Știai că mirosul de tămâie stimulează centrul emoțional al creierului? Uite ce alte descoperiri au mai făcut specialiștii!

Știai că mirosul de tămâie stimulează centrul emoțional al creierului? Uite ce alte descoperiri au mai făcut specialiștii!

Redactor Andreea Baluteanu

„Regele uleiurilor esențiale”, „uleiul adevărului”, monedă de schimb în lumea antică, oferit drept dar de către magi la nașterea lui Iisus, uleiul esențial de tămâie și-a regăsit în societatea contemporană, tot mai conștientă de harurile naturii, respectul și considerația pe care le merită.

Odinioară adorat cu pasiune și utilizat în mod solemn în ceremonialele religioase sau spirituale, uleiul esențial de tămâie și-a câștigat azi numeroși admiratori și în tabăra științifică. Descoperă în rândurile de mai jos ce au descoperit cercetătorii despre legătura dintre acest ulei mitic și emoțiile noastre. Pregătește-te să fii de-a dreptul năucită!

Cum stimulează uleiul esențial de tămâie centrul emoțional al creierului

E suficient să pășești într-o biserică sau într-un lăcaș de cult ca să te simți mai liniștită, dar deși această stare are fără îndoială legătură și cu credințele tale, ea poate fi datorată și tămâii arse în aceste locuri sfinte.

sticluta cu ulei esential de tamaie alaturi de tamaie pe un blat de lemn

Aroma de tămâie induce o stare de calm și de relaxare profundă, reducând stările de nervozitate. Dar deși acest procedeu ne este familiar prin experiență empirică, cum îl explică oamenii de știință? Pregătește-te să faci cunoștință cu uluitoarele descoperiri ale cercetătorilor!

Începem prin a-ți povesti pe scurt despre sistemul limbic. Această parte a creierului, ce include hipocampul și amigdala - și despre care poate îți amintești vag de la orele de anatomie – activează hipotalamusul, o glandă endocrină situată la rândul său în sistemul limbic și care secretă și sintetizează o serie impresionantă de hormoni, de la cei care controlează nivelurile de energie până la cei de creștere. Da, tot aici este monitorizat și libidoul, dar sunt eliberați și neurotransmițători precum serotonina sau mirificul „hormon al fericirii”.

Cu alte cuvinte, sistemul limbic este extrem de important pentru starea noastră de bine. De ce am făcut acest preambul? Fiindcă uleiurile esențiale au proprietatea extraordinară de a ajunge extrem de ușor la amigdală și zona tractului superior. Cum? Atunci când este inhalat mirosul lor și înregistrat de către nervii olfactivi din mucoasa nazală, se creează impulsuri electrice care sunt transmise apoi la amigdală. În acest spațiu sunt păstrate nu numai amintirile emoționale, dar se inițiază și o legătură directă cu părți ale creierului care controlează, printre altele, tensiunea, ritmul cardiac, procesele respiratorii, stresul sau sinteza hormonilor. Cu alte cuvinte, uleiurile esențiale ajung direct în miezul ființei noastre.

E motivul pentru care aceste daruri ale naturii, printre care se situează cu precădere uleiul esențial de tămâie, au capacitatea de a reduce stresul și traumele emoționale.

Sescviterpenele, vedete în compoziția chimică a uleiului esențial de tămâie

Descoperirile chimice ale cercetărilor au mers mai departe, demonstrând că laudele și admirația la adresa uleiului esențial de tămâie sunt mai mult decât meritate; e posibil chiar să îi fi subestimat potențialul.

Ne referim din nou la inhalarea acestui ulei. Oamenii de știință au înțeles ceva extraordinar, și anume că centrul emoțional al creierului nu răspunde în mod direct decât la un singur stimul, și anume mirosul. Firește că toate celelalte simțuri au impact asupra sa, dar prin intermediari. Nu e deci de mirare că multe amintiri cu impact puternic emoțional din copilărie se centrează în jurul unor arome, nu imagini.

Aici intră în discuție și membrana de țesut conjunctiv ce protejează creierul și care împiedică pătrunderea anumitor substanțe. Sigur, e un lucru bun, dar oamenii de știință s-au întrebat dacă nu cumva pot trece dincolo de această barieră pentru a interveni în cazul anumitor boli. Ce se știe însă e că sescviterpenele, compuși chimici din uleiul esențial de tămâie, dețin deja această capacitate, putând de asemenea să crească și infuzia cu oxigen a creierului.

Așa ajunge uleiul esențial de tămâie direct la centrul emoțional, prin miros, pătrunzând și prin membrana creierului, având efect exact în sistemul limbic, de unde sunt originare și depresia, teama, anxietatea, bucuria sau furia. Ținând cont că atunci când e vorba de mirosuri nu există intermediari, și mai întâi reacționăm, apoi gândim, mai e de mirare că prețuim și mai mult acest ulei?

Menționăm că puține uleiuri esențiale mai includ concentrații de sescviterpene, în afară de cel de tămâie remarcându-se uleiul esențial de santal.

Ce au mai descoperit cercetătorii: uleiul esențial de tămâie calmează și îmbunătățește somnul

Mergem mai departe pe firul cercetărilor și îți spunem că uleiul esențial de tămâie mai are un super efect, acela de a calma în profunzime. Această proprietate a fost explicată într-o cercetare publicată de Wiley Online Library prin faptul că uleiul esențial de tămâie afectează în mod direct axa hipotalamus – glanda pituitară – glandele adrenale, scăzând nivelul de glucocorticoid, respectiv un hormon steroid, dar și tensiunea și pulsul, provocând astfel calmarea și liniștirea în profunzime.

O altă extraordinară reușită a tămâii, remarcată tot în această cercetare, este legată de efectul de reducere a hormonilor stresului într-un studiu pe animale lipsite de odihnă. Prin urmare, putem conchide că inhalarea uleiului esențial de tămâie te ajută să ai și un somn mai bun!

Uleiul esențial de tămâie FRANKINCENSE de la Esentia îți aduce numai emoții pozitive!

Permite-ți să simți din nou, să trăiești fiecare emoție fără teamă, să fii om, căci uleiul esențial FRANKINCENSE de la Esentia are grijă să îți protejeze ca pe o nestemată starea naturală de liniște și calm.

ulei esential de tamaie esentia

De asemenea, uleiul consolidează sistemul imunitar, contribuie la regenerarea cutanată și ameliorează simptomele infecțiilor sau afecțiunilor respiratorii. Cu denumirea latină de Boswellia neglecta, uleiul e un lichid cu nuanțe palide, galben-verzui, și cu un miros dulce și terpenic.

Proprietățile antibacteriene, cicatrizante și antiinflamatoare completează lista de atuuri a uleiului esențial de tămâie FRANKINCENSE de la Esentia! Originar din Kenya, îți poate transforma viața în moduri inimaginabile până acum, pe care oamenii de știință abia încep să le descopere.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Care este mirosul tău natural?
Incepe quiz
Care este mirosul tău natural?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.