Și-a vopsit părul în fiecare lună, timp de 10 ani, și s-a îmbolnăvit de ficat

Și-a vopsit părul în fiecare lună, timp de 10 ani, și s-a îmbolnăvit de ficat

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Vopsirea părului a devenit un obicei de rutină, pe care majoritatea femeilor îl fac pentru a-și schimba culoarea naturală a părului sau pentru a-și ascunde firele albe de păr. Totuși, este indicat să îi lăsăm organismului nostru un timp de recuperare între vopsire, ca să se elibereze de toate toxinele din vopsea.

Atunci când te vopsești destul de des, structura părului poate fi afectată. Totuși, nimeni nu știe care sunt efectele ascunse ale vopselei de păr și ale toxinelor din compoziția acesteia, care îți afectează ficatul. Cazul femeii din China care s-a îmbolnăvit de ciroză pentru că își vopsea părul prea des a făcut înconjurul lumii și ne-a făcut să ne schimbăm părerea despre siguranța vopselei de păr. Află mai jos cum s-a îmbolnăvit femeia!

femeie care este spalata pe cap la salon

Iată cum s-a îmbolnăvit o femeie de ciroză din cauza vopselei de păr!

O femeie din China a fost diagnosticată cu ciroză în stare avansată, boală care a apărut din cauză că își vopsea părul des. Se pare că boala era cauzată de faptul că femeia s-a vopsit mereu în ultimii 10 ani și astfel ficatul i-a fost afectat.

Femeia a început să albească în urmă cu 10 ani și a decis să își ascundă firele albe cu ajutorul vopselei. Deoarece părul creștea foarte repede, femeia a fost nevoită să se vopsească în fiecare lună în ultimii 10 ani. Totuși, în urmă cu 2 luni, a început să aibă probleme de sănătate grave și să se simtă din ce în ce mai rău. Mai exact, a început să aibă probleme cu respirația și să se simtă mereu extenuată.

Soțul femeii a fost șocat când a observat că pielea și ochii ei căpătaseră o culoare galbenă. Femeia s-a dus de urgență la spital. După ce medicii au supus-o la mai multe teste, aceștia au descoperit că nivelul de bilirubină era de 10 ori mai mare decât în mod normal. Bilirubina se află într-o cantitate mai mare în organism atunci când o persoană are anemie, icter sau boli de ficat și este un pigment portocaliu care apare atunci când o parte din celulele roșii ale sângelui se separă.

Medicii au încercat să afle care este cauza apariției cirozei și au fost surprinși să afle că femeia nu a făcut nimic care să ducă la apariția bolii de ficat, nu a consumat alcool și nu a urmat tratamente puternice. După mai multe investigații, doctorii au ajuns la concluzia că ciroza a apărut din cauza chimicalelor din vopseaua de păr!

ficat bolnav

Un studiu din 2010 susține această ipoteză. Mai exact, se pare că există o legătură între vopseaua de păr și bolile de ficat progresive. Conform sciencedaily.com, acest studiu a fost efectuat pe persoane cu ciroză biliară primară, o boală autoimună progresivă despre care se crede că este cauzată de factorii de mediu. Peste o jumătate din femeile bolnave participante la studiu se vopseau frecvent și 37% dintre acestea erau mai predipuse la apariția unor astfel de boli de ficat.

Femeia din China a fost internată în spital de urgență și a urmat timp de 20 de zile un tratament intens pentru a stopa avansarea bolii. În acest moment, se simte mult mai bine, însă ficatul este afectat ireversibil. Doctorii au afirmat că substanțele chimice din majoritatea vopselelor de păr sunt absorbite prin piele și ajung la ficat. Vopseaua de păr funcționează prin deschiderea cuticulelor părului, prin subțierea acestora și fixarea noii nuanțe. În timpul acestui proces, toxinele intră în organism, fiind absorbite prin scalp.

În cazul în care te vopsești și nu vrei ca ficatul tău să fie afectat, este recomandat să folosești o vopsea pe bază de plante și să lași un interval de recuperare pentru organism de cel puțin 6 luni între aceste procese. Vezi în filmulețul de mai jos care sunt cele mai bune alternative naturale de vopsire!

Cazul femeii din China este un semnal de alarmă pentru toate femeile care folosesc frecvent vopsea de păr. Deși vopsitul este indispensabil în cazul multor femei, acesta trebuie făcut cât mai rar posibil și, de preferat, cu produse cât mai naturale, lipsite de substanțe chimice!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Cât de bine știi ce nevoi are părul tău?
Incepe quiz
Cât de bine știi ce nevoi are părul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.