Testul Raven: cel mai bun test de inteligenta pur vizual!

Vineri, 02.10.2015
de Cristina Tarziu
Testul Raven este unul dintre cele mai cunoscute si mai populare teste de inteligenta din lume, in special pentru ca depaseste barierele culturale si lingvistice, fiind un test de determinare a coeficientului de inteligenta (IQ) bazat exclusiv pe imagini.

Testul de inteligenta Raven: cum functioneaza


Testul a fost creat si dezvoltat de catre John C. Raven in anul 1936 si consta in identificarea elementelor lipsa din anumite imagini care completeaza perfect un anumit tipar. Testul mai este numit si „matricele progresive Raven" pentru ca imaginile-tipar sunt prezentate in forma de matrice, iar dificultatea lor creste progresiv.
 


Desi a fost creat initial doar pentru scopul cercetarii, datorita faptului ca este usor de folosit si de interpretat, testul a devenit rapid popular si a inceput sa aiba o multime de aplicatii practice. In prezent, testul Raven este foarte folosit in cadru educational si este potrivit atat pentru copii (peste varsta de 5 ani), cat si pentru adulti. In functie de specificul persoanelor evaluate, insa, testul Raven vine in mai multe forme:

Standard - este testul in formula originala, cuprinzand cinci seturi de cate 12 imagini (60 de imagini in total), cu imaginile din fiecare set devenind din ce in ce mai dificile. Toate imaginile-tipar sunt negre, pe fond alb.

Colorat - creat pentru copii cu varste intre 5 si 11 ani, pentru persoane batrane si pentru persoanele cu anumite afectiuni mentale. Cele mai multe imagini sunt prezentate pe un fond colorat, pentru a-i stimula pe participanti, insa apar si imagini prezentate in alb-negru pentru situatiile in care subiectii depasesc asteptarile evaluatorului. In acest caz, testul se continua cu seturile standard de matrice.

Avansat - aceasta forma a testului Raven contine doua seturi de 12 si respectiv 36 de imagini. Imaginile-tipar sunt in alb-negru si cresc progresiv in dificultate. Acest tip de test este potrivit pentru adulti sau adolescenti cu un coeficient de inteligenta peste medie.

Cel mai folosit si mai cunoscut este testul Raven in format standard, cu 60 de intrebari. Cel mai adesea testul este finalizat in 35-40 de minute, cu cei mai buni timpi coborand sub 15 minute.

La final, tinandu-se cont de varsta ta, scorul tau este transformat intr-un procent care reprezinta numarul de persoane care au realizat un scor mai mic decat tine (se foloseste o baza de date cu milioane de rezultate obtinute de persoane din intreaga lume). Daca ai obtinut 80, de exemplu, inseamna ca 80% dintre cei care au facut testul au obtinut un scor mai mic decat tine. Cu cat cifra este mai mare, evident, cu atat mai bine. Procentul este apoi transformat in valoarea IQ-ului tau, valoarea medie fiind de 100.

Fa-ti testul Raven acum AICI!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (6)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!