Adevarata Stare de Bine
Eat Positive
Nu Skin

Testul lui Kant: ce șanse ai avea să trăiești într-o lume ideală?

Miercuri, 25.01.2017
de Andreea Marinescu

Trăim într-un mediu cu mult departe de perfecțiune, iar pentru personalitățile croite după principii puternice, în care primează valorile morale, această existență este vecină cu tortura. Și totuși, marii filosofi au fost inspirați de aceste contraste dintre o lume ideală și realitate.

Un militant al prevalenței moralității în existența umană a fost Immanuel Kant, argumentând că rațiunea nu poate cunoaște totul, din cauza limitărilor fiecăruia dintre noi. Așadar, singura valoare a rațiunii în lumea noastră, plină de pragmatism, s-ar putea regăsi în plan moral. Numai că, și în această teorie, pe care Kant o dezvoltă în Critica rațiunii practice, își face loc... idealismul.

Testul lui Kant - barbat urcand scarile

Moralitatea presupune, printre altele, și absența minciunii, „păcat” în care este imposibil ca noi, muritorii de rând, să nu cădem din când în când.

Iar dacă ai citit aceste rânduri și ai crezut că tu, dintre cele 7 miliarde de oameni, sigur nu minți, te provocăm să faci acest exercițiu, bazat pe teoria lui Kant, în care oamenii ghidați de rațiune și moralitate nu ar trebui să rostească neadevăruri.

Iată problema:

Un fugar îți bate la ușă în miez de noapte. Îl vezi speriat și disperat, îți spune că un criminal este pe urmele sale și te roagă să-l adăpostești. Îi găsești o ascunzătoare în casa ta. La câteva zeci de minute, un alt bărbat vine la tine. Îi deschizi și îți dai seama că este cel care vrea să-l ucidă pe bărbatul adăpostit de tine. Acesta te întreabă: „La tine în casă se ascunde omul pe care vreau să-l ucid?”.Testul lui Kant-Barbat cu cagula

Ce faci, conform teoriei de mai sus: îi spui adevărul? Îl minți?

Dacă răspunsul tău este prima variantă, atunci, da, ai putea trăi într-o lume ideală. Dacă răspunsul tău este negativ, atunci nu ai fi niciodată acceptat în structura unui astfel de „univers”.

Așadar, într-o lume utopică, în care minciuna nu își are locul, prima variantă ar fi corectă, însă imediat cum ai deschis ușa și ai pășit în lumea reală, această teorie nu mai stă în picioare. De ce? Teoria filosofică exclude anumite contexte care țin de... filosofia de a trăi printre oameni.

Testul lui Kant - Lumea intr-o bula de sapun

Dacă ți-a plăcut testul lui Kant, îți mai recomandăm un exercițiu la fel de interesant, testul lui Freud, care îți dezvăluie adevărata personalitate!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoide de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!