"Prioridating"- ce este și cum trebuie să-l aplici începând de astăzi

"Prioridating"- ce este și cum trebuie să-l aplici începând de astăzi

Alida Enache

Dacă ești în căutarea sufletului tău pereche, probabil că te-ai plictisit deja să-ți pierzi timpul pe aplicațiile de dating. Ai vorbit cu multă lume, ai fost la numeroase întâlniri și ai avut parte de și mai multe dezamăgiri. Ai crezut, de fiecare dată, că ai găsit acea persoană specială, însă ți s-a arătat din nou și din nou că te-ai înșelat amarnic. Dar cu ce ai greșit, până la urmă? Ei bine, nu ai aplicat "prioridating"!

Dar ce este "prioridating"? O nouă tehnică revoluționară care te va aduce mai aproape de sufletul tău pereche! Sună bine, nu-i așa? Termenul a fost inventat de Laurel House, expert în relații și întâlniri, iar procesul propriu-zis constă în a te prioritiza pe tine și nevoile tale pentru a începe o relație cu o persoană care ți se potrivește cu adevărat.

Nu e ca și cum nu ai fi făcut asta până acum, nu-i așa? Ei bine, în cazul "prioridating" lucrurile stau puțin diferit în ceea ce privește "lista" cu dorințe și așteptări pe care le ai din partea unui potențial amoros și îți vom explica imediat de ce.

"Prioridating înseamnă să ieși la întâlniri cu un scop, scopul fiind acela de a găsi pe cineva care să îndeplinească cel mai important lucru de care ai nevoie într-o relație. Din punct de vedere istoric, mulți oameni s-au întâlnit pe baza unei liste de dorințe - multe dintre aceste dorințe fiind superficiale - spre deosebire de valorile de bază și nevoile care susțin relația și care vor avea un impact asupra viitorului tău.", spune Laurel House.

Practic, în loc să încerci să găsești o persoană care "bifează" toate nevoile și așteptările tale, trebuie doar să cauți pe cineva care îndeplinește cea mai mare nevoie sau dorință a ta. Vei avea parte de o relație sănătoasă și împlinitoare astfel? Da, clar, iar asta susține și terapeutul Christene Lozano.

"Starea ta de bine este fundamentul oricărei relații sănătoase. Tu pregătești terenul pentru ceea ce primești în viața ta.", spune ea.

Dar cum îți dai seama de ceea ce ai nevoie, cu adevărat, de la un viitor partener/o viitoare parteneră? Ei bine, renunți la toate așteptările superficiale, care țin, în general, de aspectul fizic și te concentrezi doar asupra acelui lucru fără de care nu ai putea începe niciodată o nouă relație.

Imagine cu o femeie care folosește o aplicație de întâlniri

"Este vorba despre a prioritiza cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai într-o relație. Orice altă nevoie este secundară și vine ca un bonus. Te concentrezi asupra satisfacerii celei mai importante nevoi și atât.", mai explică House.

Prioritatea ta ar putea fi sentimentul de siguranța, bunătatea, comunicarea eficientă, sprijinul persoanei respective sau orice altceva. Poate că, de exemplu, pentru tine este important ca marea ta iubire să-ți împărtășească religia, apartenența politică sau viziunea asupra viitorului. Sau poate că vrei o persoană care să aibă aceleași hobby-uri și pasiuni. Oricum ar fi, după ce îți este clar care este cea mai importantă valoare fundamentală a unui viitor partener/unei viitoare partenere, nu-ți mai rămâne decât să ieși cu persoane care se încadrează în "categoria" ta.

Sigur, te-ai putea gândi că, înainte de toate, ai vrea să-ți alegi jumătatea după felul în care arată, dar această "pretenție" nu te va ajuta să ajungi lângă persoana potrivită. Conform studiului Match's 2021 Singles in America, 22% dintre cei care au participat nu sunt interesați de atracția fizică la un partener/o parteneră. Creșterea este de 12% față de studiul făcut în anul 2020. Pe de altă parte, 84% dintre cei singuri vor pe cineva în care se pot încrede și 83% își doresc să fie cu cineva "matur din punct de vedere emoțional".

Da, pandemia a avut un impact clar asupra felului în care relaționăm unii cu alții, dar și asupra așteptărilor pe care le avem de la un potențial  parcurs romantic. Cât timp au stat în izolare și au discutat cu alții doar pe chat-uri, oamenii și-au dat seama cât de importante sunt valorile fundamentale ale unei persoane. Vorbim aici, de exemplu, despre umor, comunicarea eficientă, deschidere spre nou sau orice altceva.

"A devenit foarte clar că aceste caracteristici sunt esențiale pentru a susține un parteneriat pe termen lung. Atracția fizică nu înseamnă că ești conștient de sinele tău din punct de vedere relațional, nu înseamnă că practici introspecția și nu înseamnă că poți comunica eficient. Atracția fizică, într-un parteneriat pe termen lung, nu te poate duce decât până la un anumit punct.", explică Lozano.

Imagine cu un cuplu fericit care se îmbrățișează

Diferența dintre "prioridating" și a te mulțumi cu puțin

Doar pentru că te vei concentra asupra unui singur lucru în ceea ce privește o viitoare relație, nu înseamnă că te vei mulțumi cu mai puțin. Pur și simplu prioritizezi ceea ce contează cu adevărat.

"Concentrează-te pe ceea ce vei experimenta și nu pe ceea ce nu vei experimenta sau pe ceea ce lipsește.", sugerează House.

Gândește-te la asta: oare înălțimea unei persoane, stilul ei sau chiar statutul are vreo legătură cu faptul că ea îți va rămâne aproape și la bine și la rău? Sigur, dacă ești interesat/ă de o aventură ocazională, prioritatea ta principală s-ar putea să nu conteze atât de mult. Dar se presupune că ești în căutarea sufletului tău pereche.

Este important, de asemenea, să elimini obiceiul de a le face pe plac oamenilor și de a încerca să fii partenerul/partenera perfectă pentru cineva. Asta nu va face decât să te epuizeze pe termen lung pentru că până la urmă, persoana perfectă nu există, nu-i așa? Fii autentic/ă și sincer/ă în legătură cu ceea ce îți dorești.

Imagine cu un cuplu fericit

Cum începi să aplici "prioridating"?

Cum începi să aplici "prioridating" acum că știi clar că ai nevoie de asta în viața ta? Ei bine, trebuie doar să-ți pui prioritățile în ordine. Dacă prioritatea ta principală este să trăiești o viață aventuroasă, trebuie să începi să faci tu însuți activități de acest tip. Alătură-te unor comunități care reunesc iubitori de aventură cu aceeași mentalitate sau conectează-te cu oameni aventuroși în mediul online.

"În esență, dorești să îți creezi o viață care să integreze prioritatea", explică Lozano.

Gândește-te la momentele în care ai experimentat bucuria pură, la activitățile care te fac să te simți în elementul tău și la momentele în care te-ai simțit sigur/ă pe tine și liniștit/ă. Astfel de trăiri îți dorești în viața ta, clar. Și pentru a obține asta, trebuie să "introduci" acea valoare (prioritate) în fiecare aspect al existenței tale.

Este important de reținut, totuși, că, deși vrei să te concentrezi pe prioritatea ta numărul unu atunci când te întâlnești cu cineva, trebuie să fii foarte clar/ă în legătură cu limitele tale.

"Doar pentru că cineva prezintă prioritatea ta principală ca trăsătură de caracter nu înseamnă că nu ar trebui să ai limite în ceea ce privește ceea ce ești dispus și nu ești dispus să accepți la un partener/o parteneră.", spune Lozano.

Deci? Ești pregătit/ă să aplici regulile "prioridating" și să îți găsești sufletul pereche?

Citește și: Cum trebuie să manifești pentru a obține ceea ce îți dorești în viață

Surse foto: Unsplash, Unsplash, iStock

Surse articol: Cosmopolitan, Cxomedia, Prioridating

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.