Nu Skin

Faci parte dintre femeile abuzate psihic? Cum îți dai seama că iubitul tău este abuziv emoțional

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Dragostea nu îți oferă doar fluturași în stomac și clipe de euforie, iar uneori relația în care te afli poate să îți aducă multă nefericire. Nu toată lumea pe care o întâlnești în această viață are intenții bune, iar de cele mai multe ori te agăți de legături periculoase și de persoane care nu îți oferă niciun viitor și care profită de tine.

De cele mai multe ori, iubirea este oarbă și nu poți să îți dai seama atunci când iubitul tău este cu tine „din interes”. În ultimul timp, apare o problemă destul de gravă în cazul cuplurilor și care poate echivala cu abuzul fizic: abuzul emoțional.

Deși ai crede că persoana de lângă tine îți vrea doar binele, aceasta te poate manipula psihic și te poate aduce în pragul disperării. Aceasta se joacă cu mintea ta și te face să îți pierzi stima de sine. Astfel, ajungi să crezi că nu meriți ceva mai bun și că relația în care te afli este un lucru de care nu ești demnă, iar iubitul tău este un înger pentru că stă cu tine, o femeie care are foarte multe defecte.

Abuzul psihic lucrează în acest mod. Te face să îți pierzi stima de sine și încrederea în forțele proprii. Astfel, te agăți de tot ce găsești în jurul tău pentru a te menține pe o linie de plutire. Pentru a rămâne într-o relație, ești în stare de orice, de la acceptarea numeroaselor insulte și certuri până la oferirea de bani și bunuri materiale. Acel bărbat cu siguranță nu te vrea. Acesta te ține aproape pentru că îi oferi posibilitatea de a-și folosi capacitatea de manipulare, dar și pentru că îi asiguri confortul material de care are nevoie.

cuplu care se cearta

Cum îți dai seama că iubitul tău este abuziv emoțional

Tot ce poți face în acest caz este să fii mai atentă la comportamentul partenerului tău. Făcând acest lucru, poți detecta mult mai devreme faptul că te abuzează psihic, iar în acest mod poți evita o adevărată tragedie. Semnele de mai jos îți pot spune dacă iubitul tău te folosește sau nu.

Nu vorbește cu tine

Oricărui bărbat îi place să vorbească despre ultimul meci de fotbal văzut sau despre ceea ce a făcut la muncă. Totuși, dacă iubitul tău nu discută cu tine aspecte importante, precum viitorul relației voastre sau cele mai mari temeri pe care le are, atunci acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri. Tratamentul „silențios” pe care ți-l aplică este, de fapt, o evitare a lucrurilor care vă leagă.

Este pasiv-agresiv

Acest tip de bărbat poate aduce o femeie în pragul disperării. Acesta spune că este de acord cu tine și că veți face exact cum ați plănuit, dar, de fapt, urmează propriul plan. De exemplu, poate spune că va merge cu tine să îți vizitezi rudele, iar în ziua stabilită să spună că are altă treabă sau că s-a îmbolnăvit. Atunci când îi vei face reproșuri, va izbucni într-un mod violent.

Are vicii

Prin vicii se poate înțelege o substanță, un hobby, munca, mâncarea, filmele indecente sau orice altceva. Acest bărbat se va folosi de toate aceste lucruri pentru a se închide emoțional și a evita o confruntare directă. Mereu îți va da impresia că există o prăpastie enormă între voi, iar în realitate s-ar putea chiar așa să fie.

Te înșală

Aventurile sunt cea mai clară dovadă că persoana respectivă nu este disponibilă emoțional pentru tine. Bărbații văd aventurile ca pe niște oaze în care pot evada. Făcând acest lucru, aceștia se simt mai apreciați și fericiți. Așadar, dacă obișnuiește să calce strâmb, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te desparți de o astfel de persoană.

Te minte

O altă metodă pe care o aleg majoritatea bărbaților abuzivi emoțional pentru a nu se simți responsabili de acțiunile și sentimentele lor este minciuna. Minciuna este cea mai simplă cale pentru a evita situațiile inconfortabile. Așadar, dacă îți spune că se duce la un prieten, dar iese în club, pune-ți întrebări.

În filmulețul de mai jos poți afla cum îți dai seama că iubitul tău te minte.

Ascunde lucruri de tine

Mulți bărbați preferă să păstreze informația doar pentru ei, iar atunci când îi confrunți, îți spun că nu au vrut să te supere. Ei bine, această „ascundere” este tot o minciună. Omiterea detaliilor este o altă modalitate pe care unii bărbați o aleg pentru a nu avea de-a face cu repercusiunile emoțiilor și sentimentelor.

Este secretos

Dacă se furișează pentru a se vedea cu prietenii sau îți spune că familia lui este într-o altă țară doar pentru a nu te prezenta părinților, atunci nu te vrea în viața lui. Acest comportament secretos îți arată că iubitul tău refuză să fie sincer cu tine și că nu vrea să își asume responsabilități.

Nu se ceartă cu tine

Deși certurile dese sunt un semn că relația se apropie de un colaps, lipsa discuțiilor în contradictoriu poate fi la fel de enigmatică. Cu toții avem diferențe de opinie, iar acest lucru se poate rezolva uneori și prin astfel de discuții.

cuplu certat

Refuză contactul fizic

Dacă momentele tandre sunt din ce în ce mai rare, atunci este cazul să îți pui anumite întrebări. Un bărbat care te iubește își face timp să stea și cu tine, în ciuda faptului că are programul încărcat. Dacă iubitul tău folosește din ce în ce mai des scuza că nu are timp, atunci înseamnă că nu îl mai interesezi atât de mult.

Nu poți comunica cu el

Nu toată lumea poate să comunice la fel de eficient. Totuși faptul că se încăpățânează și te refuză de fiecare dată când vrei să discuți chestiuni serioase denotă o lipsă de interes din partea lui. 

Ia decizii pe cont propriu

Atunci când iubitul tău începe să ia decizii pentru amândoi, fii sigură că spațiul care există între voi este mai mare decât îți imaginezi. Acest comportament indică faptul că nu este disponibil emoțional și că puțin îi pasă de părerea sau bunăstarea ta.

Neagă realitatea

Poate spune că familia lui era grozavă și că a avut o copilărie perfectă, deși tatăl său avea probleme cu alcoolul și mama sa îl bătea des. Sau poate afirma ceva care să îl facă să pară vulnerabil în ochii tăi, iar imediat după aceea să îți spună că glumește. Negarea în sine este un lucru destul de urât într-o relație care se presupune a fi sinceră și deschisă. Iubitul tău nu poate sau nu vrea să aibă de-a face cu sentimentele reale - nici cu ale tale, nici cu ale lui.

Așadar, deși poate părea greu să îți dai seama când iubitul tău te abuzează emoțional, aceste semne cu siguranță te vor ajuta de acum înainte să sesizezi că ceva nu este în regulă. Într-o relație, ambii parteneri trebuie să fie fericiți și să se simtă confortabil unul cu celălalt. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, poate ar fi mai bine să iei în considerare o despărțire. 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta