Singur/ă de sărbători din cauza pandemiei de coronavirus? Ce să faci ca să treci cu bine peste acest moment dificil

Singur/ă de sărbători din cauza pandemiei de coronavirus? Ce să faci ca să treci cu bine peste acest moment dificil

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă încărcată din punct de vedere emoțional, iar mulți oameni se simt nepregătiți și copleșiți, în special în contextul pandemiei globale de COVID-19. Unii se tem se petreacă timpul alături de anumiți membri ai familiei, iar alții își doresc să aibă mai multe rude care să le țină companie. Mai sunt și cei care au familii și cercuri mari de prieteni, însă nu îi vor putea întâlni din cauza restricțiilor.

Din cauza pandemiei, mulți dintre noi probabil nu vom reuși să ajungem acasă de sărbători sau să petrecem timp prețios cu cei pe care îi iubim. Pe de altă parte, multe persoane nu se simt în siguranță atunci când călătoresc sau participă la întruniri de grup. Presiunea și vinovăția asociate alegerii de a nu participa la un eveniment de familie pot fi foarte dificile; este greu să-i spui familiei că nu vei fi acolo, chiar dacă o parte din tine îți dorește cu adevărat să poți. Și odată cu aceasta vine și îndoiala de sine și întrebări dacă ar trebui să ignori avertismentele de contactare a virusului.

Pregătirea este cheia. Este foarte important să știi ce le vei spune membrilor familiei atunci când îi vei refuza. Iată câteva exemple:

  • Nu aștept cu nerăbdare să fiu singur de Crăciun, dar știu că mă voi simți mai rău dacă cineva se îmbolnăvește.
  • Și eu vreau să vă văd pe toți, dar nu este deloc sigur.
  • Știu că aveți impresia că virusul nu este mai rău decât o gripă, dar vreau să îmi respectați decizia de a fi prudent. 

Orice te-a determinat să petreci sărbătorile singur, este important să nu lași emoțiile să te copleșească. Iată câteva sugestii despre cum poți face acest lucru:

Citește și: 12 alimente pe care le consumi de sărbători și care îți pot pune în pericol sănătatea

  • Creează o listă a persoanelor dragi pe care să le apelezi sau să conversezi prin chat video în timpul sărbătorilor. Fii conștient că ai nevoie de câteva metode de distragere a atenției.
  • Concentrează pe ideea de a-i ajuta pe ceilalți. Caută organizații care au oportunități de a face voluntariat în condiții sigure. Ajută la livrarea mâncării pentru persoanele nevoiașe și poate astfel ai ocazia de a discuta cu cineva care își petrece, de asemenea, singur sărbătorile. A-i ajuta pe ceilalți este una dintre cele mai bune metode de a-ți schimba starea de spirit.
  • Mare grijă la ce gândești. În loc să îți spui în minte: "Este oribil / Nu pot face față", încearcă să vorbești cu tine însuți ca și cu cel mai bun prieten. Poți să îți spui ceva de genul: "Este doar o altă zi, poți să o faci / Cu siguranță ai puterea necesară. Ai trecut prin situații mult mai grele." Nu uita să te încurajezi singur și să gândești pozitiv. Este foarte important în această situație.  
  • Răsfață-te și ocupă-ți timpul. Fă o baie cu spumă, citește o carte interesantă, vizionează un film bun mănâncă ciocolată. Fă orice te face să te simți bine și ține-te departe de gândurile pesimiste. 
  • Redu timpul petrecut pe rețelele sociale. Ai putea să te întristezi singur dacă privești fotografii cu alte persoane în timp ce iau cina cu cei dragi de Crăciun. 
  • Du-te afară. Mergi la plimbare. Ia puțin aer curat și fă câteva exerciții fizice. Găsește o modalitate de a te conecta cu natura, dacă este posibil. 
  • Amintește-ți - este o simplă zi. Data de 23 decembrie nu diferă de 25 decembrie. Ziua va trece și viața va merge înainte. Poate chiar vei fi mândru de tine că reușit să petreci singur sărbătorile.

Poate că nu ai ales astfel, dar este în regulă să fii singur. Cine știe? Poate la final vei realiza că acest timp petrecut doar tu cu tine a fost benefic și ai avut ocazia de a te îngriji așa cum poate nu ai mai făcut-o de mult timp. 

Surse articol: PsychologyToday / Sixtyandme / Oprahmag

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Treci repede peste despartiri?
Incepe quiz
Treci repede peste despartiri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.