Semne că înțepătura de ţânţar este infectată

Semne că înțepătura de ţânţar este infectată
Sorina Corneanu
Marţi, 07.08.2018

Cuprins

Relaxarea şi timpul petrecut în aer liber în timpul verii sunt adesea ruinate de nesuferiții ţânţari. Doar că, nu de puţine ori, o banală înțepătură de ţânţar poate însemna un risc major de transmitere a febrei galbene, a malariei și a virusului Chikungunya.

Există o serie de simptome care pot fi atribuite unei înțepături infectate, situaţie în care ar trebui să consulţi de urgenţă medicul, pentru a descoperi dacă e vorba de o infecţie periculoasă sau doar de o alergie.

Dacă alergia la înțepăturile țânțarilor nu este foarte frecventă în rândul adulților, aceştia dobândind rezistență la alergenul pe care îl transmit ţânţarii în timpul muşcăturii, pentru copii nu este atât de neobișnuit să sufere de alergie, pentru că nu au dezvoltat încă rezistența necesară.

muscatura tantar

Cum ştii că înțepătura de ţânţar este infectată

Dacă zona în care te-a înțepat ţânţarul devine roșie, umflată și dureroasă, iar în următoarele 12-24 de ore apar vânătăi şi inflamaţii, atunci e posibil să suferi de alergie la înțepătura de ţânţar. Simptomele trec de la sine în câteva zile, fără să fie nevoie de medicamente sau îngrijire specială, dar dacă acestea se agravează sau sunt însoţite de stări de rău, atunci ar trebui să consulţi medicul, pentru a te asigura că nu e vorba despre o infecţie periculoasă.

Simptomele comune ale înțepăturilor de țânțari includ umflături pe piele, care pot deveni roz, roșii și pot cauza mâncărime. Potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm & Imunologie, contactul cu un țânțar trebuie să fie de șase secunde sau mai mult pentru a produce o reacție, fie ea periculoasă sau nu.

Simptomele care însoţesc, de regulă, o boală severă transmisă de înțepătura ţânţarilor includ:

Acestea pot fi simptome pentru oricare dintre bolile transmise de ţânţari – începând cu malaria şi terminând cu meningita –, motive suficient de puternice să nu amâni vizita la cabinetul medical. Cu cât descoperi şi tratezi mai curând afecţiunea, cu atât mai rapidă şi mai uşoară va fi recuperarea.

Cum te protejezi de înțepăturile ţânţarilor

spray contra tantarilor

Cel mai bun mod de a preveni înțepătura de ţânţar este folosirea produselor special create pentru a realiza o barieră de protecţie a pielii. Mai ales atunci când petreci timp în zone cu vegetaţie bogată, spray-urile şi cremele care protejează pielea nu ar trebui să îţi lipsească. Totodată, uleiurile din plante, care resping ţânţarii, te ajută să previi apariția alergiilor la înțepătura de ţânţari.

La fel de importantă este îmbrăcămintea. Dacă alegi să porţi bluze cu mâneci lungi şi pantaloni sau fuste maxi, vei obține un prim scut de protecţie împotriva înțepăturii de ţânţar şi, bineînţeles, vei reduce riscul infectării.

Totodată, pentru a preveni înțepăturile de țânțari este ideal să eviţi parfumurile dulci și produsele de îngrijire corporală pe bază de vanilie.

Factori care cresc riscul de a fi înțepată de țânțari

Dacă te întrebi de ce unele persoane sunt întotdeauna înțepate de ţânţari, în timp ce altele sunt atât de norocoase încât nici nu îşi mai amintesc de când nu au mai fost înțepate, e bine să ştii că ţânţarii au câteva „preferinţe” şi înțeapă mai frecvent:

  • bărbații
  • femeile însărcinate
  • persoanele supraponderale sau obeze
  • persoanele cu grupa de sânge O
  • persoanele care emit cantități mai mari de acid uric, acid lactic și amoniac
  • persoanele care au consumat recent bere

De asemenea, e important să ştii că țânțarii sunt atraşi de căldură, de hainele în culori închise şi de umezeală.

Deşi se consideră că usturoiul şi suplimentele cu vitamina B pot alunga ţânţarii, acestea nu sunt însoţite de studii concrete care să le ateste eficacitatea. Înțepătura de ţânţar este ceva obişnuit pe timpul verii, însă simptomele neobişnuite ar trebui tratate cu seriozitate. Pentru a te asigura că înțepătura de ţânţar nu este infectată, fii atentă la simptome și mergi la medic dacă acestea sunt îngrijorătoare.

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Magneziu pentru somn: cum acționează
Raluca Margean | Sâmbătă, 26.10.2024

Ne găsești pe