Îmbrățișarea, balsam pentru suflet! Iată beneficiile acestui gest simplu

Redactor Raluca Margean

Oamenii se îmbrățișează atunci când se văd sau își spun „la revedere”, când se felicită, se consolează sau se sprijină reciproc. Fiecare îmbrățișare este diferită și transmite un anumit mesaj. Află de ce este îmbrățișarea balsam pentru suflet, care sunt cele mai cunoscute tipuri de îmbrățișări și cum îți poți da seama de sentimentele unei persoane, după felul în care te îmbrățișează.

Îmbrățișarea, balsam pentru suflet! Iată beneficiile acestui gest simplu

Simbolul îmbrățișării

Îmbrățișarea poate fi un semn de intimitate romantică, securitate, sprijin emoțional, prietenie sau dragoste. Îmbrățișarea este un gest simbolic, un mod prin care persoanele se salută reciproc sau își transmit una celeilalte sentimente pozitive, precum afecțiunea, suportul sau bucuria revederii. Ea este menită să te facă să te simți mai bine și să alunge unul dintre cei mai mari dușmani ai oamenilor, singurătatea.

Tipuri de îmbrățișări

Există mai multe moduri în care poți îmbrățișa o persoană, iar felul în care o faci îți poate trăda adevăratele sentimente. Este esențial să cunoști mesajul pe care-l transmite fiecare tip de îmbrățișare pentru a folosi gestul așa cum trebuie în relațiile tale interpersonale. Iată cele mai frecvente tipuri de îmbrățișări și ce înseamnă acestea:

Îmbrățișarea ursului

Tată care-și îmbrățișează fetița

Aceasta este strânsă, puternică și liniștitoare. Este menită oamenilor care țin unul la altul și se iubesc necondiționat. Este genul de îmbrățișare pe care o primești de la părinți sau de la persoana iubită și transmite sentimente deosebit de profunde. În momentul în care cineva te cuprinde în brațe și îți oferă îmbrățișarea ursului te simți protejată și ai senzația de siguranță deplină. Tot stresul, anxietatea și grijile dispar ca prin minune, iar tu te poți relaxa și destinde complet. O astfel de îmbrățișare este în general de lungă durată și nu este nevoie de cuvinte între cei doi.

Îmbrățișarea prietenoasă/politicoasă

Două fete care se îmbrățișează de salut

În acest tip de îmbrățișare, între cele două persoane există doar o apropiere fizică a părții superioare a corpului. Partea inferioară nu intră niciodată în contact. Această distanță relativă transmite mesajul că între cei doi nu este nimic sexual sau romantic. Un astfel de gest este obișnuit între prieteni sau colegi și este, de obicei, scurt. Totuși, el se poate prelungi dacă cele două persoane nu s-au văzut de mult timp. O astfel de îmbrățișare poate fi un gest de mulțumire, felicitare sau de salutare.

Îmbrățișarea cu o singură mână

Două fete care râd și se îmbrățișează ca prietene

Aceasta este o îmbrățișare laterală cu o mână petrecută în jurul umerilor sau taliei. Este un gest prietenesc, care sugerează existența unui anumit nivel de confort și intimitate între cele două persoane. De exemplu poți primi o astfel de îmbrățișare de la un prieten apropiat, care dorește să îți ofere suportul și sprijinul său. 

Îmbrățișarea intimă, cu ambele mâini în jurul taliei

Cuplu de îndrăgostiți la mare, îmbrățișându-se

Îmbrățișarea strânsă, cu tot corpul, inclusiv cu brațele în jurul taliei celeilalte persoane și cu contact vizual între cei doi transmite un mesaj cât se poate de intim. Este în mod clar mai mult decât o simplă atingere fizică, este o îmbrățișare senzuală, plină de subînțelesuri. Acest gest este rezervat îndrăgostiților care nu se mai pot sătura unul de celălalt.

Îmbrățișarea din spate

Cuplu care se îmbrățișează din spate

Aceasta este un alt tip de îmbrățișare intimă, care transmite un mesaj de protecție și iubire. Poate fi acordată de părinți copiilor, dar și reciproca este valabilă. De asemenea, dacă primești această îmbrățișare de la o persoană, înseamnă că ea are sentimente de afecțiune pentru tine și își dorește să te protejeze.

Cât valorează o îmbrățișare

Nu se poate exprima în cuvinte cât valorează o îmbrățișare. Dacă este sinceră și oferită la momentul potrivit, o îmbrățișare îți poate aduce nenumărate beneficii, atât pe plan fizic, cât și mental. Iată care sunt principalele efecte pozitive ale unei îmbrățișări:

  • Reduce stresul și anxietatea

Atunci când ești stresat, nervos sau treci printr-o perioadă grea în viața ta, ai nevoie de o îmbrățișare. Specialiștii susțin că îmbrățișarea crește nivelul hormonului oxitocină, ceea ce determină o reducere a tensiunii arteriale și a hormonului de stres norepinefrină. Oxitocina impactează centrul direct de recompensare a creierului și, de aceea este asociată cu declanșarea sentimentelor pozitive.

