Stem Sure – Banca engleză de celule stem. Procesare şi separare celulară Made in UK

Stem Sure – Banca engleză de celule stem. Procesare şi separare celulară Made in UK

Ionelia Olteanu

În 1988 a fost înregistrat la nivel mondial primul transplant reușit cu celule stem recoltate la na­ștere. Astăzi transplantul de celule stem ombilicale este tratament standard pentru cca 80 de boli (leucemii, limfoame, boli congenitale ale sistemului imun, boli mieloproliferative, etc). Din 1988 au fost efectuate peste 35.000 de transplanturi cu celule stem ombilicale în întreaga lume.

Modalitatea de transplant și pregătirea probei de celule stem pentru transplant nu au fost întotdeauna aceleași. Procesarea și stocarea celulelor stem ombilicale a devenit procedură standardizată odată cu trecerea timpului, după ce medicii au testat diverse modalități de depozitare și de utilizare a acestora. În literatura de specialitate au fost publicate cercetări, studii, informații despre procesarea sângelui ombilical s­i despre transplant. În ultimii ani, MAREA majoritate a băncilor, printre care și Stem Sure, a renunțat la modalitatea de stocare a sângelui integral și a trecut la procedura separării celulelor stem înainte de criogenare.

Banca de celule stem

La Stem Sure, noi punem foarte mare accent pe separarea celulară. Dar ce este separarea celulară? Separarea celulară presupune procesarea sângelui ombilical recoltat la na­ștere și separarea în cele 3 mari componente ale sale: plasmă, hematii și concentrat de leucocite și celule stem. Apoi plasma și hematiile sunt îndepărtate, rămânând a fi stocată doar componenta ce conţine celule stem. Plasma conţine hormoni, produși de metabolism și trombocite - componente ce nu sunt benefice în cazul unui transplant și din acest motiv nu sunt stocate. Hematiile pe de altă parte, nu sunt nici ele benefice într-un transplant, chiar fac rău pacientului - prin hemoglobina și fierul pe care îl conţin, pot duce pacientul către insuficienţă renală și deces. Din acest motiv și hematiile vor fi îndepărtate înainte de stocare.

Componenta sângelui importantă în transplant este concentratul de celule. Acest concentrat celular conține importantele celule stem hematopoietice CD34+, pe care medicii le utilizează în transplant. Însă, concentratul de leucocite conține și alte tipuri de celule stem (celule stem mezenchimale, endoteliale, chiar și celule stem embrionare). Stem Sure stochează întreaga cantitate de leucocite și celule stem existentă în sângele recoltat la naștere. Separarea și stocarea celulelor stem se face în Marea Britanie, în laboratorul băncii de celule stem Biovault, partenerul englez al Stem SURE. Temperatura de stocare este de -196°C, iar proba este gata de transplantare în orice moment.

Procedeul descris mai sus îl puteţi găsi la banca de celule stem Stem Sure și este procedeul modern de procesare a sângelui ombilical recoltat la na­șterea bebelușului dumneavoastră. Astfel, cu ajutorul băncii Biovault, partener Stem Sure, nu este irosită nicio fracţiune importantă a sângelui. Sunt îndepărtate componentele ce nu sunt benefice și sunt stocate toate componentele ce ar putea duce la reușita transplantului.

Foarte devreme, laboratoarele care procesează sânge din cordonul ombilical au început să elimine cea mai mare parte a plasmei (plasma depletion) și hematiile (RBC depletion) înainte de stocarea componenței de sânge rămase, care conține celulele stem. Plasma conține proteine, dar nu și celule stem, deci nu este necesară pentru transplant. De asemenea, hematiile nu sunt considerate de ajutor în timpul transplantului, deci nu sunt necesare nici ele. De fapt, prezența hematiilor în timpul transplantului poate fi periculoasă din câteva motive. În primul rând, chiar și atunci când pacientul și donatorul sunt perfect compatibili pentru transplant, ceea ce înseamnă că au același tip de HLA, ei pot avea hematii complet diferite. Prin urmare, orice hematie a donorului ajunsă în corpul pacientului poate declanșa reacții adverse.

Date fiind problemele legate de manipularea probelor de sânge ombilical care conțin hematii, [...] standardul curent pentru majoritatea băncilor este să opereze o separare parțială a hematiilor și a plasmei înaintea stocării. În plus, toate băncile publice licențiate de FDA (n. red. Autoritatea Americană pentru Alimente și Medicamente) folosesc un sistem de îndepărtare a plasmei și a hematiilor, declară Andromachi Scaradavou, MD, Director Medical al New York Blood Center, National Cord Blood Program.

Experiența în transplant, acumulată de spitalele din întreaga lume în ultimii 28 de ani a dovedit că separarea celulară este una dintre premisele unui transplant reușit.

Biovault Family, partenerul Stem Sure, a eliberat cel mai mare număr de probe de celule stem ombilicale stocate în sistem privat din Marea Britanie – 10 probe au fost eliberate și folosite deja cu succes în transplant.

Stem Sure este aici pentru a vă ajuta și a vă răspunde la orice întrebări ați putea avea în legătură cu serviciile de procesare și stocare a celulelor stem. Așadar, dacă aveți o întrebare, nu ezitați să ne contactați accesând site-ul nostru. Unul dintre experții noștri vă va raspunde rapid și corect.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.