Unul din 100 de oameni este psihopat. Cele 3 trăsături de personalitate care dau de gol

Unul din 100 de oameni este psihopat. Cele 3 trăsături de personalitate care dau de gol

Ramona Jurubita

Termenul „psihopat” a ajuns să fie adesea asociat cu un criminal de către unele persoane care au vizionat filme celebre precum „Psycho”„Silence of the Lambs” și  „The Texas Chainsaw Massacre”.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel și acest articol te va ajuta să înțelegi mai bine ce simt oamenii cărora li s-a pus această etichetă.

Se pare că psihopații sunt inadaptații societății, dar nu multe sunt persoanele care se întreabă cum au ajuns ei în situația respectivă. Tulburările emoționale de care suferă au legătură, cel mai probabil, cu traume din trecut. Dacă în copilărie sau într-o anumită etapă a vieții au trecut printr-un moment care i-a marcat profund, sindromul stresului posttraumatic își va face imediat simțită prezența. Asta înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, vor începe să se simtă anxioși, să aibă probleme de concentrare, să nu mai fie la fel de ancorați în realitate sau la fel de interesați de ceea ce se întâmplă în jur. În plus, anumiți stimuli ar putea să îi facă să retrăiască iar și iar aceleași stări pe care le-au avut în clipa care i-a schimbat pentru totdeauna. De obicei, psihopații au în spate o astfel de istorie, care, de fapt, reprezintă explicația pentru stările și acțiunile lor.

Anthony Perkins interpretându-l pe Norman Bates în Psycho (1960)

Sursa foto: Youtube

Cercetările au dovedit că 1% din populație îndeplinește criteriile pentru psihopatie. Poate că nu sună prea mult, dar înseamnă că 1 din 100 de oameni pe care îi cunoști este psihopat. Probabil vei realiza în acest moment că orice din jurul tău s-ar putea încadra în acel procent de 1%, iar acest lucru este posibil tocmai pentru că vezi sute de omeni zilnic (pe stradă, în metrou, în autobuz, la serviciu, prin magazine). Vecinul tău, colegul tău de muncă, prietenul tău sau poate chiar bloggerul tău preferat ar putea intra în această categorie fără ca tu să știi. Poate că există un psihopat lângă tine în timp ce parcurgi rândurile articolului...

Tot cercetătorii au descoperit că procentul se dublează când vine vorba de persoanele cu funcții înalte, cum ar fi oamenii de afaceri, medicii, avocații, conducătorii politici.

Melissa Burkley (doctor în filozofie, psiholog și redactor la Your Tango) a enumerat într-un articol cele mai comune trăsături de personalitate care îi dau de gol pe toți care au asemenea probleme. O să le afli și tu chiar acum, astfel încât să nu ai dificultăți în identificarea lor și să știi când un psihopat se află în fața ta. Așa vei reuși să te ferești de gesturile necontrolate și ieșite din comun la care pot recurge.

Tot specialista în domeniu a dezvăluit că acest grup este denumit „triada întunecată”, deoarece oamenii care posedă însușirile de mai jos manifestă adesea comportamente răuvoitoare (de exemplu, crimă, încălcări etice etc.).

Iată cele trei trăsături ale unui psihopat:

1.Machiavelism

Conform DEX, „machiavelic” înseamnă om lipsit de onoare și de scrupule, iar sinonimele găsite în limba română sunt: duplicitar, fals, fățarnic, mincinos și perfid.

Persoanele caracterizate de acest comportament se simt atrase de putere, bani și câștiguri, așa că ignoră orice regulă morală cu ușurință și fără vreo remușcare, doar pentru a se asigura că își urmează scopurile. Mint și manipulează, dar fără să simtă vinovăție și fără să conștientizeze ceea ce fac. Totul se întâmplă spontan, e ca un impuls, la fel ca în cazul alcoolicilor care beau în mod necontrolat.

