Nu te lăsa copleșită de ce nu poți controla, eliberează-ți mintea și acceptă ideea că totul se întâmplă spre binele tău

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Există multe lucruri din care poți alege astăzi. Așa că alege calmul în loc de nerăbdare, frumusețea în loc de negativitate și logica în loc de panică. Cum să faci să nu mai încerci să controlezi totul și să nu-ți mai faci griji? Aceasta este una dintre întrebările pe care mulți oameni și le adresează zilnic.

De ce? Pentru că și ideea că poți să nu încerci să controlezi unele aspecte ale vieții tale este contrar modului de viață modern. La urma urmei, cu toții, fără excepție, ne imaginăm că suntem persoane active, capabile de orice realizare și, bineînțeles, arhitecți ai propriilor noastre destine.

"Suntem activi, suntem puternici, creăm lucruri grozave și proiecte la scară largă, făcându-le numai și exclusiv în propriile condiții și nu ar trebui să așteptăm niciodată, până când nu se întâmplă ceva, mai ales dacă se întâmplă prin eforturile altcuiva și în condițiile altor persoane! Uau, ce bine că suntem!", este unul dintre citatele motivaționale cele mai populare din vremurile noastre.

Acesta este un monolog care își găsește ecoul constant în fundal, în mintea oamenilor din epoca modernă. Știi deja, la urma urmei, ai fost învățat de profesorii tăi, de antrenorii sportivi, de filmele pe care le-ai vizionat, de muzica pe care ai ascultat-o, de ziare și reviste și așa mai departe. Așadar, până ai crescut și ai devenit adult, abilitatea de a te relaxa și de a lăsa viața să-și urmeze cursul a fost aproape complet eliminată din ADN-ul tău. Societatea modernă a făcut o treabă bună, credeai cu tărie că nu ești capabil să fii pasiv și să renunți la controlul asupra a orice.

Citește și: Cum să ai mai multă încredere în tine în cinci paşi simpli

Cu toate acestea, din experiența mea, pe măsură ce anii au trecut, perspectiva mea asupra vieții și a lumii din jurul meu a început să se schimbe. Am învățat cu greu că mult control nu este altceva decât o iluzie. De exemplu, de când am devenit adult, am întâlnit deja pe cineva ...

... un tânăr a cărui viață întreagă a fost distrusă din cauza cancerului.

... o tânără, mamă a doi copii, al cărei soț a murit când avea doar 27 de ani.

... o familie a cărei casă a fost distrusă de indundații.

... proprietarul unui magazin de succes, deși mic, care a înflorit până când economia țării a scăzut, pierzându-și munca de-o viață.

... o femeie sârguincioasă care s-a trezit șomeră când compania în care a lucrat în ultimii 25 de ani a dat faliment.

... un atlet care și-a pierdut piciorul într-un accident de mașină, iar vinovatul a fugit de la fața locului.

... o mamă tânără, al cărei fiu s-a născut cu sindrom Down, în ciuda faptului că în timpul sarcinii a încercat atât de mult să facă totul bine.

Aceste situații se întâmplă în fiecare zi, ne regăsim în momente pe care credem că ar trebui să le controlăm, dar controlul asupra cărora ne scapă din mâini de fiecare dată. Deci ce ar trebui să facem? Nu trăi în trecut sau în viitor, ci aici și acum!

Mintea este câmpul nostru de luptă cel mai mare. Și pe acest câmp de luptă ne așteaptă cele mai mari și mai importante bătălii din viața noastră. Acolo nu se întâmplă niciodată jumătate din ceea ce credeam că se va întâmpla în viața noastră. Acolo ne întâlnim cu așteptările noastre irealizabile, în cel mai nepotrivit moment. Acolo devenim victimele dorinței de a controla incontrolabilul.

Și dacă permitem acestor gânduri și aspirații să se scufunde în mintea noastră, acestea vor putea cu siguranță să ne îndepărteze pacea sufletească, bucuria și, în cele din urmă, să ne facă sclavii propriei noastre vieți. Suntem destul de capabili să alunecăm de unii singuri către cruda depresie.

Citește și: Și nu uita, femeie, ai în tine puterea să renaști, chiar și în cele mai negre momente ale vieții tale

Viața noastră are atât de multe aspecte pe care nu le putem controla, încât atunci când ne irosim toată energia fâcând acest lucru și apoi neglijăm puținul pe care suntem destul de capabili să îl controlăm. Este de-a dreptul ilogic. S-ar putea să decidem singuri cu cine ne vom petrece timpul și cu cine ne vom trăi viața. Putem decide să iubim și să apreciem oamenii care au intrat în viața noastră pentru cine sunt. Putem decide cum vom reacționa la surprizele și dezamăgirile vieții atunci când ne vor veni în cale și putem decide cum le vom percepe, ca blesteme sau oportunități de dezvoltare personală.

La fel ca tine, uneori îmi este foarte, foarte dificil să renunț la control, chiar și la cel imaginar. Acesta este motivul pentru care am creat o strategie foarte simplă pentru a mă ajuta să fac față. Îmi reamintesc în mod regulat să nu-mi fac griji pentru ceea ce nu pot controla.

De fiecare dată când mă surprind făcând asta, mă opresc și repet cele șapte citate pe care le vei regăsi mai jos. După aceea, respir adânc și expir și apoi încerc să privesc situația mea actuală dintr-un punct de vedere nou și mai semnificativ.

7 citate care te vor face să nu mai simți nevoia de control

  • Nu poți controla tot ce ți se întâmplă, dar ești destul de capabil să controlezi modul în care reacționezi. Și aici se află adevărata ta forță. Da, cea mai mare parte a stresului tău este cauzată de modul în care reacționezi la ceea ce se întâmplă și te gândești la asta și nu de viața ta în sine. Schimb-ți perspectiva asupra vieții și scapă de stres.
  • "Nu îți pierde timpul și energia îngrijorându-te dacă vei întâmpina probleme. Știi doar că tu, ca toți ceilalți oameni, vei avea multe probleme de-a lungul vieții, dar le vei depăși pe fiecare, mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau altul."
  • "Dacă îți faci griji despre ceea ce s-ar putea întâmpla și te gândești prea des la ceea ce s-ar fi putut întâmpla, ignoră acele gânduri, pentru că astfel vei pierde din vedere ceea ce ți se întâmplă aici și acum. Încearcă să îți dai seama că, îngrijorându-te fără rost despre orice, îți irosești energia creativă. Așadar, în loc să îți imaginezi cel mai rău scenariu, încercă să ți-l imaginezi pe cel mai bun."
  • "Există multe lucruri din care poți alege astăzi. Așa că alege tactul în loc de nerăbdare, frumusețea în loc de negativitate și logica în loc de panică."
  • "Nu există nimic în situația ta actuală  care să te împiedice să mergi înainte, chiar dacă o faci încet și pas cu pas."
  • "Ești viu, respiri, ai un viitor, comportă-te în consecință. Renunță la ceea ce nu ar trebui să aibă un loc în viața ta și apropie-te de tine de ceea ce ai cu adevărat nevoie." 
  • "Nu pierde din vedere ce se întâmplă în jurul tău. Respiră adânc și regulat. Și amintește-ți că cea mai bună și mai fericită viață este, de obicei, pentru persoanele care sunt capabile să obțină maximul din orice circumstanță a vieții."

Surse foto: istock

Articolul urmator Cum poți avea grijă de mintea, trupul și sufletul tău - chiar și atunci când este greu

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.