Stare permanentă de oboseală? Vezi cine este „vinovatul”

Stare permanentă de oboseală? Vezi cine este „vinovatul”

Redactor Andreea Baluteanu

Pentru multe dintre noi, starea de oboseală a devenit deja un dat. Suntem obișnuite să ne trezim frânte și să pierdem tot mai multă energie pe măsură ce trec orele. Iar atunci când mergem la culcare, descoperim că adormim tot mai greu și că avem parte de un somn de o calitate inferioară.

Ce e de făcut? Uită-te în farfurie, insistă specialiștii! Poate părea bizar, dar calitatea somnului este influențată de ceea ce mănânci, nu numai de ora la care mergi la culcare sau de problemele tale de peste zi. Vezi care sunt cele 5 vitamine de care ai nevoie în alimentație pentru un somn de prunc!

Îți lipsesc aceste vitamine? Poate fi motivul pentru care ești obosită!

Dacă simți că ești constant obosită, nu te lăsa prinsă în capcana panicii de a considera că ești grav bolnavă. De fapt, este posibil doar să ai o deficiență de vitamine care interferează cu calitatea somnului tău. Vezi care sunt cele cinci substanțe nutritive esențiale pentru un somn odihnitor!

Vitamina E. În mare, vitamina E protejează sănătatea celulelor și împiedică degradarea acestora. De asemenea, e utilă și sistemului imunitar, dar printre proprietățile sale se numără, conform ultimelor cercetări, și asigurarea unui somn bun. Iată care sunt cele mai importante aspecte din acest punct de vedere!

Vitamina E protejează sănătatea creierului și susține memoria atunci când aceasta e afectată de lipsa de somn. Știm că atunci când suntem obosite ne e mai greu să ne amintim ce am învățat pentru examen sau ce conține proiectul de la muncă, iar aici poate interveni vitamina E. Astfel, un studiu din 2012 a constatat că administrarea de vitamina E la șoarecii care fuseseră privați de somn reducea pierderile de memorie în cazul acestora.

Ce mai face vitamina E? Este utilă în cazul pacienților ce suferă de apnee în somn, îmbunătățind respirația în timpul nopții și calitatea odihnei. De asemenea, echilibrează nivelurile de hormoni care pot fi afectate de un somn deficitar, aspect care e valabil mai ales în producția de testosteron.

Include vitamina E în dietă consumând nuci și semințe, migdale, spanac, broccoli, roșii sau semințe de soia.

Vitamina C. Cu proprietăți antioxidante remarcabile, vitamina C susține imunitatea, protejează inima și sistemul cardiovascular și îmbunătățește producția de colagen, ceea ce îți va oferi o piele frumoasă, oase și dinți puternici.

Ultimele studii au arătat însă că vitamina C are și efecte remarcabile în ceea ce privește asigurarea calității somnului. O cercetare din 2009 a conchis că, administrată alături de vitamina E, vitamina C reducea episoadele de apnee în somn și îmbunătăţea calitatea odihnei. De asemenea, reduce incidența bolilor cardiovasculare în cazul persoanelor care suferă de aceste probleme.

Mai departe, deficiența de vitamina C este asociată cu un somn mai scurt, un studiu desfășurat de University of Pennsylvania în 2013 subliniind că persoanele care dormeau mai puțin de 6 ore pe noapte consumau mai puțină vitamina C. 

Cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, kale, spanac, chili, căpșune și kiwi.

Vitamina B6. Implicată în imunitate, în activitatea sistemului nervos și în multe alte funcții care au loc în corp, vitamina B6 protejează și calitatea somnului.

Astfel, un studiu desfășurat în Australia în 2018 indică faptul că persoanele cu niveluri ridicate de vitamina B6 au o capacitate mai ridicată de a-și aminti visele. De asemenea, un deficit de vitamina B6 poate conduce la depresie și insomnie, prin afectarea producției de serotonină și melatonină, hormoni extrem de importanți pentru buna-dispoziție și pentru reglarea somnului.

Unde poți găsi vitamina B6? În banane, morcovi, spanac, cartofi, cereale integrale și în alimente de origine animală, precum lapte, ouă, brânză, pește.

Vitamina B12. Această vitamină esențială susține funcționarea creierului și a sistemului cardiovascular, participă la formarea celulelor roșii și a ADN-ului. În ceea ce privește somnul, legătura nu este atât de clară în lipsa studiilor de anvergură. Se pare că vitamina B12 este utilă în reglarea ciclurilor de somn și stare de veghe, dar în același timp s-a observat că nivelurile prea ridicate pot conduce la întreruperea somnului.

O conexiune indirectă poate fi formată pe baza legăturii dintre vitamina B12 și depresie. Astfel, vitamina este recunoscutăca fiind un aliat al persoanelor ce suferă de depresie, contracarând efectele acesteia. Dat fiind faptul că circa 75% dintre persoanele diagnosticate cu depresie suferă și de insomnie, putem conchide că vitamina B12 are rol în îmbunătățirea somnului.

Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt proteinele de origine animală regăsite în lactate, ouă, carne, pește și fructe de mare.

Vitamina D. Eficientă în reglarea dispoziției, în susținerea sănătății oaselor și în reducerea coeficientului de inflamație din corp, vitamina D contracarează și oboseala.

Una dintre cele mai pertinente explicații din acest punct de vedere e legată de reglarea ritmului circadian. Vitamina D este produsă atunci când stăm la soare, iar specialiștii estimează că lumina și întunericul sunt principalii factori care influențează somnul din punct de vedere biologic, transmițându-ne când să adormim și când e cazul să ne trezim. Ceea ce înseamnă că vitamina D poate face parte din acest mecanism al corpului de a asigura un somn bun.

Există însă și alte legături de luat în calcul. Un studiu din 2017 ajungea la concluzia că persoanele care aveau o durată scăzută a somnului erau în mare parte deficitare în vitamina D. De asemenea, carența de vitamina D poate duce la agravarea simptomelor apneei în somn.

Marea problemă cu vitamina D este că aceasta este în general produsă în urma expunerii la soare, ceea ce îi determină pe mulți specialiști să o considere mai degrabă un hormon decât o substanță nutritivă. O mai poți regăsi și în surse precum peștele gras, uleiurile de pește, albușul de ou, lactatele sau sucul de portocale proaspăt stors, dar în cantități mai mici.

  Dat fiind pericolul expunerii la soare din societatea de azi, ai nevoie de un supliment. Vitoral D Spray Oral pentru Adulti conține o combinație de vitamina D3 și vitamina K2 care ajută la absorbția eficientă a calciului și la îmbunătățirea sănătății oaselor și a dinților. Agită spray-ul înainte de folosire și utilizează aproximativ un puf pe zi. Vitoral D Spray Oral pentru adulți are gust de mentă și de xilitol și este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock, Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.