Când nu au un interes ascuns la mijloc, ei se folosesc de alte persoane ca să se distreze în momentul în care le văd că au încredere în ceea ce spun. Se pot amuza pe seama celor mai naivi care le cad în plasă.

2. Lipsa de conștiință sau empatie

Nu-i așa că ai auzit și tu despre îngerașul care stă pe umărul oricărui om și îi șoptește că trebuie să înapoieze bunul altcuiva dacă l-a găsit întâmplător pe stradă? Ei bine, această voce este conștiința care în cazul unora strigă extrem de tare și îi ajută să ia mereu deciziile corecte, astfel încât să nu aibă remușcări seara când pun capul pe pernă. Când vine vorba de oamenii cu psihopatie, îngerașul acesta nu prea are glas, nu le spune suficient de convingător ce au de făcut pentru a alege drumul cel bun (sau poate încearcă, dar nu este auzit).

În momentul în care cineva ne rănește sau ne înfurie, ne pot trece prin minte următoarele gânduri: „Vreau să-l lovesc!” sau „Aș putea să-l ucid!” dar știm că nu am face-o niciodată. Psihopații nu au acea pedală de frână: dacă vor să o facă, s-ar putea să o facă. Acesta este motivul pentru care toți au fost băgați „în aceeași oală” și au fost catalogați drept „criminali” de anumite persoane care nu cunosc foarte multe detalii despre acest subiect.

Un om care suferă de o astfel de tulburare poate recurge rapid la violență și agresiune, fiindcă are un control scăzut al impulsurilor. Se lasă ghidat de fraza: „Acționează mai întâi, gândește-te mai târziu!”. În cazul cuiva fără probleme, ordinea operațiilor ar fi inversată: „Gândește și apoi acționează!”.

Lipsa de conștiință atrage după sine și lipsa de empatie, fiindcă nu te poți gândi la ceilalți dacă reacționezi necontrolat în fața lor, nu-i așa? Cine procedează așa nu se gândește la consecințe și nu are cum să își dea seama ce simt cei din jur în momentul în care văd un astfel de comportament în fața lor.

3. Narcisism

Narcisiștii sunt oamenii care acordă o atenție obsesivă propriei persoane, care se iubesc pe sine mai mult decât pot iubi pe oricine altcineva și care tind să se laude excesiv pentru calitățile și realizările lor.
De exemplu, cineva care se îngrijorează că nu este destul de inteligent, va încerca să îi facă pe cei din jur să îi pară inferiori, vorbind exagerat de mult despre calitățile sale. Este, de fapt, o modalitate de a-și stimula ego-ul.

Din cauza concentrării pe sine nu reușește să aibă relații armonioase cu aproape nimeni din jur. Așa se explică și incapacitatea de a se adapta în societate și faptul că este permanent în opoziție cu restul lumii. Un narcisist va tinde întotdeauna să aibă o poziție autoritară în fața colegilor și a prietenilor, fiindcă nu îi place să simtă că există egalitate între ei. De asemenea, niciun psihopat nu poate să se învinovățească pentru greșelile sale, încercând tot timpul să găsească un alt „țap ispășitor”.

Foarte important!

Dacă ai în jur mai multe persoane care posedă una dintre cele trei trăsături, nu ar trebui să le încadrezi în această categorie. Orice om face anumite nebunii din când în când, poate avea momente în care se iubește mai mult sau zile în care nu își dă seama ce face. Psihopații le dețin pe toate trei (machiavelism, lipsa conștiinței și a empatiei, narcisism) și se poate observa cu ochiul liber că au tulburări comportamentale.

Ce spui? Este normal să judeci oamenii înainte să le observi foarte atent comportamentul?

Acest articol este inspirat din articolul redactat de psihologul Melissa Burkley și publicat inițial pe Psychology Today, apoi pe Your Tango.

Descoperă și: Ce se ascunde sub masca emoțională a unei persoane

Surse articol: PsychologyTodayYourTango

Articolul urmator
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni
Incepe quiz
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (78)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (554 vizite)