Din punct de vedere fizic, îmbrățișările relaxează mușchii și eliberează tensiunea din gât și umeri. Din punct de vedere mental, un astfel de gest afectuos îți oferă liniște. Are același efect ca și când ai respira adânc și profund.

  • Îți îmbunătățește starea de spirit

Deoarece îmbrățișarea poate crește nivelul de serotonină din creier (hormonul fericirii), te vei simți mai bine, îți va crește încrederea în tine și vei fi mai mulțumit sufletește. Îmbrățișarea transmite optimism unei persoane, astfel că ea poate fi folosită cu succes în tratarea depresiei și îndepărtarea sentimentului de singurătate.  

  • Te menține sănătos

Un studiu al Centrului Național pentru Informații despre Biotehnologie din SUA a arătat că îmbrățișările îți pot menține inima sănătoasă. De asemenea, alte cercetări au demonstrat că persoanele care primesc un sprijin moral mai mare sunt mai puțin predispuse să se îmbolnăvească sau prezintă simptome mai puțin severe decât cele care au un suport mai mic sau deloc. Având în vedere că îmbrățișarea este menită pentru a-ți arăta sprijinul pentru o persoană, cu cât primești sau dai mai multe îmbrățișări, cu atât vei fi mai sănătos.

Cum să oferi o îmbrățișare caldă

Dacă vrei să oferi o îmbrățișare caldă unei persoane care are nevoie de ea, cel mai bine este să urmezi aceste sfaturi:

  • Stabilește contact vizual

Persoanele care mențin contactul vizual sunt percepute ca fiind mai calde, sociabile și oneste. De aceea, îmbrățișarea primită de la o astfel de persoană va fi mai sinceră.

  • Asigură-te că persoana pe care vrei s-o îmbrățișezi este pregătită să primească gestul tău de afecțiune

După ce ai stabilit contactul vizual cu persoana respectivă, vei putea observa dacă aceasta este pregătită să accepte îmbrățișarea ta. Ea se va apropia de tine și, eventual, va întinde brațele pentru a te îmbrățișa la rândul său.

  • Adoptă o atitudine prietenoasă

Oferă-i persoanei pe care dorești s-o îmbrățișezi o privire caldă și un zâmbet. Expresia facială și limbajul trupului contează enorm dacă vrei ca cineva să se simtă binevenită în brațele tale.

  • Nu forța îmbrățișarea

Unele persoane nu se simt confortabile să fie îmbrățișate și preferă să păstreze o anumită distanță față de cunoscuți sau chiar prieteni. Dacă observi că persoana pe care vrei s-o îmbrățișezi este reticentă la gestul tău afectuos, este mai bine să renunți, chiar dacă inițiativa ta este plină de intenții bune.

Dacă ești prea departe de persoana iubită, îi poți oferi acesteia un mic cadou, un obiect care să-i amintească mereu de tine, de cât de mult o iubești și îți dorești s-o îmbrățișezi chiar și atunci când nu este lângă tine. O idee bună este să-i dai un inel care reprezintă o îmbrățișare sau un ursuleț de pluș pe care-l să-l îmbrățișeze de fiecare dată când se gândește la tine. Totuși, nimic nu poate înlocui senzația extraordinar de plăcută a îmbrățișării propriu-zise.

Prea mic sau prea mare pentru o îmbrățișare

Nimeni nu este prea mic sau prea mare pentru o îmbrățișare. Atât nou-născuții, cât și copiii, adolescenții, adulții și vârstnicii au nevoie constant de un gest de afecțiune sincer și profund precum îmbrățișarea.

O bunică care își îmbrățișează călduros nepoțica

Dacă atunci când sunt mici, copiii întind brațele și cer îmbrățișarea părinților, lucrurile se schimbă în adolescență. Uneori, datorită pubertății și transformărilor profunde din această perioadă, părinții și copiii se pot înstrăina. Pe măsură ce cresc, tinerii își doresc să fie din ce în ce mai independenți și consideră îmbrățișările ca un semn de vulnerabilitate. Din acest motiv, deseori refuză îmbrățișările părinților, privându-se de apropierea și blândețea pe care un astfel de gest le oferă.

Specialiștii recomandă părinților să nu înceteze să-și îmbrățișeze copiii, deoarece numai așa pot menține o legătură puternică cu aceștia. Pe de altă parte, însă, este important să se respecte și decizia adolescenților. De aceea, este esențial să se găsească o cale de mijloc, care poate fi o apropiere umăr lângă umăr, un braț petrecut peste umăr sau o ușoară atingere pe mână. Părinții nu ar trebui niciodată să înceteze să-și arate suportul și sprijinul pentru copiii lor, indiferent de vârsta pe care aceștia o au.

