Preferi câinii sau pisicile? Află ce spune acest lucru despre personalitatea ta!

Preferi câinii sau pisicile? Află ce spune acest lucru despre personalitatea ta!

Redactor Alexa Galgau

Există un adevărat „război” între persoanele care iubesc câinii și cele care iubesc pisicile, al cărui câmp de luptă este cel mai adesea internetul, unde sunt postate nenumărate imagini haioase cu această „competiție” între blănoșii din viața noastră. Sigur că un iubitor de animale va aprecia toate vietățile, dar mulți dintre noi avem anumite preferințe când vine vorba de câini ori de feline, iar acest lucru spune câte ceva despre noi, conform studiilor.

Tu ce preferi: câinii sau pisicile? Află ce spune acest lucru despre tine!

Câini sau pisici?

Concepțiile moderne sugerează că persoanele care se identifică drept iubitoare de câini ori iubitoare de pisici au trăsături de personalitate diferite. De obicei, oamenii care iubesc mai mult câinii sunt descriși ca fiind loiali, direcți, buni la suflet, săritori și altruiști, în vreme ce aceia care preferă pisicile sunt descriși ca fiind grațioși, subtili, independenți, inteligenți și misterioși.

Un studiu din 2010 sugerează că aceste credințe au și un sâmbure de adevăr în ele. Cu ajutorul unui chestionar online realizat pe 4.500 de persoane, s-a ajuns la concluzia că, într-adevăr, iubitorii de câini sunt mai extravertiți, mai agreabili și mai deschiși decât cei care se identificau drept iubitori de pisici. Aceștia din urmă erau mai deschiși la experiențe noi și mai nevrotici decât iubitorii de câini. Interesant la acest studiu este și că persoanele care au declarat că iubesc atât câinii, cât și pisicile, precum și cele care au declarat că nu preferă niciunul dintre cele două animale, nu prezentau trăsături foarte diferite de cele ale iubitorilor de câini. În schimb, cei care preferau pisicile aveau trăsături distinctive clare, ceea ce a început să ridice semne de întrebare în lumea medicală. Au iubitorii de pisici personalități distinctive în comparație cu restul iubitorilor de animale?

Răspunsul pare să fie „Da”, dar încă nu se știe exact de ce se întâmplă acest lucru. O explicație verosimilă ar fi faptul că oamenii își aleg animalele de companie în funcție de propriile caracteristici comportamentale. Astfel, persoanele extravertite, sociabile și afectuoase ar fi mai degrabă atrase de câini decât de pisici, care nu își expun afecțiunea în același mod, ci par foarte reci, chiar indiferente. Totodată, este de luat în calcul și faptul că un câine are nevoie de mult mai multă îngrijire și atenție, deci în general oamenii mai responsabili aleg un astfel de animal de companie. La polul opus, persoanele care preferă să se agite mai puțin și să aibă vieți mai ușoare aleg pisici ca animale de companie, pentru că acestea sunt mult mai independente și necesită mai puțină grijă.

De asemenea, pisicile sunt recunoscute pentru faptul că își urmează propriile „interese”, nefiind animale care se adună în haite, spre deosebire de câini, care au tendința de a se grupa. Persoanele care iubesc pisicile se pot regăsi în această trăsătură a pisicii, iar faptul că felina este mult mai individualistă decât câinele ar putea denota faptul că și persoana care are un astfel de animal de companie este tot individualistă.

Nu se știe exact de ce persoanele care preferă pisicile sunt mai nevrotice decât cele care preferă câinii. Unele studii au sugerat chiar că persoanele care au câini sunt în general mai mulțumite de viață decât cele care au pisici. O posibilă explicație ar fi legată de comportamentul animalului: în vreme ce un câine este mult mai activ și mai agitat, o pisică este mult mai calmă și mai „adunată”.

Stăpânul animalului ar putea astfel să considere că o pisică are un efect mai benefic asupra stării lui emoționale decât un câine. Totodată, să nu uităm că pisicile au fost asociate cu introversia, termen prin care C.G. Jung a desemnat tendința individului, care, frustat în încercările de a stabili relații cu cei din jur, își orientează energia vitală spre lumea sa interioară, devenind contemplativ, timid, retras. Astfel, persoanele introvertite, care preferă în general felinele ca animale de companie, pot deveni mai ușor nevrotice decât persoanele extravertite.

Aceste diferențe între iubitorii de câini sau pisici nu sunt atât de mari încât să îi separe în două categorii total opuse, dar există niște lucruri care par să îi diferențieze. Poate fi un experiment foarte interesant să studiezi persoanele din jurul tău și din acest punct de vedere!

Descoperă și un studiu care spune că oamenii care preferă pisicile sunt mai inteligenți decât cei care preferă câini!

Articolul urmator
Sfatul psihologului: de ce a fi "plictisitor" este, de fapt, un lucru bun
Sfatul psihologului: de ce a fi "plictisitor" este, de fapt, un lucru bun
Ce spune despre tine pizza pe care o preferi?
Incepe quiz
Ce spune despre tine pizza pe care o preferi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.