pe scurt, asta înseamnă că sărutul are foarte multe beneficii: fizice, emoționale și chiar spirituale și că te ajută să ai o căsnicie fericită și stabilă.

Beneficiile fizice ale sărutului

Potrivit unui studiu, o femeie pune mai mult accent pe un sărut decât un bărbat, pentru că ele consideră că felul în care sărută spune ceva despre personalitatea lor. De altfel, o persoană atrăgătoare și încrezătoare nu are nevoie de atât de multe săruturi precum o persoană cu stimă de sine scăzută, care se simte neatractivă. Pentru cea de-a doua categorie, sărutul reprezintă o dovadă clară că sunt doriți, iar ei au nevoie de o astfel de confirmare pentru a prinde încredere în propria persoană.

Vezi și Tipuri de sarut: Tu pe care le-ai experimentat?

Majoritatea cuplurilor căsătorite se sărută în fiecare dimineață chiar înainte de a pleca la muncă, dar acest lucru reprezintă mai mult un obicei decât un act de iubire. Chiar și așa, acest gest are mult beneficii despre care tu poate că nu știai nimic. Acestea sunt beneficiile sărutului:

  1. Persoanele care se sărută în fiecare zi trăiesc cu cinci ani mai mult față de cele care nu se sărută,
  2. Sărutul face ca sângele tău să circule mult mai repede și asta ajută la vindecarea problemelor de piele, precum roșeața sau dermatita,
  3. Sărutul face ca pulsul să crească la peste 100 de bătăi pe minut, exact ca după un antrenament intens,
  4. Pielea ta devine mai fermă și pot dispărea ridurile, deoarece folosești 29 de mușchi pentru a săruta, iar cu cât îi folosești mai mult, cu atât pielea ta devine vizibil mai sănătoasă,
  5. Buzele tale sunt mult mai sensibile ca vârfurile degetelor, iar asta înseamnă că în timpul unui sărut îți stimulezi cei mai importanți nervi din corp.

Beneficiile emoționale ale sărutului

Până la urmă, de ce ne sărutăm? Pentru că sărutul reprezintă o experiență grozavă de intimitate, un act de afecțiune între tine și partenerul tău, care vă face pe amândoi să vă simțiți mai bine. Dar, pe lângă beneficiile fizice, putem vorbi și despre beneficii emoționale.

Atunci când buzele tale se ating cu buzele iubitului tău reușiți să vă conectați la un nivel mult mai profund și mai intim, lucru pe care nu-l faceți și cu alte persoane. În timpul actului, emoțiile voastre sunt implicate în totalitate, iar acest lucru poate întări legătura dintre voi doi. Atunci când buzele voastre se întâlnesc, creierul tău începe să elimine un cocktail chimic care te face să te simți uimitor. Mai exact, fluxul de hormoni din corpul tău stimulează eliberarea neurotransmițătorilor precum serotonina, oxitocina și dopamina, adică substanțele care sunt responsabile de fericire și de starea de bine.

Efectele spirituale ală sărutului

S-a dovedit științific faptul că în timpul unui sărut, nu doar buzele celor doi se conectează, ci și creierul fiecăruia se sincronizează unul cu celălalt. Asta înseamnă că legătura dintre tine și partenerul tău devine și mai profundă în timpul sărutului, ceea ce înseamnă că nu ești implicată doar fizic într-un sărut, ci și spiritual. Această conexiune profundă duce la relația două suflete implicate în sărut într-un plan superior. Astfel că, una peste alta, sărutul reprezintă doar o poartă către o conexiune fizică, emoțională și spirituală foarte profundă.

Citește și Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Acestea au fost cele mai importante efecte pe care le are sărutul asupra noastră. Este surprinzător cum un gest atât de mic poate aduce atât de multe schimbări benefice organismului și sufletului nostru. Tu ce crezi? Te-a convins acest studiu să îți săruți soțul mai des?

Surse articol: Powerofpositivity, Thenewspig, Psypost

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are
Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are
Ce te face sa fii atat de nesigura pe tine?
Incepe quiz
Ce te face sa fii atat de nesigura pe tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.