Semnificația viselor despre îmbrățișare

Există mai multe interpretări ale viselor, însă de obicei, îmbrățișarea are conotații pozitive. Unele superstiții spun că, dacă visezi că cineva te ia în brațe, este posibil să primești multe daruri sau să te întâlnești cu persoane pe care nu le-ai mai văzut de multă vreme. Îmbrățișarea din vis mai poate sugera și faptul că în viața reală tu de fapt tânjești după mai multă afecțiune și atenție din partea persoanelor dragi. Este posibil să simți nevoia să fii protejată, răsfățată, ocrotită.

Îmbrățișarea cu o persoană decedată în vis poate scoate la iveală faptul că îți este foarte dor de acea ființă și ești tristă că nu o vei mai putea vedea niciodată. Bătrânii satului spun că, a doua zi după ce visezi că îmbrățișezi o persoană care a murit, este bine să aprinzi o lumânare la biserică sau să dai de pomană oamenilor săraci. Aceste gesturi sunt esențiale pentru ca persoana decedată să-și găsească liniștea. Pe de altă parte, unii oameni cred că visul în care îți apare o persoană decedată poate fi semnul unei despărțiri (de exemplu divorț).

Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă îmbrățișările care îți apar în vise, citește acest articol.

O îmbrățișare, o sărutare versuri

Loredana Groza a lansat în 2012 hit-ul ”Apa , alături de Cabron. Melodia a cunoscut un mare succes, fiind extrem de difuzată pe toate posturile de muzică din acea perioadă. Și pentru că este vorba despre iubire și faptul că nu se poate trăi fără îmbrățișări, merită s-o asculți din nou și, de ce nu, să-i memorezi și versurile.

Dacă vrei să fredonezi și tu alături de Loredana, iată mai jos celebrele versuri ”O îmbrățișare, o sărutare”:

”Apa, apa, apa la la la la la la
La la la la la la...
Și câte nopți și zile am stat cu gândul doar la tine
Urăsc să trăiesc ascultând non-stop balade de iubire
În lipsa ta orice pală de vânt e ca o mângâiere
Nu mai suport să trăiesc nicio zi într-o lume fără tine
O-mbrățișare, o sărutare, un loc sub soare
Vreau în care nici măcar un singur gând nu doare
Te alung și te chem iar, te las și iar te iau
Cu mine și în vise și oriunde m-aș mai duce-n lumea mare
Apa, apa, apa la la la la la la
La la la la la la...
De câte ori m-am jurat că de mâine am să mă las de tine
De atâtea ori m-am trezit că te sun cu telefonu-n mână
Urăsc sentimentul de gol în stomac și de singurătate
Aș da orice să te am lângă mine încă o noapte
O-mbrățișare, o sărutare, un loc sub soare
Vreau în care nici măcar un singur gând nu doare
Te alung și te chem iar, te las și iar te iau
Cu mine și în vise și oriunde m-aș mai duce-n lumea mare
Apa, apa, apa la la la la la la
La la la la la la...
Bună seara, iubito
M-aștepți ca și când numai eu și cu tine am mai fi pe pământ
Și nu vreau să fac să te doară
Promit că mâine o să vin, dar nu pot diseară
Am încercat să te sun, dar n-a mers
De parcă ne sunam unul pe altul în același timp, gândesc
Așa coincidență n-am mai întâlnit
Nu mai pune întrebări că mă obligi să te mint și nu vreau
O să vin mâine și cu tine o să stau
Aș fi venit acum, dar băieții mă așteptau
De fapt, glumeam, și ca să-ți zic pe sleau
Sunt la tine la ușă și vreau
O-mbrățișare, o sărutare, un loc sub soare
Vreau în care nici măcar un singur gând nu doare
Te alung și te chem iar, te las și iar te iau
Cu mine și în vise și oriunde m-aș mai duce-n lumea mare
O-mbrățișare, o sărutare, un loc sub soare
Vreau în care nici măcar un singur gând nu doare
Te alung și te chem iar, te las și iar te iau
Cu mine și în vise și oriunde m-aș mai duce-n lumea mare
Apa, apa, apa la la la la la la
La la la la la la.”

În concluzie, îmbrățișările sunt cele mai minunate modalități de a-ți exprima sentimentele pe care le ai pentru o anumită persoană. Așadar, atunci când cuvintele lipsesc sau nu sunt suficiente, îmbrățișările te pot ajuta să transmiți mesajul potrivit.

Surse foto: Unsplash.com, Pixabay.com

Articolul urmator 9 semne ca tu ești reîncarnarea unui suflet dintr-o altă viață

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.