Simptome la sindromul premenstrual: ce e normal și ce nu

Simptome la sindromul premenstrual: ce e normal și ce nu

Sorina Corneanu

Sindromul premenstrual poate avea o varietate largă de simptome, de la schimbări de dispoziție, sâni sensibili, pofte alimentare neobișnuite și oboseală până la iritabilitate și depresie. Se estimează că 3 din 4 femei se confruntă cu o formă sau alta a sindromului premenstrual. Majoritatea simptomelor sunt obișnuite și nu ridică probleme, însă unele situații nu sunt deloc normale, deci nu ar trebui ignorate!

Simptome ale sindromului premenstrual care ar trebui să te trimită urgent la medic

Sângerări între menstruații. Doctorul Sherry Ross, ginecolog și expert în domeniul sănătății femeilor la Centrul de Sănătate Providence Saint John, din Santa Monica, California, susține că sângerările între menstruații, atunci când se repetă de mai mult de 3-4 ori la rând, ar trebui să te trimită urgent la medic, pentru că poate fi vorba despre o tulburare hormonală sau despre o boală cu transmitere sexuală. Deși foarte multe femei ignoră acest semn, considerându-l firesc, sângerarea între menstruații nu este deloc normală!

Crampe severe. Deși sunt asociate cu menstruația, crampele nu sunt deloc normale dacă devin severe. N-ar strica să discuți despre asta cu medicul tău și să te asiguri că nu e vorba de ceva mai serios. Deficitul de vitamina B6, calciu sau magneziu poate agrava sindromul premenstrual. Totodată, stresul, sedentarismul și prea multă cofeină pot înrăutăți considerabil simptomele sindromului premenstrual.

Medicul ginecolog Robyn Stein De Luca avertizează că, deși este adevărat că multe femei prezintă modificări ale dispoziției și alte simptome negative înainte de ciclul menstrual, nu în toate cazurile este vorba de sindrom premenstrual și că vizita la medic ar putea preveni agravarea unor potențiale afecțiuni ascunse. 

femeie dureri de burta

Greața este un alt simptom firesc al sindromului premenstrual, cel puțin până la un punct. Dacă lipsa poftei de mâncare și senzația de greață nu dispar în timpul menstruației – sau sunt însoțite de febră, diaree și durere pelvină acută –, nu ar trebui să întârzii vizita la mediul ginecolog.

Doctorul ginecolog Brooke Jemelka susține că sindromul premenstrual ar trebui să aibă simptome prezente în cel puțin trei cicluri menstruale consecutive. Dacă unele simptome apar în aceeași perioadă ca o simplă coincidență, doar din când în când, nu ar trebui să te grăbești să dai vina pe sindromul premenstrual, ci să mergi la medic pentru a descoperi cauza reală a simptomelor! 

Schimbările de dispoziție, depresia, iritabilitatea și anxietatea sunt simptomele frecvente și firești ale sindromului premenstrual, la fel și schimbările fizice – care pot include balonare, sensibilitatea sânilor, acnee și oboseală. „Totuși oboseala extremă din perioada ovulației nu este normală. Ar putea fi un semn al unei anemii severe sau disfuncții tiroidiene”, spune doctorul Gerardo Bustillo, ginecolog la Orange Coast Memorial Medical Center, din Fountain Valley, California.

Vezi cele mai comune disfuncții tiroidiene și cum le poți trata!

Balonarea și gazele sunt simptome comune ale sindromului premenstrual. Însă atunci când acestea sunt însoțite de febră, durere pelvină severă sau diaree, mai ales în timpul menstruației, dar și după, nu ar trebui să întârzii vizita la medic!

Sângerarea abundentă. Specialiștii americani de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin că sângerarea menstruală anormală are loc atunci când tamponul trebuie schimbat din oră în oră sau de mai multe ori pe oră. Sângerarea puternică poate fi și un semn al unor afecțiuni mai serioase, cum ar fi dezechilibrele hormonale sau afecțiunile renale. Dacă o ignori și alegi să o consideri firească, așteptând să treacă de la sine, aceasta poate provoca în timp anemie feriprivă. Pentru că sângerarea severă poate fi un semn al dezechilibrelor hormonale, al complicațiilor în sarcină, al bolilor renale și chiar al unor forme de cancer, ar trebui să consulți medicul ginecolog și să elimini orice suspiciune! 

Totodată, un ciclu menstrual prelungit, însoțit de simptome specifice sindromului premenstrual, ar putea semnala o afecțiune legată de funcționarea uterului, un motiv în plus să nu amâni vizita la medic! Nu pune chiar totul pe seama sindromului premenstrual!

Dureri în timpul actului sexual. Potrivit webmd.com, dacă ai dureri în timpul actului sexual, în perioada premenstruală și imediat după, e posibil să suferi de endometrioză. Consultă medicul și descoperă care sunt variantele de tratament cele mai potrivite pentru tine!

Vezi care sunt cauzele durerii în timpul actului sexual!

„În cazul în care simptomele sindromului premenstrual îți afectează activitățile de zi cu zi, ia în calcul și faptul că ai putea suferi tulburare dismorfică premenstruală, o formă severă de sindrom premenstrual care afectează aproximativ 8% dintre femei”, spune Ellen Freeman, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Pennsylvania.

La fel ca sindromul premenstrual, tulburarea dismorfică premenstruală apare o dată pe lună, cu câteva zile înainte de menstruație. Diferența majoră dintre acestea este dată de simptomele severe, precum: atacuri de panică, anxietate, furie, disperare și schimbări bruște de dispoziție.

Potrivit Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie, aproximativ jumătate dintre femeile care caută tratament pentru sindromul premenstrual suferă de depresie sau anxietate, care se agravează în această perioadă. Totodată, tulburarea dismorfică premenstruală este adesea confundată cu alte tulburări psihice, cum ar fi tulburarea bipolară. Modificările serioase de dispoziție, depresia severă, furia și tristețea inexplicabilă în sindromul premenstrual ar putea semnala mai mult decât un ciclu menstrual obișnuit. Tocmai de aceea, orice comportament nefiresc ar trebui să te trimită la medic pentru un diagnostic corect.

Dacă te confrunți cu simptomele sindromului premenstrual, WELLWOMAN tablete te poate ajuta să le ameliorezi și să îți menții sănătatea, vitalitatea și starea de bine.

WELLWOMAN tablete este un produs esențial pentru sănătatea femeii. Produs disponibil pe VavianPharma.ro. Preț 41,42 de lei

tablete pentru sanatatea femeii

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.