Șapte lucruri pe care ți le spune sănătatea ochilor despre organismul tău

Șapte lucruri pe care ți le spune sănătatea ochilor despre organismul tău

Redactor Alexa Galgau

Nu degeaba se spune că ochii sunt oglinda sufletului: în ei se reflectă toate sentimentele noastre și oricine poate să ne citească cu ușurință dacă învață să ne descifreze expresia din ochi. Știai, însă, că ochii ne pot spune foarte multe și despre starea noastră de sănătate? Există semne subtile care arată că în organismul nostru ceva nu este în regulă, iar multe dintre ele sunt localizate chiar la nivelul ochilor.

Descoperă șapte lucruri pe care sănătatea ochilor le spune despre corpul tău!

Ce ne spune sănătatea ochilor despre organism

1. Urcior permanent sau care apare foarte des: cel puțin o dată în viața fiecare dintre noi s-a confruntat cu acea mică umflătură roșiatică și foarte dureroasă care apare pe pleoapă, însă există persoane care se confruntă des cu această problemă sau care au în permanență o umflătură de acest tip pe una dintre pleoape. De obicei, urciorul apare atunci când o glandă sebacee ajunge să fie blocată și dispare după câteva zile. Atunci când problema persistă pentru mult timp, poate fi un semn al tumorii pleoapei. Deși este o condiție rară în comparație cu alte tipuri de cancer, nu trebuie să ignori niciodată un urcior care nu mai trece.

2. Căderea părului sprâncenelor: există multe motive ale răririi părului sprâncenelor, cele mai frecvente fiind vârsta, stresul sau deficiențele nutriționale. Atunci când nu este vorba despre nici una dintre acestea și părul totuși devine tot mai rar, o explicație plauzibilă este hipotiroidismul - o condiție în care corpul nu produse suficienți hormoni tiroidieni, afectând astfel aproape toate funcțiile din organism. Desigur, această boală apare și cu alte simptome, pe care le poți recunoaște cu ușurință!

3. Vederea în ceață: tot mai mulți oameni se confruntă cu o vedere slabă din cauza faptului că stăm foarte mult cu ochii în ecranele calculatoarelor și telefoanelor. Poți să ai această problemă și dacă nu ai o afecțiune a dioptriilor, din cauza uscării excesive a ochilor. Totuși, problema nu trebuie ignorată, ci ar trebui să te trimită la oftalmolog, care îți poate recomanda niște lacrimi artificiale sau îti poate spune exact cum să eviți uscarea excesivă a ochilor.

4. Puncte oarbe: unul dintre cele mai înfricoșătoare simptome la nivelul ochilor este cel în care pur și simplu apar pete negre sau puncte oarbe. Cel mai adesea, nu este vorba despre sănătatea ochilor, ci este mai degrabă un simptom asociat cu migrenele puternice, cu aură, și, prin urmare, dispare atunci când este tratată durerea.

5. Ochii exoftalmici: nu este posibil ca ochii tăi să arate bine tot timpul, însă anumite semne nu trebuie niciodată ignorate. De exemplu, atunci când ochii par că ies mai mult din orbite, acesta este un simptom clasic al tiroidei hiperactive, care produce prea mulți hormoni. În afară de ochii exoftalmici, mai poți experimenta și dificultate la închiderea ochilor. Simptomul apare în 30% dintre cazuri,iar un alt semn după care să te uiți este porțiune umflată de la baza gâtului, care formează un fel de "guler" în jurul acestuia și care apare atunci când glanda tiroidă se umflă.

6. Ochii gălbui: sănătatea ochilor este reflectată și de albul acestora - cu cât este mai "imaculat", cu atât organismul tău este mai sănătos la rândul lui. Uneori, albul ochilor capătă o nuanță gălbuie, iar acest simptom ar trebui să te îngrijoreze, deoarece poate fi vorba despre icter, o problemă gravă care apare când este eliberată prea multă bilirubină în sânge. Poate fi, de asemenea, vorba despre o problemă cu bila, însă niciodată nu trebuie amânată vizita la medic atunci când apare acest semn.

7. Ochii roșii: cel mai adesea, acest simptom apare atunci când suntem foarte obosiți, când suntem răciți sau când avem o infecție la nivelul ochilor. Însă dacă roșeața ochilor se prelungește pe perioade mai lungi de timp, ea poate fi un indicator al altor probleme: alergii, glaucom sau boala lui Sjogren (o afecțiune autoimună care afectează glandele salivare și lacrimale).

Sănătatea ochilor ne poate spune foarte multe despre starea corpului nostru, așa că nu ignora niciun simptom care apare la nivelul acestor organe.

Iată și cum îți afectează rimelul sănătatea ochilor!

Articolul urmator
Cele mai folositoare 8 lucruri pe care le-am învățat în terapie până acum
Cele mai folositoare 8 lucruri pe care le-am învățat în terapie până acum
Care este personalitatea ochilor tai?
Incepe quiz
Care este personalitatea ochilor tai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.